פארק ז'בוטינסקי - שוני

מבואת פארק שוני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
פארק שוני-ז'בוטינסקי שוכן למרגלות רמת הנדיב, ליד בנימינה. הפארק משתרע על כ-36 דונם, בלב שטח כולל של 160 דונם חורש, הנושק לשטחי הטבע של גני הנדיב. בפארק נמצאים שרידים מרשימים מהתקופה הרומית ושרידי ח'אן מהתקופה העות'מאנית.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    אתר שוני נמצא על אם הדרך בין בנימינה לזיכרון יעקב, כקילומטר אחד מצפון לבנימינה.
  • שעות פתיחה

    הפארק פתוח ללא תשלום עד השעה 15:30

    מוזיאון אחיעם לפיסול ישראלי
    ללא תשלום.
    פתוח בימים ראשון עד חמישי בתיאום מראש בלבד. יש אפשרות לתיאום של ביקור נגיש.
    לתיאום קבוצות: חן | chente@kkl.org.il | ‎052-8175577‏ (לפנות בימים א'-ה' בלבד).
    לתיאום מבקרים פרטיים: דני | danh@kkl.org.il | 050-7497073.
     
    חוויה אורקולית
    שעות הביקורים בחוויה האורקולית של האצ"ל בתיאום מראש ובתשלום סמלי.
    טל' 04-6389730, דוא"ל itziksimhon68@gmail.com
    אפשרות לביקור נגיש בתיאום מראש.
  • עלות כניסה

    הכניסה לפארק אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל מערבי - כרמל
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    שרידי תיאטרון רומי, בית בד מהתקופה הביזנטית.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    רמת הנדיב, מצפה מורן, מצפה עילם, חורבת עקב, "דרך היין" בזיכרון יעקב, שמורת נחל תנינים, הר חורשן, שמורת נחל מערות, יערות מערב הכרמל (עופר), פארק נחל חדרה.
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    ארכיאולוגיה

הודעות למטיילים

ביום שישי 5.4.2024 הפארק יהיה סגור לקהל הרחב.

על הפארק

פארק ז'בוטינסקי - שוני משמש מקום נופש ופנאי לקבוצות ומבקרים הנהנים מחניון פיקניק בצד מרחבים ירוקים וממגוון תכנים של חטיבת החינוך בקק"ל. בפארק נמצא גם אתר הנצחה ללוחמי אצ"ל ופורצי כלא עכו בימי המנדט הבריטי.

במקום פועלים מוזיאון אחיעם שושני לפיסול ומיצג אורקולי המספר על פעילות מחתרת האצ"ל בשוני. במתחם נפרד בפארק נמצא מרכז שדה ויער שוני של קק"ל, אשר נמצא בפיתוח מואץ בימים אלה (2024).

מהשער הצפוני שבפארק אפשר לצאת לשבילי רמת הנדיב, או לטייל במסלול מעגלי המבקר בחורבת עקב ובמצפה מורן, שני מקומות המעניקים תצפיות מרהיבות עין. מהשער הדרומי אפשר לצעוד לכיוון נחל התנינים ולמחצבה ההיסטורית של בנימינה. לרשות המבקרים בפארק יש שירותים. אפשרות לנגישות בתיאום מראש בימים א'-ה'.

עצים מפוארים של עצי אורן הצנובר במדשאת הפארק. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

תולדות שוני

בתחום הפארק נמצאים שרידי האתר הקדום שוני. החוקרים משערים שכאן שכן הכפר שומי, שנזכר בתלמוד הירושלמי. בתקופה הרומית (מאות 2-3 לספירה) זכה המקום לפרסום רב בשל מעיינותיו השופעים. באותה תקופה, יצאה משוני אמה שהוליכה מים לעיר הגדולה קיסריה. בחפירות שנערכו במקום, נחשפו ממצאים מרתקים מהתקופה הרומית ובהם תיאטרון, בריכות גדולות ששימשו לרחצה, משחק ושעשוע, שרידי קארדו ואמות להולכת מים.

כאן, במרחק בטוח מהעיר, נערכו חגיגות מים שנשאו אופי עליז ומתירני במיוחד עד כי רבי אבהו מקיסריה הזהיר את תושביה היהודים של קיסריה לבל ישתתפו בחגיגות מחשש לפריצות והתהוללות.

קק"ל, בשיתוף עם רשות העתיקות, ביצעה חפירות ארכאולוגיות בשוני, תחילה בניהולו של הארכאולוג אלי שנהב ואחריו בניהולו של הארכיאולוג כארים אבו-מוך. במהלך החפירות נחשפו, בין היתר, בריכות גדולות ששימשו לרחצה ואמות שהוליכו אליהן מים.

אריח ובו פתח ניקוז בתיאטרון הרומי. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

אנשי העת העתיקה האמינו כי מי מעיינות שוני מסוגלים לסייע לנשים עקרות לזכות בפרי בטן, כפי שאפשר ללמוד מתיאורו של הנוסע מבורדו (333 לספירה): "באבן המיל השלישית משם (מקיסריה) יש הר סינא ושם יש מעיין שאם מתרחצת בו אישה תהא מעוברת"... הכוונה לעין צור שנובע בימינו ברמת הנדיב. מי המעיין הוזרמו בעת העתיקה לבריכת המים בשוני.

בשלהי התקופה העות'מאנית הייתה שוני בבעלות סלים חורי, בן למשפחה שישבה בלבנון. המקום נודע אז גם בשם "ח'ירבת מיאמס". בשנים 1912–1913 רכשה את אדמות שוני חברת יק"א, החברה שייסד הברון רוטשילד לניהול מושבותיו בארץ ישראל. הרעיון שעמד ביסוד הרכישה היה יצירת רצף התיישבותי טריטוריאלי בין המושבות בנימינה, גבעת עדה וזכרון יעקב.

בשוני התיישבו בשנת 1914 "הגדעונים" – בני איכרים מזיכרון יעקב, שמילאו תפקיד חשוב בהקמת המחתרת ניל"י. מכיוון שהמקום היה בין המחצבה לבסיס אימונים בריטי, הרעש המתמיד חיפה על אימוני נשק שנערכו בקורסי המפקדים של האצ"ל. משוני יצאו לפעולות חשאיות, כנגד השלטון הבריטי ובהן הפריצה לכלא עכו.

שוני נזנחה במשך שנים רבות עד שבשנת 1984, במסגרת פעילות המועצה הארצית לשימור אתרי ראשית ההתיישבות, החלה קק"ל במבצע להצלת האתר. לאחר שיקום המבנה העתיק, ובשיתוף עם עמותת שוני, הפך המקום לאתר לאומי שוקק חיים.

אתרים בפארק

במסגרת החפירות, נחשף תיאטרון רומי מרשים. בריכות מים גדולות, מרוצפות פסיפס, נמצאות מאחורי הבמה, כך שהן נראו לעיני הצופים ביציעים. רוב הספסלים הנראים כיום משוחזרים, למעט שורות ספסלי האבן הראשונות אשר שימשו את אורחי הכבוד בתיאטרון.

לעומת זאת, כל אריחי האורכסטרה – היא הרחבה שלפני הבמה, ששימשה את מקהלת התיאטרון – מקוריים! כדאי לשים לב לפתח הניקוז שבמרכז רצפת האורכסטרה. החוקרים משערים שבתיאטרון נערך פולחן לרגל חגיגות המים, שכלל גם הקרבת קורבנות והדם הניגר התנקז דרכו החוצה.

בתקופה הביזנטית הפכו רוב התושבים באזור לנוצרים. ברוח התקופה ובמסגרת הגזרות האנטי פגניות, פסקו בהדרגה פולחן המים והצגות התיאטרון. מושבי התיאטרון חרבו ובמקומם נבנו מתקני תעשייה. אחד מהם הוא בית בד גדול, שחלקיו העיקריים מוצגים כאן לראווה. מאוחר יותר בנו הצלבני מבצר קטן על שרידי התיאטרון.

המבנה הנראה כיום בשטח, הוקם בתקופה העות'מאנית (המאה ה-18). חדריו מנצלים את הקמרונות של ח'אן, שבנויים בחצי גורן עגולה לפי קווי המתאר של יציע התיאטרון. כיום שוכנים בהם חדרי תצוגה ומשרדים.

אפשרות לביקור נגיש בתיאום מראש, בימים א'-ה'.

התיאטרון הרומי בשוני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

המוזיאון אוצר את פסליו של האומן אחיעם שושני (1916–2005), שהתמחה בסיתות אבנים והציג מיצירותיו בפריז ובמקומות נוספים בעולם. הפסלים מזכירים באופיים את יצירות אמני "הקבוצה הכנענית" באמנות הישראלית, אך אחיעם טען שמעולם לא היה שייך להם. הוא תרם לקק"ל מעל 90 פסלים מיצירותיו והם מוצגים בבריכת המים העתיקה של שוני ובחדרי התצוגה בתוך אולם המוזיאון. כדאי מאוד לצפות בסרטי וידאו המתארים את גלגולה ההיסטורי של שוני ואת סיפורו של אחיעם שושני, המתאר את חייו ואת דרך עבודתו.

הכניסה בתיאום מראש בלבד. יש אפשרות לתיאום של ביקור נגיש.

חדר המוזיקה במוזיאון אחיעם שושני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

החוויה האור-קולית מתעדת את הפרק הציוני בתולדות שוני. הברון רכש את קרקעות שוני למען צעירי זכרון יעקב, שתרמו את המקום להתיישבות של אנשי בית"ר ומשפחותיהם. אנשי בית"ר, שייסדו את מחתרת האצ"ל, הקימו בשוני את בית הספר למפקדים של המחתרת, שהיה גם בסיס יציאה לפעולות ובהן השתלטות על רכבת הכסף, התקפה על מחסני הנשק של מחנה 80 (ליד פרדס חנה), והמבצע המפורסם ביותר – הפריצה לכלא עכו. לאחר קום המדינה שימשה שוני בסיס הכשרה ליישובים חקלאיים שקמו בסביבה.

אנדרטת אצ"ל, יצירתה של איילת ביתן שלונסקי. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

ב-4 במאי 1947 יצאו משוני מרבית הלוחמים של כוח האצ"ל שפרץ לכלא עכו הבריטי. בראש הכוח עמד דב כהן ("שמשון"). מטרת הפריצה הייתה לשחרר 41 מאסירי המחתרות שחלקם עמדו לפני הוצאה להורג. כלא עכו נשמר היטב בידי הבריטים, ולכן הפעולה חייבה את הלוחמים בתכנון מוקפד ובאומץ לב. הכוח הצליח במשימת הפריצה והשחרור אך בדרכם החוצה מן העיר הפתיעה אותו כיתת חיילים בריטיים. בקרב נהרגו שישה אסירים ושמונה נתפסו והוחזרו לכלא. מקרב הפורצים נהרגו שלושה, ובהם המפקד דב כהן. שלושה לוחמים שנלכדו חיים נשפטו והוצאו להורג. 

אתר ההנצחה נמצא בראש מדרון המדשאה של הפארק. מוצבות בו המצבות המקוריות שהונחו במקום קבורתם המקורי של החללים, לאחר שמשרד הביטחון הציב על הקברים מצבות חדשות. באתר נמצאת אנדרטת מתכת, עשויה עמודים ומשולשים הצבועים כחול, מעשה ידיה של האומנית איילת ביתן שלונסקי (1990).

חוויער - אוצר שוני

המבקרים בפארק מוזמנים לשחק באוצר פארק שוני-ז'בוטינסקי - משחק ניווט חווייתי לכל המשפחה. ניתן לשר באמצעות היישומון "חוויער". ברחבי הפארק יש שילוט הסבר על כללי המשחק.

פארק ז'בוטניסקי כ"מלאך שביל"

במהלך שנת 2024 יצטרף פארק ז'בוטינסקי ל"מלאכי השביל" של שביל ישראל. מרכז השדה והיער שוני יקצה לשביליסטים חדר לינה ובו מקום לשישה מטיילים במיטות קומתיים. בחדר הממוזג ימצאו המבקרים ערכת קפה, עוגיות, מקלחת חמה, טוסטר, מיקרוגל, סדינים וציפות. הלינה בתיאום מראש.

אתרים נוספים בסביבה

רמת הנדיב – פארק טבע בצד אחוזת הקבר של הברון רוטשילד ואשתו. בפארק עוברים כמה מסלולי טיול ברגל ובאופניים המובילים לאתרי עבר ולתצפיות מרהיבות על מישור חוף הכרמל.

מצפה מורן – מרפסת תצפית לזכרו של סרן מורן ורדי, במדרון הדרומי של חוטם הכרמל. למצפה מגיעים בגרם מדרגות ארוך ואין בו צל. המצפור משקיף על מישור החוף והר אמיר. 

מצפה עילם – נקודת תצפית לזכר עילם דרמון בראש הדופן הדרומי של מחצבת בנימינה, המשקיפה על מישור החוף, הר אמיר ורמת מנשה במזרח. במקום יש ספסלים ושולחן, אך אין צל.

קרדיטים:
כתיבה: יעקב שקולניק
עודכן בתאריך: 13.2.2024

משחקי חוויער ביערות קק"ל

מטיילים ביער עם מדריך קק"ל?
הוסיפו לטיול את משחק הבריחה הסלולרי "אוצר פארק שוני", המשלב חידות, משימות והפעלות הקשורות להיסטוריה של המקום לאורך תקופות רבות.
מתחילים כאן

קרדיטים:
כתיבה: יעקב שקולניק
עודכן בתאריך: 13.2.2024

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

פארק ז'בוטינסקי בשוני שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל ברחבי העולם. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.