פארק תמנע

פארק תמנע. צילום: Shutterstock
פארק תמנע, הממוקם בלב הערבה הדרומית, מציע חוויה היסטורית וגיאוגרפית בנוף קדומים. מיצג מולטימדיה חדשני מפגיש את המבקרים עם העולם המצרי הקדום, האלים ותהליכי הפקת הנחושת העתיקים. מסלולי טיול באתר עוברים דרך הפטרייה, הקשתות, ציורי הסלע העתיקים, עמודי שלמה, האגם והח'אן. הבילוי בפארק כולל שיט בסירות פדלים, מילוי בקבוקים בחול צבעוני, השכרת אופניים, ביקור באתר שחזור המשכן ולינה בשטח. סיורי לילה לאור ירח ותאורה מיוחדת - בתיאום מראש. ההשתתפות בחלק מהאירועים כרוכה בתשלום.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    הפארק ממוקם על כביש הערבה כביש מספר 90, בכניסה לקיבוץ אליפז (20 דקות צפונית לאילת).ליער יתיר ניתן להגיע מכוונים שונים.
  • יצירת קשר

  • שעות פתיחה

    פתוח בכל ימי השבוע בשעות 08:00-16:00
  • עלות כניסה

    הכניסה לפארק תמנע בתשלום, יש להתעדכן במחירי הכניסה באתר הפארק
  • מרחב-

    דרום
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    הר הנגב והערבה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    עמודי שלמה, פטרייה, ציורי הסלע והקשתות
  • חניונים-

    חנייה מסודרת בכל האתרים בפארק.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    חי בר יטבתה.
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מסלולי אופניים

על הפארק

מידע למוגבלים בתנועה:

  • חנייה - חנייה שמורה לנכים בכניסה לפארק ובמתחם האגם.
  • אתרי הפארק - הפארק חולי ולא עביר לכיסא גלגלים, אך קיימות נקודות תצפית מהחניה לאתרים.
  • שירותים ציבוריים - שירותים מותאמים לנכים בכניסה לפארק ובמסעדת האגם.
  • מתקני שתייה - במתחם האגם.
  • מנוחה - חנות מזכרות ומסעדת הפארק כולל גישה מלאה לנכים.


אטרקציות למטיילים:

במתחם האגם של פארק תמנע חנות מזכרות ומסעדת "חאן המלך שלמה" עם ארוחות ניגובים מדבריות ועוד.

פעילות חינוכית:

פארק תמנע מציע פעילות מגוונת לתלמידי בתי הספר בדגש על תכניות העשרה בתחומים שונים תוך שילוב חוויה, למידה ומיקוד תחומי עניין לאורך מסלולי הטיול המרתקים, כגון: המסלול הגיאולוגי, מסלול הנחושת, סיור לילה בשילוב "מסע בין כוכבים", פעילות אתגר משולבת של סנפלינג וטיולי אופניים.

אירועים מיוחדים בחגים:

  • בסוכות - פסטיבל התמר, בסימן סיום גדיד התמרים בחבל איילות. ניצור, נאכל ונהנה בחגיגות התמר במדבר.
  • בחנוכה - חפירות ארכיאולוגיות, חוויה ייחודית ואיכותית לכל המשפחה. 
  • בפסח - יצירת מצרים, חוויה פרעונית ובילוי לכל המשפחה, בצל נוף קדומים קסום.


שעות פתיחה ופעילויות הכרוכות בתשלום:
למידע מפורט הקליקו כאן.

אתר פארק תמנע:
לכניסה לאתר הקליקו כאן

מפה:
לקבלת המפה הקליקו כאן

 
פארק תמנע מציע מגוון רעיונות למתעניינים בטיולים בדרום ובטיולים במדבר. הפארק ממוקם כ-25 ק"מ צפונית לאילת ומשלב שרידים ארכיאולוגיים, גיאולוגיה ייחודית ואתרי נוף, ביניהם אתר עמודי שלמה המרהיב. הפארק נמצא במרכזו של העמק האדום בשולי הערבה ובשטח המועצה האזורית חבל אילות. הוא נוצר כתוצאה מפעילות טקטונית לפני עשרות מיליוני שנים כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הפארק פותח בפני המבקרים "חלון גיאולוגי" יוצא דופן שדרכו נחשפות תצורות סלע מרהיבות של אבן הגרניט חדת הקצוות ומנגד הקווים הרכים של מצוקי אבן החול הלבנה והאדומה העוטרים את הפארק. כל זאת אל מול נוף עוצר נשימה של עצי שיטים, צמחיית מדברית ומצוקים תלולים שעליהם מטיילים עדרי צבאים ויעלים.

פארק תמנע הוא המקום הראשון בעולם שבו כרו נחושת, והשתמרו בו אלפי פירים של כריית נחושת ושרידים של תנורי התכה מתקופת האימפריה המצרית הקדומה. הנחושת הייתה המתכת הראשונה שנעשה בה שימוש ליצירת כלי עבודה, כלי נשק, כלי בית, כלי יוקרה ופולחן. בתמנע נתגלו שרידים ועדויות להתפתחות הכרייה וההפקה בשלבים שונים לאורך ההיסטוריה. כריית הנחושת בתמנע החלה לפני למעלה מ-6,000 שנה בשלהי האלף החמישי לפני הספירה. באתר נחשף המכרה הקדום בעולם והוא מתוארך לתקופה שבה האדם רכש לראשונה את הידע בהפקת נחושת. כאן החלה המהפכה הטכנולוגית שהובילה לשימוש במתכת לצרכים יומיומיים.

האתרים בפארק תמנע נחפרו ונחשפו ב- 50 השנים האחרונות על ידי משלחת הערבה בראשותו של פרופסור בנו רוטנברג. הפארק הוקם בשנת 1981 על ידי קק"ל והמועצה האזורית בשיתוף משרד התיירות. מאמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 מנוהל הפארק במשותף על ידי קק"ל והחברה הכלכלית ושותפים לו בחזון ובמדיניות גם רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. פיתוח הפרויקטים השונים בפארק נעשה בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית.

מסלולי טיול ואופניים

מצרים העתיקה, האלים והנחושת

הביקור באתר פארק תמנע מתחיל בבניין מעוגל שבו מועלה מיצג המולטימדיה "מכרות הזמן", המספר את סיפור כריית הנחושת מימי מצרים העתיקה ועד העידן המודרני. המיצג, שמוקרן בחלל עגול מוקף מסכים ובמה המסתובבת על צירה, מתאר את ממלכת מצרים העתיקה, האלים המצריים ותהליכי הפקת הנחושת באותם ימים. באמצעות שבעה מקרני וידיאו ותצוגה פנוראמית בגודל כ-80 מטרים רבועים מתעוררות לחיים דמויותיהם של הפרעונים, המלכים והחוצבים במכרות. אמצעים טכנולוגיים משוכללים, מערכת קול ושלל אפקטים מתוחכמים תורמים להעצמת החוויה תוך שיתוף הצופים בסיפורים, בחידות ובתעלומות של האזור הקדום: מהיכן הגיע נחש הנחושת? מי הם האלים במצרים העתיקה? מהו פולחן הנחושת?

הביתן המצרי בפארק תמנע. צילום: מיכאל חורי
הפקת הנחושת והפטרייה האדומה
הסיורים בפארק תמנע יוצאים מאולם המיצג וממשיכים אל מערת הקשתות ופירי הכרייה. משם עוברים המבקרים אל מערת הכורה המצרי, מטפסים אל מרפסת תצפית וזוחלים בפירי הנחושת העתיקים. נטיפי טורקיז נראים על פני הקרקע החולית, בורות מגודרים מסתירים בבטן האדמה מחילות ארוכות שמהן כרו את הנחושת והעלו אותה על פני הקרקע. המסלול ממשיך דרך הפטרייה הענקית שנוצרה בשטח כתוצאה מבלייה של אבני חול אדומות. הרוחות והמים הפרידו את גוש הסלע מן המצוק שהיה חלק ממנו. חלקה התחתון של הפטרייה התפורר וכך נוצרה כיפה שעומדת על רגל אחת.

שיחזור הפקת נחושת
במתחם הצופה אל הפטרייה הוכשר שטח בנוי והוצבה פטרייה בגובה אדם שמהווה העתק מדויק של הפטרייה המקורית. היא אמנם מהווה אלמנט עיצובי אבל יעודה הוא לאפשר לעיוורים לחוש את צורתה, את מגע הסלע וגרגרי החול והקוורץ. הדמיית שיטת הפקת הנחושת מתבצעת לעיני המטיילים באמצעות כבשן אבן שנושא סימני פיח ומפוחי אוויר גדולים שהותקנו בשטח. שביל עפר שחלקו סלול עובר בין האתרים השונים. המבקרים חולפים על פני גבעת העבדים שבה הקיפו הכורים את עצמם בחומה כנגד מעשי שוד של המקומיים ותושבי המדבר. בהמשך הסיור מגיעים אל אתר האתגרים שבו הוקם אוהל להשתרעות עם תה או קפה וממנו יוצאים לגלישת אומגה או סנפלינג מגובה של 18 מטרים בהשגחת מדריכים מקצועיים. ממשיכים אל עמודי שלמה ומרגישים ננסים בצל הסלעים הנישאים ומגיעים אל אגם נחושתן.

נווה מדבר ושיט בסירות

אגם תמנע, המשתרע על פני 14 דונם, הוא אגם מלאכותי שמשווה לפארק תמנע מראה של נווה מדבר. האגם מהווה מקור שתייה לבעלי החיים שנמצאים בשטח הפארק וסביבו הוקמו מתקני תיירות ופעילות לכל המשפחה וחאן מדברי שנבנה בעבודת יד בשילוב אבן טבעית וקורות עץ. ברחבי פארק תמנע שישה מסלולי רכיבת שטח, מהם שני מסלולים לכל המשפחה וארבעה מסלולים לרוכבים מנוסים. לבילוי רגוע יותר ניתן לשוט בסירות פדלים או מלא בקבוקים בחול צבעוני. בחאן הממוקם בצמוד לאגם מגישים ארוחות קלות, פיתות על הסאג' עם לבנה, תה וקפה. אפשר להשתרע על דרגשי עץ, מזרונים ומחצלות ולצפות באגם.

באתר נמצא מתחם לינה וקמפינג מצויד ומסודר לרווחת האורחים: אוהלי לינה גדולים, מחצלות ומזרונים, מקלחות עם מים חמים, שירותים ותאורה היקפית. לאחרונה הסתיימו עבודות שדרוג מתחם האגם, חודשו ההצללות, ניטעו דקלים וצמחיה שמחזקת את האזור כנאת מדבר והוכשרה מערכת דרכים. בנוסף, מתוכננת בנייה של מבואה חדשה הכוללת מבנה חדש, מיצג, מזנון וחנות מזכרות.

שיט בסירות באגם פארק תמנע. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

שיחזור אוהל מועד

בסמוך לאגם הוקם דגם של אוהל מועד, המציג שחזור מקורי של המשכן העתיק המבוסס על המקרא ומאפשר למבקרים להיפגש עם המראה, המידות והצבעים של המבנה הקדוש שהקימו בני ישראל במדבר סיני. באוהל מוצגים המזבח, כיור הנחושת, שולחן לחם הפנים והמנורה. הסיור המודרך משחזר את החוויה המקראית של מסע בני ישראל במדבר.

כתובת מראשית הא"ב המערבי

פארק תמנע התגלתה כתובת עתיקה, שסביב היותה מקורית או מזויפת מתנהל ויכוח נוקב בין הארכיאולוגים. אם מדובר בכתובת עתיקה הרי שזו חדשה מרעישה. הצד המעניין בסיפור הוא שהכתובת התגלתה במקום שבו עברו עשרות אלפי אנשים עד היום ואיש לא ראה את הכתובות. החריטה התגלתה, כאשר יוזף אוטו, גרמני שעוסק בתיעוד כתובות עתיקות ברחבי ביקר בתמנע במאי 2011. הוא צילם את חבריו והפיל בטעות את מכסה עדשת המצלמה. כשהתכופף להרימו גילה תחריט סלע ייחודי חקוק בסלע.

התחריט מורכב משתי מסגרות אליפטיות המזכירות "קרטוש" - מסגרות המקיפות כיתוב והאופייניות לטביעות חותם ולציון שמות פרעונים במצרים העתיקה. בשתי המסגרות מופיע כתב שנראה כחיקוי של הירוגליפים מצריים. החוקרים משערים כי מדובר בהתפתחות מקומית ויוצאת דופן של הכתב הפרוטו-סינאי, שהוא הכתב האלפביתי הקדום ביותר הידוע. כתב דומה זוהה לראשונה במכרות הטורקיז ובמקדש המצרי ב"סרביט אל ח'אדם" בסיני. הכתב הפרוטו-סינאי הוא פיתוח חכם המבוסס על 30 סימנים ששימשו בשפה הכנענית בלבד, כחלופה למאות סימני הכתב ההירוגליפי המצרי. על בסיס הסימנים הללו התפתחו השפות השמיות הקדומות, וביניהן הפיניקית, הארמית והעברית. הפיניקים יורדי הים, העבירו את הכתב ליוונים ומשם הוא התפשט לכל רחבי העולם המערבי. הכתובת בתמנע מכילה סימן אחד שאינו שייך לא"ב המוכר והוא כנראה הושאל מכתב החרטומים המצרי.

ד"ר סטפן וימר, מהמכון לאגיפטולוגיה באוניברסיטת מינכן, טוען שהכותב שיצר את הכתובת השתמש בסימני כתב אלה לציון שם ותואר בשפה שמית קדומה. במסגרת האליפטית מופיע תואר או כינוי מקצועי, שיתכן וניתן לתרגמו כ "סופר הלוח" - כלומר סופר שמקצועו הוא לכתוב על גבי לוחות. לא ידועות דוגמאות נוספות לתואר זה. וימר פענח גם את שם כותב הכתובת – "עז-רממ." ניתן להבין את התחריט כביטוי לקשר ולהשפעה בין המצרים, נושאי כתב החרטומים הקדום, לבין אוכלוסיה מקומית שמית במרחב. הכתובת מתוארכת לתקופת הפעילות המצרית בתמנע, מסוף המאה ה-14 עד אמצע המאה ה- 12 לפנה"ס, כמה מאות שנים לאחר הפעילות בסיני. לטענת החוקרים המצדדים במקוריות התחריט, זוהי תגלית יחידה מסוגה בהיסטוריה של התפתחות הא"ב בכנען.

מיד כשנודע דבר התגלית התעוררה המחלוקת בין החוקרים. הארכיאולוגים ד"ר יובל יקותיאלי והמומחה לפטינה (כיסוי הסלע) וד"ר יובל גורן טוענים שמדובר בזיוף מאחר והפארק נחקר אין ספור פעמים בעבר ולא ייתכן שהכתובת לא התגלתה עד כה. בנוסף טוען גורן כי הפטינה חדשה מכדי שהכתובת אכן תהיה עתיקה מספיק. עד שיוכרע העניין, יש למבקרים בפארק הזדמנות לחזות בתחריט המדובר.

סיורים לקראת שקיעה

פארק תמנע חובר בתחילת המאה ה-21 לתאורת חשמל בהשקעה של מיליון דולר והפך ל"עיר האורות של המדבר". בחודשי יולי-אוגוסט מתקיימים בפארק סיורי שקיעה לאור ירח. עמודי שלמה, הספינקס העצום, הפטרייה, ציורי הקיר ואגם הנחושת הופכים לסיפור אגדה עם רדת החשיכה. שמי המדבר זרועי הכוכבים ולילות הירח המלא מוסיפים תאורה טבעית ממעל. כשעומס החום מתפוגג מתעורר המדבר לחיים. עמודי שלמה והצוקים הנישאים, שהתרוממו אל על בפעילות געשית, יוצרים פנורמת נוף מרשימה מנוקדת בעצי שיטה צרובי שמש ועדרי צבאים ויעלים.

כשמגיעים לעמודי שלמה החשיכה כבר יורדת, חלק מן המצוקים האדירים נצבע באור לבן וצהוב ולצדו ניצבים סלעים חשוכים שעליהם מוקרנים סמלים ודמויות מהתקופה המצרית. שיטת תאורה ייחודית זו נקראת "גובו" והיא מופעלת באמצעות מעין שבלונה המורכבת על זרקור התאורה ומקרינה את הדמויות על רקע ההרים החשוכים. כך נראים בגודל עצום שיירות גמלים וחמורים, ציור קיר של האלה חתח'ור, סצנת ציד והדמיית ציורי הקיר שהתגלו באתר. ציורי הקיר המקוריים חקוקים בתוך נקיק קטן וחבוי בסמוך לעמודי שלמה ובהם מופיעים מרכבות, בעלי חיים ודמויות מהעולם המצרי הקדום. אגם נחושתן אף הוא מואר בזרקורים שצובעים את המים בגווני זהב. על הצוקים הנישאים מוקרנות דמויות מהעולם הקדום.

פארק תמנע בלילה. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

אתרים מונגשים

בפארק תמנע הונגשו המתקנים הבאים:

  1. חניה
  2. שביל
  3. רחבה
  4. שולחן פיקניק
  5. ברזיה
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.