נטיעות ביטחוניות

בחודש מאי 2011 החלה קק"ל במבצע נטיעת עצים סביב יישובי עוטף עזה, כדי לסייע בהסתרת היישובים, הכבישים והדרכים מירי ישיר מכיוון רצועת עזה, בדומה לירי טיל הנ"ט שבוצע על אוטובוס התלמידים בכביש עוטף עזה באפריל 2011, אירוע בו נהרג דניאל ויפליך בן ה-16.

העצים כמגיני יישובים

חת הדרכים להתגונן מפני טילים בכינון ישיר היא ליצור מחסום שיסתיר את הבתים והכבישים, ויקשה על האויב לכוון ולפגוע. בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל נהגו לנטוע שדרות רצופות של עצי איקליפטוס לאורך כבישי הצפון כדי להקשות על האויב הסורי לעקוב אחרי התנועה בכבישים.

מספרים שהדבר נעשה בהוראתו האישית של ראש הממשלה ושר הביטחון דוד בן-גוריון, ולכן השדרות נקראו בהיתול "שדרות בן-גוריון". שדרת איקליפטוסים כזו אפשר לראות עד היום בנסיעה בעמק החולה, בכביש 918 בין גדות לגונן.

שתילים שניטעו לאורך גדר ההפרדה. צילום: אמנון גוטמן

גם ביישובי עוטף עזה תורם הייעור לביטחונם של התושבים מזה שנים רבות. בעקבות מבצע קדש ב-1957, יזם צביקה הלוי ז"ל, תושב קיבוץ נחל עוז, שתילה של עצים בחורשות ובשדרות ביישוב במטרה להקשות על תותחי הצבא המצרי לפגוע בבתים.

במבחן המציאות במלחמת ששת הימים, האזור היחיד שנפגע בקיבוץ היה הרפת, שלא הייתה מיוערת. מאז עברו יותר מחמישים שנה. היישובים גדלו, הסכם שלום נחתם עם מצרים, אבל, לצערנו, האיום על תושבי רצועת עזה התחדש ונמשך כל העת.

ביישובים הסמוכים לגבול רצועת עזה, הסכנה היא בעיקר מירי טילים בכינון ישיר. בשנים האחרונות חוזרים ונשנים אירועי ירי של ארגוני טרור מתוך רצועת עזה לעבר חקלאים, ובתחילת אפריל 2011 נורה מעזה טיל נ"ט שפגע באוטובוס של תלמידים סמוך לקיבוץ סעד, פצע את הנהג והרג את דניאל ויפליך בן ה-16.

תכנית הייעור הביטחוני

בשנת 2011, בעקבות ההסלמה באירועי הירי מרצועת עזה ליישובי הדרום, החליטו בקק"ל להוציא אל הפועל תכנית רחבת הקף לייעור ביטחוני ביישובי עוטף עזה. התכנית, בעלות של 10 מיליון שקל, אושרה על ידי משרד הביטחון וצה"ל ונערכה בתיאום איתם ובשיתוף המועצות האזוריות. מנהל מרחב דרום בקק"ל עמי אוליאל הסביר: "המטרה של התכנית היא סגירה של שדה הראייה ומניעה של קשר עין ישיר מעזה עם בתים ביישובים ועם צירי התנועה".

באביב 2011 החל השלב הפרקטי המשמעותי בתכנית – נטיעת עצים לטובת סיוע מיוחד למיגון 11 יישובים באזור, ובסך הכול כ-12 ק"מ של עצים, קילומטר בממוצע לכל יישוב. היישוב הראשון שבו ניטעו עצים היה קיבוץ מפלסים. לאחר מכן נערכו נטיעות מסיביות סביב יתר היישובים: חולית, עין השלושה, נירים, ניר עוז, כיסופים, נחל עוז, כפר עזה, ניר יצחק, סופה וסעד, ולאורך קטעים שונים בכביש 232. קק"ל דאגה גם להכנת השטח ולפריסת מערכות ההשקיה.

יו''ר קק''ל, אפי שטנצלר משתתף בנטיעות ביטחוניות. צילום: אמנון גוטמן

העצים שניטעו היו ברובם איקליפטוסים, שלדעת המומחים נותנים מענה לצורך ההגנה מאחר שהם גבוהים ובכך מסתירים את היישוב. כמו כן, הם מהירי צמיחה: תוך כחמש שנים הם מגיעים לגובה של שמונה מטרים, וכבר לאחר כשנתיים גובהם מאפשר הגנה על היישובים.

בנוסף, בקק"ל בחרו בעצים אלה לאור העובדה שהאיקליפטוסים נותנים מענה גם לצורך של מרעה צופני – הצורך של הדבורים באזור בצוף הפרחים של האיקליפטוס לטובת דבש האיקליפטוס הידוע בטעמו המיוחד ובמעלותיו.

בשלב הבא, שהסתיים בתחילת שנת 2016, השלימה קק"ל את הנטיעות לאורך הכבישים באזור נחל עוז וצומת סעד. כדי שהעצים יגדלו במהירות, השקיעו אנשי קק"ל רבות בהקמת הפרויקט ותחזוקתו. מערכות השקיה נפרשו, וכל אחד מאלפי העצים מקבל טיפול יומיומי כמעט, כדי שיצמח, יתעבה ויתחיל בהקדם האפשרי לבצע את המטרה לשמה נועד.

מנהל אזור נגב צפוני-מערבי בקק"ל אלישע מזרחי סיפר על בחירת העצים בפרויקט: "אנחנו נוטעים עצים חסכניים במים המאופיינים בצמיחה מהירה. מינים שונים של איקליפטוסים, ברוש, אשל, קזוארינה, חרוב, שיזף ורחבי עלים נוספים. בנוסף, נשתלו גם מגוון רחב של שיחים פורחים כמו מללויקה ורוזמרין. התכנית היא שבתוך שלוש שנים תיווצר בשטח גדר בגובה שבין שלושה לארבעה מטרים".

רכז החניונים בנגב המערב יצחק לוגסי, המרכז את תחום הייעור הביטחוני באזור זה מטעם קק"ל, עדכן על פרויקט הנטיעות הביטחוניות בינואר 2016: "נטענו עצים לאורך כשבעה קילומטרים בצד הכבישים 232 ו-25, וסביב 11 יישובים שצופים ישירות לרצועת עזה. לאחרונה אף נטענו 50 עצי פיקוס בוגרים סביב בית הכנסת בבני נצרים. אנחנו ממשיכים בנטיעות חדשות בעין השלושה ובמקביל מעבים את הנטיעות הוותיקות שבוצעו בשנים הקודמות".


עובדי מרחב דרום נוטעים במסגרת הנטיעות הביטחוניות. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

בקיץ 2019 הורחב הפרויקט. בשלב א', בוצעו נטיעות ביטחוניות במבואת היישוב נתיב העשרה, בתוך היישוב, לאורך כביש 232 וסמוך ליישוב כפר עזה. בהמשך מתוכננות נטיעות נוספות בכביש 34, מהכניסה לקיבוץ ארז ולאורך הכביש, באזור שבו התרחשה פגיעת הנ"ט ברכבו של משה פדר ז"ל במאי 2019, באזור צומת ניר עם, בקיבוץ מפלסים, ובאזור הכביש סמוך לאנדרטת החץ השחור, שם ספג בעבר אוטובוס טיל נ"ט מיד לאחר שהוריד חיילים לסיור באנדרטה.

מנהל מרחב דרום בקק"ל דני גיגי סיפר: "אנו מבצעים נטיעות נוספות ומרחיבים את פרויקט הייעור הביטחוני משתי סיבות עיקריות – מענה ביטחוני נגד כינון ישיר למניעת פגיעה באזרחים ומכוניות, ומענה אסתטי שלא יפגע בנוף של מערב הנגב. אנו מאמינים כי לתושבים בעוטף עזה מגיע לחיות בסביבה פורחת וירוקה ולא במוצב צבאי, ומסיבה זו החלטנו לקיים את הנטיעות כפתרון שעונה על שתי הסוגיות. בחלק מהמקומות יחליפו העצים קירות שהציבו בצה"ל, או סוללות עפר. כל הנטיעות, מרגע הקמת הפרויקט, כולל התחזוקה השוטפת במהלך השנה, במימון מלא של קק"ל. יש לנו צוות ייעודי שמטפל בעצים ואחראי לפרויקט הייעור הביטחוני, ואנו מעריכים כי תוך ארבעה חודשים יסתיים שלב הנטיעות. העצים שנבחרו הם סוגים שונים של עצי אקליפטוס בשל הצימוח המהיר שלהם והפריחה הרחבה שמשמשת כמגן במקרה זה".

פרויקט מתוק

היתרון שבנטיעת העצים בפרויקט אינו מסתכם בהגנה על היישובים והכבישים בדרום. לעצים יתרונות רבים נוספים: הם תורמים ליופיו של האזור, מוסיפים צבע ירוק ליישובים ולדרכים, הם מצלים על סביבתם ומצננים את האוויר, הם מקבעים פחמן דו-חמצני בתהליך הפוטוסינתזה ופולטים לאטמוספרה חמצן, ומהווים בתי גידול למגוון רחב של בעלי חיים, מקור של פירות למאכל וגם מקור צוף לחרקים שונים, ביניהם - דבורת הדבש.

בדיוק מהסיבה הזו נעשה תכנון הנטיעות של קק"ל בשיתוף עם מועצת הדבש, תוך העדפה לנטיעתם של מיני עצים פורחים ובעלי צוף, במטרה לחזק את ענף הדבש בארץ, לשפר את זמינות הצוף לדבורים, להגדיל את הפוטנציאל של האבקת הגידולים החקלאיים וצמחי הבר בישראל.

במסגרת שיתוף הפעולה עם מועצת הדבש, גם בפרויקט הייעור הביטחוני סביב רצועת עזה מקפידה קק"ל לנטוע עצים הפורחים בעונות חלשות בפריחה. בקיץ, למשל, כשהפריחה מצומצמת מאוד ואין מקורות צוף מספקים לדבורים, יפרחו במלוא עוזם מיני איקליפטוסים שונים, וכך, מקווים כל השותפים בפרויקט הייעור הביטחוני, ישוב ויצא "מתוק מעז".

כתבה: ענבר מעיין
תודה מיוחדת לעמי אוליאל ואלישע מזרחי, קק"ל.
עדכון באתר: פברואר 2016

שתילים שניטעו וצמחו במסגרת פרויקט נטיעות ביטחונית בקיבוץ כפר עזה. צילום: יואב דביר