מדברים דמוקרטיה בכיכר

כולם יושבים במעגלי שיח ודנים בסוגיות חשובות. צילום: עפרה הרלאר, קק"ל
23 אוקטובר 2018
מאת: אדוה קימלפלד

אלפי בני נוער שהגיעו לכיכר רבין ביום השנה ה-23 לרצח להשתתף באירוע "זוכרים את הרצח. נאבקים על הדמוקרטיה", יצאו בתחושה שהצליחו לסלול, באמצעות מעגלי שיח ודיאלוגים סובלניים, את הדרך לשיח אחראי ודמוקרטי, שהבסיס לו הוא העמקת ההיכרות בין חלקים שונים בציבור וגיבוש רעיונות לקירוב הלבבות. אז הצליח? בגדול!
שלטים בעברית ובערבית שהכריזו: "ואהבת לרעך כמוך", הטקסט המכונן של מגילת העצמאות, כרזות שהעלו שאלות ורעיונות הקשורים לצדק חברתי ושוויון זכויות ואלפי בני נוער ומבוגרים שחותרים לעתיד טוב יותר, כאן בישראל, קיבלו את פני כל מי שהגיע לכיכר רבין ב-21.10.2018, י"ב בחשון תשע"ט, יום הזיכרון ה-23 ליצחק רבין, להשתתף באירוע "זוכרים את הרצח. נאבקים על הדמוקרטיה".

ביחד – גם זוכרים וגם נאבקים על הדמוקרטיה

אלפי בני הנוער, מכל התנועות והזרמים – חילונים ודתיים, יהודים ודרוזים, מוסלמים ונוצרים – לבושים חולצות בצבעים שונים שעליהן מתנוססים סמלי תנועות שונות, גדשו את הכיכר. הם ישבו במעגלים – כאשר כל מעגל הכיל משתתפים מגילים שונים ומרקעים שונים – ודנו בסוגיות מורכבות שמלוות את החברה והחיים בישראל ומשפיעות עליהם. ולמרות ההבדלים והפערים בין המשתתפים האירוע היה סובלני, פתוח ומכיל.

דני עטר, יו"ר קק"ל, פתח את האירוע בנאום מרגש, שנשא מעל הבמה המרכזית. הוא פנה אל בני הנוער, שאותם כינה "נוער אכפתי ומעורב, חדור אמונה, שמכיל ומקבל את השונה ממנו", ואמר: "מאז הרצח שינתה הארץ את פניה. אך משנה לשנה נדמה שהקיטוב בה רק גובר. ברחוב וברשתות, בתקשורת ובהפגנות, השיח הציבורי שוב הולך ומקצין. ושוב נדמה, כמו בי"ב במרחשון ההוא, שהמחלקות מאיימות לקרוע אותנו מבפנים. מול הקיטוב הזה, ממש כמו בימים שלאחר הרצח, הנוער הוא התשובה. אתם התשובה. אתם, שהתקבצתם הערב יחד במסגרת "אסיפה ישראלית". יהודים וערבים, חילונים ודתיים, בני כל הקבוצות והמגזרים, מכל קצוות הקשת החברתית, הפוליטית והגיאוגרפית – אתם ההוכחה שאפשר גם אחרת. שמותר וחיוני להתווכח, כי ויכוח כן ונוקב הוא נשמת אפנו. אבל לאף אחד אין בעלות על הישראליות, גם לא על האמת והצדק. כולנו רוצים בטובתה של המדינה, איש איש בדרכו ובאמונתו. ננסה לשכנע זה את זה ככל שרק שנוכל, אך לעולם לא נרים יד איש על רעהו".
דני עטר, יו"ר קק"ל, בדבריו לנוער: "אתם ההוכחה שאפשר גם אחרת". צילום: עפרה הרלאר, קק"ל

יושבים בצוותא במעגלים

לאחר דברי הפתיחה הוקרן סרט קצר על האירוע, והשיח החשוב יצא לדרך. שתי הסוגיות שנידונו בשיח היו סוגיית השבת והשאלה כיצד צריך להתנהל המרחב הציבורי בשבת וסוגיית היחס למיעוטים בישראל, תוך התייחסות למסמך המכונן – מגילת העצמאות. כל המשתתפים ישבו במעגלים – נוער ומבוגרים, יחד עם מנחים ומדריכים של התנועות, שהוכשרו להעביר את המפגשים.

בכל מעגלי השיח דנו הקבוצות באותן שתי סוגיות, כאשר המשתתפים חושפים את צפונות לבם ואת יחסם לנושאים רגישים אלו, תוך הקשבה זה לזה, גם כשהיה קשה. וכל זאת מתוך רצון להניע, להשפיע ולזקק הצעות שאפשר יהיה ליישם בשנים הבאות, כדי לקרב לבבות ולאפשר קיום בריא ומכבד לכולם.

שהסתיימו מעגלי השיח הגיעה העת לאירוע הנעילה של הערב, ולטקס הזיכרון ליצחק רבין ז"ל. בשיתוף פעולה ביצעו חניכי תנועות הנוער השונות קטעי שירה וקטעי קריאה, וכן הוקרנו סרטונים על רבין האיש ועל האירועים שהובילו לרצח. דליה רבין, בתו של יצחק רבין, ריגשה את המשתתפים כשאמרה: "החלום שלי, שלמענו אנחנו נאבקים, הוא להקשיב זה לזה ולנסות להבין את האחר... יצחק רבין לחם וחלם למענכם. אני מתרגשת ומודה על הקמת הקואליציה הזו שחיה ופועמת, ומקווה שתגדילו ותרחיבו את המעגלים. אני אסירת תודה שמעגלי השיח האלה מתנהלים ביום השנה לרצח. זו הבשורה הנכונה, הדרך הנכונה והאמתית להנציח את זכרו – לשבת ביחד ולדבר".

בנוסף לאירוע שהתקיים בכיכר, אלפי צעירים נוספים השתתפו באירועים נוספים מוצלחים שהתקיימו במתכונת דומה ב- 18.10.2018 בערים: ירושלים, נצרת עילית, באר שבע, רחובות וחיפה.
מתכנסים יחד מכל קצוות הקשת הפוליטית. צעירים לצד מבוגרים. צילום: עפרה הרלאר, קק"ל

מה אמרו המשתתפים באירוע?

אירית ברוק, מנהלת המחלקה לתנועות נוער, קהילה והגשמה במשרד החינוך, ציינה: "מדובר בפעילות נפלאה של בני נוער מזרמים שונים, סביב נושאים חשובים. במסגרת הפעילות בני הנוער מחליפים דעות, מקשיבים לדעות אחרות, והכול בצורה ערכית שאינה מתלהמת – פעילות מאוד נדירה בנוף".

נסים שלו, יו"ר הנוער הלאומי בית"ר, הוסיף: "אני מאמין שבמעשים החינוכיים שאנחנו עושים נמנע את האסון הבא, מכיוון שהבאנו את כל הפסיפס הזה של כל החברה הישראלית – עם המחלוקות ואי ההסכמות לגבי דברים – למקום אחד שיש לגביו הסכמה מלאה וברורה, וכל זאת בדרך של שיח ודיאלוג על הדמוקרטיה".

נועם נחום, ש"ש ממחנות העולים, שהוביל מעגלי שיח, הביע שביעות רצון רבה מהאירוע ואמר: "היה מוצלח מאוד בשל העובדה שהיו המון דיונים בנושאים שלגביהם היה חוסר הסכמה. דיברנו על כל מיני דברים. שפכנו אור על נושאים שונים ועל דעות שהשתרשו בחברה הישראלית. התחושה שלי היא שהפתרון נעוץ בהעמקת החיבור והקשר בין הקהילות".

נתי ויימן, רכזת מחלקת ההדרכה בנוער העובד והלומד, שיתפה: "היה אירוע משמעותי מאוד. תנועות הנוער מחוללות שינוי גדול כשהן מובילות לקיחת אחריות על הדמוקרטיה, דרך זיכרון הרצח, לימוד המהלכים שהובילו לרצח והובלת מפגשים ערכיים של שיח סביב סוגיות מהותיות בחברה בישראל. גם כשיש אי הסכמות וויכוחים תנועות הנוער במהלך משותף יוצרות דיון מחבר ומפגשים בין זרמים שונים וקהילות שונות".
דליה רבין אמרה בנוסף: "אני מגיעה עכשיו ממוסד הדמוקרטיה של מדינת ישראל, והמחזה הזה של בני הנוער בכיכר הוא כמו חמצן לריאותיי. סוף טוב ליום טעון וקשה. אין לתאר כיצד קואליציית תנועות הנוער מגשימה את החלום שלי – חלום של שיח, הידברות, פתיחות. לא להסכים אבל להיות ביחד, להקשיב ולראות את האחר. אבא שלי רצה שיהיה פה טוב, שהנוער יגדל בשקט ובבטחה. הוא חלם למענכם ואתם מגשימים לו את החלום".