הנה ציפור!

להקת עגורים נצפתה נחה באגמון החולה. צילום: אנצ'ו גוש
להקת עגורים נצפתה נחה באגמון החולה. צילום: אנצ'ו גוש

פורטל הציפורים של קק"ל באינטרנט נחת וזה הזמן לעוף עליו וליהנות ממידע בזמן אמת על מעוף הציפורים בשמי ישראל. ראיתם ציפור נדירה? מוזמנים לדווח באתר או דרך האפליקציה

פורטל הציפורים – איך זה עובד?

הפורטל הושק בשיתוף עם מאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל על שם יהורז כשר ופתוח לציבור הרחב. כיום רשומים בפורטל כ-3,000 משתמשים, שעד כה דיווחו על כשמונה מיליון ציפורים שנצפו ברחבי ישראל, ועל כ-500 מינים שונים של בעלי כנף.

באמצעות הפורטל ניתן להתעדכן במידע מעודכן ומפורט אודות ציפורים בישראל, נודדות ותושבות קבע. את המידע מספקים אנשים הרשומים לפורטל בצורה מקוונת הודות לעשרות אלפי תצפיות מכל רחבי הארץ. נתונים אלה נבדקים ומאומתים באמצעים טכנולוגיים וידניים, כך שהמידע המתפרסם מהימן ומעודכן.

בסופה של עבודת שטח והזרמת הנתונים למערכת מתקבל מידע מפורט על כל ציפור מבין המינים שנצפו, תמונות שלה ואפילו הקולות שהיא משמיעה, מספר הפרטים, המיקום והזמן המדויק של התצפית, עורך התצפית, מפות תפוצה לפי עונות השנה ועוד אפשרויות, ההופכות את האתר למקור מידע חשוב לחוקרים ולחובבי ציפורים.

אפשרות נוספת לעדכן את הפורטל היא בעזרת אפליקציית "בז" לטלפונים סלולריים, המאפשרת אף היא להתחבר למאגר ולדווח על תצפיות ציפורים בזמן אמת. את האפליקציה ניתן להוריד בחינם ב-Google Play.

לוגו אפליקציית בז

למה לי פורטל עכשיו?

הצפר הראשי של קק"ל, ירון צ'רקה, הוא הרוח הנושבת מאחורי הפורטל והוא זה שיזם את הרעיון של הקמת הפורטל. צ'רקה הוא גם זה שהקים את מאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל לזכר חברו הצפר, יהורז כשר, שנהרג לפני 23 שנה במהלך טיול בצפון סיני.

"ישראל היא אחד המקומות הטובים בעולם לצפות בציפורים ואנחנו, בקק"ל, רואים את נושא הצפרות כנדבך ראשי בפעילות של תיירות אקולוגית שהארגון מוביל בישראל, ורותמים גם את הטכנולוגיה למימוש היעדים האלה, כפי שמתבטא בפורטל החדש", אומר צ'רקה.

לדברי המדען הראשי והאחראי לנושא הצפרות בקק"ל, עמרי בונה: "הפורטל מצטרף למגוון הפעולות שקק"ל מבצעת לקידום נושא הצפרות בישראל, בהן הקמת אתרי צפרות מהבולטים בארץ, עריכת מחקרים, ייזום אירועי צפרות וחינוך תלמידים בנושאי צפרות וסביבה. הפורטל הוא כלי טכנולוגי מתקדם ונגיש. כמו שבאמצעות ווייז הציבור מתעדכן על תנועת כלי הרכב בכבישים, באמצעות האתר, אנו יכולים היום לעדכן אותו בזמן אמת על מקומות שבהם נמצאות ציפורים, כולל ציפורים נדירות. בעתיד נרחיב את הפלטפורמה גם לשימושים ומידעים נוספים, כגון דיווחים על פריחות וצמחייה, עצים עתיקים, אתרי קק"ל ועוד".

לכניסה לפורטל הצפרות »

אדום חזה. צילום: אלון ישראל שניידר
אדום חזה. צילום: אלון ישראל שניידר