האנטומולוג פרופ' צביקה מנדל ממכון וולקני, מוביל את המחקר למציאת אויבים טבעיים של הכנימה, בסיועה של קק"ל וידידיה במקסיקו. "הזבוב יוכל לסייע לנו להשלים את ההדברה הביולוגית", אומר פרופ' צביקה מנדל. "ההתפתחות של הזבוב מהירה, ובתוך כשישה שבועות הוא מעמיד דור חדש, כך שאנחנו מקווים שבקרוב נוכל לראות את הזבוב בטבע בכל מקום".
ד"ר אלכס פרוטסוב משחרר את הזבובים המקסיקניים על שיח הצבר. צילום: יואב דביר
צבר שנפגע מהמזיק, מתכסה במה שנראה כאבקה לבנה, מתייבש ומת. תופעה זו החלה להתפשט בשנים האחרונות ברחבי הצפון, והחשש הוא שתתרחב לכלל הארץ ותכחיד את שיחי הצבר במדינה. הצבר נחשב לאחד הסמלים הבולטים של ישראל, למרות שמדובר בצמח שהגיע במקור ממקסיקו.
גם האצברית – אותה כנימה אלימה שתוקפת את השיחים, מקורה במדינה זו. האם הזבוב הטורף המקסיקני הוא זה שיציל את המצב? הכנימה היא המזון היחיד בתפריט שלו, אז בהחלט יש סיבות לתקווה.
לפני כשלוש שנים נערך בישראל ניסיון שלא צלח, להדביר את האצברית באמצעות חיפושית מושית אוסטרלית. השלב הבא היה הבאת המושית המקסיקנית - היפראספיס, אויבת טבעית של כנימה זו שפוזרה בנקודות שונות בצפון, והביאה לתוצאות יפות, כפי שמתאר החוקר ד"ר אלכס פרוטסוב, מהמחלקה לאנטומולוגיה במכון וולקני: "אנחנו רואים שיפור משמעותי בשיחי הצבר שבהם פיזרנו את המושית. בישוב אמירים, למשל, חזרנו לאחרונה לאחד השיחים הנגועים ומצאנו שהוא נקי לגמרי מהכנימה".
הזבוב המקסיקני מצטרף למאבק
לאור התוצאות החיוביות, הורחב, כאמור, הניסוי לאויב טבעי נוסף שהובא ממקסיקו, זבוב קטן עם שם ארוך: Leucopis Bellula, ממשפחת Chamaemyiidae. עם הגיעו ארצה לפני כתשעה חודשים, הושם הזבוב הסגר, במטרה לוודא שלא יגרום נזק למיני בעלי חיים אחרים בארץ. לאחר שקיבל את כל האישורים הדרושים, שוחררה לטבע מנה ראשונה של קרוב ל-200 זבובים, ביישובים כליל ורקפת. בתקופה הקרובה צפוי שחרור של אלפי זבובים נוספים, במוקדים שונים בצפון הארץ.
החוקרים ימשיכו בחודשים הקרובים לעקוב אחר התפתחות האויבים הטבעיים של האצברית ואחר מצבם של שיחי הצבר בצפון. לדברי פרופ' מנדל, יש סיבות רבות לאופטימיות: "התקווה היא שבעזרת הזבובים והחיפושיות ממקסיקו נצליח לרסן במהרה את אוכלוסיית האצברית לרמה נמוכה מאוד, שלא תזיק לצבר".
לכתבות נוספות בחדשות קק"ל