שנה של חוסן ונתינה: קק"ל מסכמת את תשפ"ד

טקס חנוכת דרך הגיבורות. צילום: אלכס קולומויסקי, מערך ההסברה של קקל
טקס חנוכת "דרך הגיבורות". צילום: אלכס קולומויסקי, מערך ההסברה של קק"ל
ערב ראש השנה תשפ"ה, בקק"ל מסכמים שנה מורכבת שבה נרתם הארגון לעזרה לקהילות ומשפחות המפונים, לחיילים ובני משפחותיהם, לשיקום יישובים, להגנה משרפות, וגם להמשך עשייה למען כולם בכל הארץ
שנת תשפ"ד, שמסתיימת כעת, עמדה כולה בצל מלחמת "חרבות ברזל". קרן קימת לישראל נרתמה מהיום הראשון למלחמה להוביל יוזמות רבות שנועדו לשקם, לחזק ולהעניק תקווה לאזרחי המדינה.
 
עם פרוץ המלחמה, הוקצו משאבים מידיים רבים לסייע לתושבים מהדרום והצפון בפתרונות אירוח ודיור, להצטיידות ביטחונית של מיגוניות ואמבולנסים והשמשת מקלטים ביישובי העוטף, למיגון בתי חולים, לסיוע לחקלאים ועוד ועוד.
 
לקראת סוף שנת תשפ"ד, בספטמבר 2024, הכריזה קק"ל על הקצאת חבילת סיוע נוספת בסכום של 225 מיליון שקלים לרשויות בצפון ובדרום. נוכח ההתמודדות הממושכת של תושבי האזורים הללו עם אתגרים וסכנות חסרות תקדים, והחשש כי תושבים רבים לא ישובו ליישב אותם, החליטה הנהלת קק"ל לחזק את מפעל ההתיישבות, שבו השקיעה משאבים רבים בעבר.
 
יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי אמרה: "הסיוע שאנו מעניקים לרשויות הוא חלק מהמאמץ שלנו לשקם תשתיות חיוניות, לחזק את החקלאות המקומית, ולהבטיח את חוסן הקהילות באזורים אלו. אנו פועלים מתוך אחריות לאומית ומחויבות להמשכיות ההתיישבות, הביטחון התזונתי של אזרחי ישראל והעבודה החקלאית".

חטיבת החינוך התגייסה

החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל הייתה מהראשונות להירתם למאמץ המלחמתי, ומיומה הראשון של המלחמה פעלה למען הילדים ומשפחות המפונים המפוזרות ברחבי הארץ, וגם ביישובים שלא פונו, בהם הייתה חשיבות עליונה לפעילויות הפגה וכיף לילדים במרחבים המוגנים ובמקלטים.
 
נציגי החטיבה תיאמו מאות רבות של פעילויות קהילתיות וחינוכיות בשלושת המרחבים – צפון, מרכז ודרום – בהן הפעלות מוזיקליות, סדנאות טבע, תרפיה ואומנות, מופעי קרקס, ניידות חינוכיות בהפעלת מדריכי קק"ל, פעילויות ODT מגבשות ועוד, כולן במטרה לעזור לקהילות, למשפחות, לילדים ולבני נוער להתמודד עם המצב הקשה, הניתוק מהבית והיעדר השגרה.

סיוע עולמי

לאורך כל השנה האחרונה הפגינו ידידי קק"ל והתורמים בחו"ל תמיכה בתושבי ישראל בשעתם הקשה ותרמו רבות לאוכלוסייה המפונה, לרשויות המקומיות ולשיקום היערות שנשרפו. בספטמבר 2024 הגיעה לישראל משלחת סולידריות של קרן קימת לישראל, ובה כ-300 נציגים מ-33 מדינות ברחבי העולם, במטרה להמשיך ולסייע לתושבים ולרשויות בהתמודדות עם אתגרי המלחמה.
 
ביקור המשלחת נפתח באירוע גדול בבנייני האומה בירושלים, במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי ואישים בכירים נוספים. האירוע הוקדש רובו ככולו לנפגעים, לניצולים ולגיבורים מאירועי ה-7 באוקטובר. הביקור נחתם באירוע "זרעים של תקווה", שהתקיים ב-26 בספטמבר 2024 בקיבוץ רוחמה שבעוטף עזה, שבו הקימה קק"ל שכונה חדשה למשפחות מפונות מכפר עזה.
 
הקמת השכונה החדשה לתושבי כפר עזה היא חלק מתכניות קק"ל לשיקום ושדרוג אזור עוטף עזה בהשקעה כוללת של כ-300 מיליון ₪. השכונה הוקמה בזמן שיא של ארבעה חודשים וכוללת 120 יחידות דיור בבנייה טרומית, בהן גם חמישה בתים לחטופים גלי וזיו ברמן, אמילי דמארי, דורון שטיינברכר וקית' סגל, שעדיין מוחזקים בשבי חמאס.
זרעים של תקווה. צילום: פרי מנדלבוים צלמים
"זרעים של תקווה". צילום: פרי מנדלבוים צלמים

קק"ל עם החקלאים

אחת האוכלוסיות שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמלחמה הם החקלאים בדרום. במהלך מתקפת הטרור של השבעה באוקטובר, פגע חמאס באופן מכוון בשטחי חקלאות, בלולים וברפתות, במטרה לפגוע בכלכלת המדינה. בנוסף, צה"ל הכריז על שטחים חקלאיים רבים כשטחים צבאיים סגורים, מה שמנע מהחקלאים גישה לשדות ולחממות, והחריף את המצב.
 
קק"ל נרתמה לסייע לחקלאי העוטף בהסבת שטחים פנויים לשטחים חקלאיים בהיקף 7,800 דונם ביישובי המועצות האזוריות אשכול ומרחבים, במטרה לאפשר למשפחות חקלאים לחזור ולעבד את הקרקעות, להקים מחדש את המשקים החקלאיים ולשוב להתפרנס בכבוד. הכשרת השטחים מביאה תקווה ובשורה לתושבי המועצות, למרות הקשיים והאסונות שחוו.

וגם עם העצים ובעלי החיים

נזקי המלחמה ניכרים היטב גם בשטחים הפתוחים וביערות. בצפון נשרפו למעלה מ-150 אלף דונמים שטחים פתוחים ומיוערים, ביניהם שטחים ביער ביריה, יער הרי נפתלי (רכס רמים), יער נבי יושע קרן נפתלי, יער ברעם, יער מירון, יער ראש הנקרה (רכס הסולם), יער כחל/עמיעד, יער קצרין, יער דליות ויער חניתה.
 
מערך כיבוי האש של קק"ל לוקח חלק פעיל כל משך המלחמה בכיבוי שריפות יער ברחבי הארץ ובהפעלת חפ"ק גילוי אש המפעיל אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. בנוסף, קק"ל נרתמה עם חבילות סיוע ואספקת ציוד לצוותי כיבוי האש ביישובי קו העימות, הפועלים למיגור השריפות ולהגנה על יישובי הצפון, ובכלל זאת גם על החי והצומח.
 
"הנזקים של המלחמה לטבע הם לעין ערוך קשים יותר מאשר אם היו פה מטיילים", סיפרה עינבר שלומית רובין, מנהלת השטח באגמון החולה-קק"ל, שנמצא בקו האש בצפון. "בעלי חיים מאוד רגישים לרעשים. עדיף בהרבה שיהיו פה מטיילים מאשר מלחמה".
 
גם בדרום משקיעה קק"ל מאמצים בשיקום שטחים ואתרים שנפגעו. בין השאר, הוקצו ארבעה מיליון שקלים לשדרוג חניון רעים, אתר מסיבת "הנובה". במסגרת השדרוג ניטעה בחניון חורשה חדשה ביחד עם המשפחות השכולות, ישודרגו דרכי הגישה והשבילים ויוצבו במקום שירותים וברזיות.
החורשה החדשה בחניון רעים. צילום: יוסי איפרגן, ארכיון הצילומים של קקל
החורשה החדשה בחניון רעים. צילום: יוסי איפרגן, ארכיון הצילומים של קק"ל

רגעי שמחה וכיף

בשורה של אירועים שארגנה קק"ל לאורך השנה לקהילות המפונים, כוחות הביטחון, ילדים בעלי מוגבלויות ועוד, זכו אלה לרגעים של שחרור וכיף.
 
כך, למשל, במרץ 2024 נערך אירוע הצדעה לנשות המילואימניקים וכוחות הביטחון ולתושבות העוטף והצפון, שנהנו מהופעה של שירי מימון במיטב שיריה.
 
באפריל 2024 התקיים באילת מחנה אביב משותף לילדי מפונים וילדים בעלי מוגבלויות, בשיתוף עמותת "שמחה לילד". משתתפי המחנה נהנו משלל פעילויות הפוגה, ספורט ימי, מסיבות חוף, מסיבת פ'יגמות, טיול זריחה ועוד.
 
באמפי שוני נערך באוגוסט 2024 מופע מיוחד של הזמר רביב כנר, שהוקדש כולו להוקרה לכוחות הביטחון. במסגרת המופע, שהתקיים כחלק מאירועי הקיץ "כוכבים ביער" של קק"ל, העניק הארגון אותות הוקרה לשמונה נציגים נבחרים מכל זרועות הביטחון, כהערכה וכהבעת תודה על גבורתם ופעילותם מאז פרוץ המלחמה.
מחנה אביב לילדי המפונים נערך באילת. צילום: יהודה בן יתח, ארכיון הצילומים של קקל
מחנה אביב לילדי המפונים נערך באילת. צילום: יהודה בן יתח, ארכיון הצילומים של קק"ל

מוזמנים לבקר

לצד כל אלה, המשיכה קק"ל גם השנה בפעילות נמרצת לטיפוח ושדרוג אתרי טבע, טיולים ופנאי בכל רחבי הארץ, מתוך הכרה כי הציבור בישראל זקוק עכשיו, יותר מתמיד, לאפשרות הפוגה ופנאי בטבע (כמובן, רק במקומות מותרים על פי הנחיות פיקוד העורף).
 
אחד הפרויקטים המרגשים שנחנכו הוא "דרך הגיבורות", בכניסה לפארק אופקים, שמנציחה את גבורתן של 20 נשים ישראליות אשר פעלו בקור רוח והצליחו במעשיהן להציל חיים של עשרות אנשים בזמן המתקפה האכזרית של 7 באוקטובר.
 
בפארק רמת מנשה של קק"ל נפתח מחדש למטיילים נחל השופט, אחד מאתרי הטיול המבוקשים והפופולאריים במרכז הארץ, לאחר ששופץ ושודרג בסכום של כ-25 מיליון שקלים. במסגרת השיפוץ הכשירה קק"ל שביל גישה מעגלי וגשרים שחוצים את הנחל. האתר כולו הותאם לאנשים עם מוגבלות.
עוד נחנך שביל האופניים עין קובי, שעובר בנופים המרהיבים של פארק בגין בהרי ירושלים. זהו שביל מעגלי באורך חמישה קילומטרים, בדרגת רכיבה עממית, הראשון מתוך מערכת שבילים מתוכננת בפארק, ברמות רכיבה שונות.
 
ביער צ'רצ'יל שבנוף הגליל נחנכה טיילת נוף חדשה, הארוכה ביותר בצפון, שבעה קילומטרים אורכה. הטיילת המרהיבה ביופייה משקיפה לנוף שדות העמק והר התבור, וכוללת מסלולי הליכה ורכיבה מונגשים ורחבים הן למטיילים והן לרוכבי האופניים באופן בטוח ורציף להנאת המטיילים.
 
ביער בן שמן שודרג ונפתח מחדש פארק העיוורים, והותאם לתקנות נגישות עדכניות. השביל מתפתל לאורך כ-500 מטר, עובר דרך נקודות עניין מגוונות ומקיף בוסתן קדום, שזכה לנטיעות עצים חדשים. כחלק מהתחדשות השביל שולבו בו אמצעי שמע המאפשרים לשמוע את סיפור המקום בשימוש עם אפליקציה ייעודית. לאורך השביל ישנם שלטי הסבר בכתב ברייל.
טקס הפתיחה המחודשת של נחל השופט. צילום: אלכס קומולויסקי, ארכיון הצילומים של קקל
טקס הפתיחה המחודשת של נחל השופט. צילום: אלכס קומולויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל