שיקום נזקי השריפה

יחד עם הרצון העז של כולנו לראות את הכרמל פורח וירוק שוב במהירות, קק"ל ניגשת לפעולות השיקום בזהירות. תידרש סבלנות כדי לתת לטבע להתאושש ותוך כדי כך, לקק"ל לסייע לו להשתקם.

ההיערכות לשיקום הנזקים

אף שהאדמה נראית שרופה, ישנם אזורים שחוו שריפה למשך זמן קצר ובטמפ' נמוכות יחסית. באותם אתרים קיימים עדיין "בנקים" של זרעים שלא נפגעו בשריפה וגם חומר אורגני משמעותי לשיקום ואף להשבחת הקרקע. חשוב לוודא שחומר זה לא ייסחף במהלך גשמי החורף, ולכן איתורו הוא חלק מהבדיקה המקיפה שייבצעו מומחי קק"ל לקראת השיקום.

בשנה הראשונה לאחר השריפה לא תהיינה נטיעות בשטחים הנרחבים שעלו באש. כדי להחזיר חלק מהטבע לציבור כבר בעוד שנים ספורות, ולא בעוד 50 שנה כפי שהיה קורה באופן טבעי, תתבצע כמות מצומצמת של נטיעות במקומות שמשמשים בעיקר לנופש ופנאי - סביב אתרי תיירות או פיקניקים.

פעולות השיקום מתמקדות בתחומים המרכזיים הבאים:
א. מניעת סחף

בהיעדר צמחיה שתעצור את זרימת המים, קק"ל תשתמש באמצעים שונים, כגון הצבת גזעים שרופים וגזם לאורך קווי הגובה, כדי למנוע סחף ביערות השרופים.

ב. שיקום תשתיות ופינוי מפגעים

פינוי עצים מסוכנים שנשרפו מהיערות, פינוי מתקנים מחניונים שנשרפו, פינוי עצים שנפלו בעת שבולדוזרים פרצו דרכים ויצרו קווי חיץ לעצירת התפשטות האש ועוד.

ג. מניעת שריפות עתידיות

יצירת אזורי חיץ כנגד שריפות עתידיות ובעיקר פעילויות שמטרתן דילול והסרת צומח שנשרף.

ד. טיפול בחידוש הטבעי של היערות

חידושו הטבעי של היער יבוא לידי ביטוי בנביטה מאסיבית בצפיפות אדירה. מה שיגרום להתפתחות לא רצויה של עצים צפופים שידכאו אחד את השני בתחרות על אור, מים וחמרי הזנה בקרקע. למניעת תופעות אלה יידרש דילול מבוקר כדי לעצב יער יפה ומועיל לנופש ולשמירת הטבע בצפיפות הנכונה, בהתאם לכושר הנשיאה של השטח הספציפי. זוהי פעילות שקק"ל מקיימת מידי מספר שנים, עד שהיער מגיע לעומד (מספר עצים ליחידת שטח) הסופי.

מדיניות השיקום

שיקום השטחים השרופים בכרמל יתבסס על העקרונות המנחים הבאים:

א. הניסיון הרב והמעשי שנצבר בעקבות השריפות שקרו בעבר בכרמל, בשער הגיא ובביריה והרי נפתלי.
ב. יישום ההמלצות של ועדות מקצועיות שהוקמו בעבר לאחר שריפות אלו.
ג. מסקנות והמלצות של מחקרים ייחודיים רבים שמומנו ע"י הקק"ל ושהתמקדו בבחינה של תהליכי שיקום יערות לאחר שריפה.
ד. השיקום יתבסס על התחדשות טבעית.
ה. תכנון שיקום השטחים שנשרפו יתבצע בראייה אגנית כוללת.

בעקבות השריפה בכרמל חשוב לציין כי אורן ירושלים הינו מין מחטני טבעי בישראל והכרמל הינו בית גידול טבעי למין זה. מין זה פיתח במשך אלפי שנים מנגנון הישרדות והתחדשות טבעית לאחר שריפות.

לאחר גל הנביטה והצימוח באביב שלאחר השריפה יתבצע סקר מקיף על היקף ההתחדשות הטבעית בשטחים שנשרפו. באתרים בהם לא תהיה התחדשות טבעית יתבצעו נטיעות בהתאם למטרות וליעדים שיקבעו בתכנון האגני מרחבי.

יתבצעו נטיעות לשם העשרת המיגוון הביולוגי (למשל נטיעת מיני חורש טבעי רחבי עלים במקום בו יש התחדשות של מחטניים בלבד).

בשנים הבאות יערכו סקרים שיבחנו את קצב ההתחדשות ותהליכי השיקום. יתבצעו דילולים סלקטיביים על מנת להבטיח התפתחות תקינה של יער וחורש דלילים שיקטינו את הסיכון לפריצת שריפות.

ישופרו קווי חיץ קיימים ויוקמו קווי חיץ חדשים מסביב ליישובים, חניונים ודרכים היקפיות. באזורי החיץ יתבצע דילול אינטנסיבי של עצי היער, גיזום גבוה של עצי מחט לגובה של 4 מטר ועצי חורש טבעי למחצית מגובהם, כריתה מלאה של שיחים, סורים, ומטפסים בתת היער. תישקל האפשרות של הקמת אזורי חייץ סטריליים במקומות בעלי סיכון גבוה. תחזוקת אזורי החיץ תתבסס גם על תקציבי המדינה ורשויות מקומיות הגובלות בתחום היער. ייבחנו מנגנונים חדשים לעידוד והגברת הרעייה באזורי החייץ.

קבוצות העצים שנותרו בחיים בשטח שנשרף יעצבו את הנוף בשנים הראשונות להשתקמותו. עצים אלו צפויים להיתקף ע"י מזיקים שונים (חיפושיות קליפה). ייערך ניטור לצורך קבלת החלטות ממשקיות להגנה על עצים אלו.

הכמויות האדירות של עצים מתים זקופים המצויים בשטח עלולה להוות מפגע רציני אם יישארו בשטח זמן רב. עצים אלו נוטים להתמוטט בעיקר לאחר החורף השני מאז השריפה. עצים אלו מהווים את חומר הדלק לשריפות עתידיות, מפריעות לחידוש הטבעי ולפעולות נטיעה במקומות בהן נדרשת נטיעה.

תוכן תוכנית ברורה לנושא זה תוך התייחסות לכלל תאי השטח ובחינה בראיה אגנית. הוצאת מסת העצים הגדולה תתבצע תוך פגיעה מינימלית בהתחדשות הטבעית ובהתאם לכללי שימור קרקע קפדניים.

קק"ל תשפר ותכשיר את היערות והחניונים הגובלים בשטח השרוף על מנת שיוכלו לספק מענה לציבור הרחב שהיה רגיל לנפוש בשטחי היער שנשרפו.

התחדשות הצומח - חורף 2011

ביקור בכרמל בראשית חודש פברואר 2011, כחודשיים לאחר השריפה הגדולה, מגלה מחזה מרהיב של שלל פרחי העונה. זוהי תזכורת נוספת לכוחו של הטבע, שחוזר לאיתנו לאחר השריפה הגדולה שהשתוללה באזור.

הפרחים הראשונים שחוזרים לפרוח באזורים שנשרפו, הם בעלי הבצלים והפקעות, שטמונים עמוק בקרקע ובדרך כלל אינם נפגעים מהלהבות. כך אפשר לראות כאן רקפות, נרקיסים וחצבים מבצבצים בינות לעצים השרופים ובאזורים שלא נפגעו. בחלק מהיערות גם הצמחייה העשבונית מצליחה כבר להתחדש.

יערן קק"ל בכרמל יעקב ארק מציין שגם תהליך התחדשות העצים באזור מתחיל כעת, אבל הוא יהיה כמובן ממושך הרבה יותר מהתחדשות הפריחות. העצים רחבי העלים כגון אלון, אלה וכליל החורש, משקמים את עצמם מהשורש, שבדרך כלל לא נפגע מהאש. מדובר בשיקום מהיר יחסית, כי לעץ יש כבר שורש גדול. החיסרון הכרוך בכך הוא שמהשורש צפויים לצמוח מספר גזעים, מה שעלול להקשות על העץ להתפתח לגובה.

בעתיד יהיה כנראה צורך לגזום ולטפל בעצים אלה. העצים המחטניים, כגון אורנים, מתחדשים מתוך הזרעים השרופים שנפלטו מתוך האצטרובלים במהלך השריפה. גם כאן מדובר בתהליך ממושך מאוד, המניב לעיתים יער צפוף ובלתי מבוקר, וסביר להניח שתידרש בעתיד התערבות להבטחת ההתפתחות הבריאה של היער.

על פי החלטה משותפת של המומחים המייצגים גופים שונים המופקדים על שיקום הכרמל, כרגע לא נכנסים היערנים לטפל באזורים שנפגעו מהלהבות, אלא מניחים לטבע לשקם את עצמו. עבודת יערני קק"ל מתמקדת בגיזום עצים וצמחייה ביערות שלא נפגעו, במטרה למנוע שריפות עתידיות.

שריפות יער מתחילות מגובה הקרקע, אבל הופכות לשריפות ענק כאשר הן מגיעות לצמרות העצים ומתפשטות במהירות עצומה. גיזום השליש התחתון של העץ, מקטין את האפשרות של הלהבות להגיע לצמרת. השאיפה היא להוריד שליש מכמות החומר האורגני ביער, כדי להקטין את הסיכון לשריפה וכדי לעכב את התפשטות הלהבות במקרה שבכל זאת תפרוץ דליקה..

90% מהשטח שנפגע בכרמל הוא חורש טבעי, המתאפיין בצפיפות רבה של עצים וצמחייה. היערות שניטעו בידי אדם פחות פגיעים לשריפות. האתגר שקק"ל לקחה על עצמה הוא להגן גם על היערות הטבעיים, מבלי לפגוע בנופיהם הייחודיים. חלק מהמקומות המטופלים כיום ע"י יערני קק"ל ומתנדבים, הם שטחי יער שנפגעו משריפות בעבר, ושהצמחייה שהתחדשה בהם בשנים שחלפו מאז השריפה, מאופיינת בצפיפות גדולה.

מעבר לגיזום, לעתים עולה במקומות אלה גם צורך בדילול עצים צעירים. "היחס הנכון בין מספר העצים לגודל השטח לא רק מקטין את הסכנה לשריפות, אלא גם מבטיח התפתחות בריאה של היער", אומר יעקב ארק.

חשיבות נוספת של הגיזום היא עידוד צמיחתם של העצים לגובה. בנוסף לתרומה ליופיו של היער, כאשר העצים מגיעים לגובה מתאים, אפשר להכניס עדרי צאן ובקר לרעות בשטח, מבלי לגרום לפגיעה בעצים. לא מדובר רק על הרחבת השטחים המשמשים את החקלאים בעלי העדרים, אלא גם על דרך יעילה להגן על היער.

לדברי ארק, "יערות שיש בהם רעיית עדרים הרבה פחות פגיעים לשריפות, משום שהם כוללים פחות חומר אורגני", מסביר יעקב ארק. כך בעצם הופכים הכבשים, העיזים והפרות לחלק מכוח העבודה של קק"ל, שעוסק בגיזום היער.