מפולין לירושלים: מצעד החיים

מתחילים את הצעדה לכותל: כיכר ספרא בירושלים. צילום: קקל
מתחילים את הצעדה לכותל: כיכר ספרא בירושלים. צילום: קק"ל
מאת: אהובה בר לב
7.5.2017

אלפי בני הנוער מרחבי העולם שיצאו למצעד החיים בפולין ביום השואה, סיימו אותו ביום העצמאות בירושלים. "צעדנו מפולין לישראל מצער לשמחה, משמים מעוננים אל אור השמש"
הם התחילו את מסעם בפולין, ביום השואה, שם צעדו ממחנה ההשמדה אושוויץ 1 למחנה אושוויץ בירקנאו, וסיימו אותו ביום העצמאות בירושלים, מול הכותל המערבי. "בפולין התאבלנו על המיליונים שנספו בשואה, וכאן אנחנו חוגגים את קיומה של מדינת ישראל ואת 50 שנותיה של ירושלים המאוחדת", אמר ג'יימס ברנר בן 17 מדרום אפריקה.

אלפי בני הנוער שהשתתפו במצעד החיים שיצא לדרך בפעם ה-29 הגיעו מ-12 מדינות מרחבי העולם וכ-500 מהם הגיעו מישראל מקבוצות שונות: עולים חדשים מרוסיה ומאוקראינה, יוצאי אתיופיה, משלחת נוער מטורקיה ותלמידים ישראליים ממוסדות חינוך ברחבי הארץ. במהלך השבוע שבו שהו בישראל השתתפו מאות מבני הנוער במסע אופניים ירוק בשבילי קק"ל. הם רכבו ביער בן שמן במרכז הארץ, בפארק הירקון בתל אביב ובאגמון החולה בצפון. בדרכם, עצרו בתחנות הדרכה ושמעו הסברים על פעילות קק"ל לאורך 115 שנות פעילותה, למען העם היהודי ומדינת ישראל.
בכותל המערבי. צילום: יואב דביר
בכותל המערבי. צילום: יואב דביר

"החגיגה הציונית הגדולה בעיר"

"אחרי שחזו בזוועות השואה בפולין, המסע ביערות קק"ל בישראל מסמל את התחייה והתקומה של העם היהודי ושל מדינת ישראל", אומרת חני דסה, מנהלת מחלקת חו"ל בחטיבת החינוך של קק"ל. "אנחנו מאמינים שהחוויות המשמעותיות שבני הנוער עוברים משאירות חותם באישיותם ומגבירות את ההזדהות שלהם עם ישראל. השארנו חותם של תקווה ותקומת העם לדורות הבאים".

פיליס גרינברג היידמן, נשיאת מצעד החיים, מסבירה שמטרת התכנית היא להנחיל לדור הצעיר את זיכרון השואה ולחזק את הקשר לישראל. "צעדנו מפולין לישראל, מצער לשמחה, משמים מעוננים אל אור השמש. כל אחד מכם הוא עתיד העם היהודי והתקווה של מדינת ישראל והעולם כולו", אמרה פיליס לבני הנוער, "זכרו את הצעדים שעשיתם בפולין, והבינו מדוע אנחנו עומדים כולנו יחד כאן בירושלים, הבירה הנצחית של העם היהודי. זוהי החגיגה הציונית הגדולה בעיר, אז תודה לכם שהבאתם את רוח העם היהודי לירושלים".

האירוע בירושלים נפתח בכיכר ספרא, במופעי ריקוד, שירה ומעגלי מתופפים. בסיום המופעים יצאו אלפי בני הנוער בצעדה לעבר הכותל המערבי. לאורך הדרך חלפו מעל ראשיהם של הצועדים מטוסי חיל האוויר הישראלי במטס לכבוד יום העצמאות.
במצעד לכותל המערבי. צילום: יואב דביר
במצעד לכותל המערבי. צילום: יואב דביר

"מעבר חד מכאב לשמחה"

"קשה לעכל את המעבר החד מהכאב של יום הזיכרון לשמחה הגדולה של יום העצמאות", אומר דימה ויסמן בן ה-18 שעלה לישראל מאוקראינה לפני שמונה חודשים ומתגורר בכפר הנוער ניצנה בדרום הארץ. "למדתי באוקראינה על יום העצמאות, אבל כמובן שזו תחושה אחרת לגמרי להיות כאן".

ואלרי וארטי, בת 28 מקולומביה משתפת ברגשותיה ואומרת: "זו חוויה מדהימה להסתובב בעיר העתיקה עם אלפי יהודים צעירים מכל העולם, שחוגגים יחד יום הולדת 69 למדינה ומאוחדים כולם באהבתם לישראל".
"היה נורא לראות מה קרה ליהודים בפולין", אומר אריאל ליפשיץ, בן 16 מדרום אפריקה. "בביקור בישראל אנחנו זוכים לראות את העם היהודי כקהילה מאוחדת ולחגוג ביחד את יום ההולדת של ישראל".

איתן וינברגר, סיימון גראמר, רייצ'ל לוין ובן סטרקמן בני ה-17 הגיעו לישראל במסגרת המשלחת מטורונטו, קנדה. "ישראל מהווה מולדת לעם שלנו, ומבטיחה שמה שקרה בשואה לא יקרה שוב", אומר סיימון. רייצ'ל מוסיפה כי "בעקבות המסע בפולין אני עוד יותר גאה להיות יהודייה ומלאת הערכה לישראל", איתן אומר "מצאתי בביקור משמעות עמוקה והבנתי את חשיבותה של ישראל לעם היהודי" ובן מסכם כי "זוהי חוויה נפלאה לחגוג בירושלים את יום העצמאות".

בסיום המצעד, כשהגיעו הנערים והנערות לכותל, הם ניצבו בהתרגשות מול חומת האבן, חלקם נשאו תפילה אישית. הזמר דודו פישר הנעים בשירת פיוטים ושירי ירושלים.

היום החווייתי הסתיים באירוע חגיגי בלטרון, שנערך בסימן יובל לירושלים, ובו סיכמו בני הנוער את המסע כולו, בפולין ובישראל. נציגי המשלחות עלו לבמה ושיתפו בחוויותיהם. 200 רקדנים, זמרים ומוזיקאים הופיעו בשלל מופעים מרגשים.