קק"ל העניקה פרסים ליצירות ספרותיות עבריות מטעם קרן י.ל. גולדברג

יו"ר קק"ל בטקס הענקת הפרס: "עוצמתו של עם ישראל אינה מגולמת בחומר או בחפצים אלא ברוחו ובנשמתו".

בטקס שהתקיים ב-2 בינואר 2019 העניקה קק"ל פרסים למשוררים וסופרים עבריים מטעם הקרן ע"ש י.ל. גולדברג, שאותה היא מנהלת זה שמונים שנה. יצחק לייב גולדברג ( 1935-1860) היה נדבן ציוני שציווה חלק נכבד מרכושו לקק"ל והורה להשתמש בו לקידום הספרות והתרבות העברית.

טקס הענקת הפרסים התקיים בהשתתפות הזוכים, חבר השופטים, חוקרים ופעילים בתחום הספרות בישראל בישראל ויו"ר ובכירי קק"ל.

הטקס נפתח בדקת דומיה לזכר הסופר עמוס עוז שנפטר כמה ימים קודם לכן. לאחר מכן ראשת החוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית ד"ר תמר הס הציגה את יצירתו של עוז, וקראה קטעים מספרו "סיפור על אהבה וחושך".

יו"ר קק"ל דניאל עטר נושא דברים בטקס.  צילום: דניס ציןיו"ר קק"ל דניאל עטר נושא דברים בטקס. צילום: דניס צין

יו"ר קק"ל דניאל עטר שקיבל את פני משתתפי הטקס ציין שהוא שמח להיות נוכח בו . לדבריו, "משחר ההיסטוריה הביאה השפה העברית לאנושות בשורות כמו התנ"ך, ספרי המכבים, הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, יישומון הרכב האוטונומי ופלאי הייטק אחרים. עוצמתו של עם ישראל אינה מגולמת בחומר או בחפצים אלא ברוחו ובנשמתו. יצחק לייב גולדברג הליטאי, שהבין זאת הרבה לפני הקמת מדינת ישראל, הקדיש את חייו לציונות והשקיע את כל משאביו בפיתוח השפה העברית וארץ ישראל. הוא היה אחד האנשים שהציעו להקים את קרן קימת לישראל והראשון שתרם כסף למטרה זו".

גולדברג תרם ב-1903 לרכישת הקרקע הראשונה על-ידי קק"ל שאך זה נוסדה, במטרה לטעת עליה עצי זית. כמו כן תרם לרכישת קרקע בהר הצופים כדי לבנות עליה את האוניברסיטה העברית. כחלק מהתגייסותו למען השפה והתרבות העברית היה שותף גם בייסוד שני עיתונים עבריים: "העם" ו"הארץ" שקיים עם היום.

נינתם של בני הזוג גולדברג רלי קריב, שייצגה בטקס את המשפחה, סיפרה שיצחק לייב גולדברג היה נציג יהדות ליטא בקונגרס הציוני הראשון ב-1897 ותרם את רוב משאביו למאמץ הציוני. לדבריה, "כשסב-סבי נפטר ב-1935 הוא הוריש חלק נכבד מהונו לקק"ל והורה באופן ברור להשתמש בו בין היתר לתמיכה בספרות ובתרבות העברית. משפחתי ואני מבקשים להודות לקק"ל על ניהול הקרן למעלה משמונים שנה. הפרסים שאנו מעניקים היום חשובים, אבל הם רק חלק קטן מיוזמות הקרן, שבנוסף להם תומכת בהוצאת ספרים, תורמת ספרים בנושאי ספרות לספריות בתי הספר בפריפריה ומעניקה מלגות לסטודנטים ולתלמידים באוניברסיטה העברית, בטכניון ובגימנסיה הרצליה".

קריב הודתה לחברי ועדת השיפוט על עבודתם וציינה שהם מצטרפים לכמה מהאבות המייסדים של המדינה שנכחו בטקס הענקת פרס גולדברג בעבר, כמו ראש ממשלת ישראל הראשון דוד בן גוריון, היו"ר הרביעי של קק"ל מנחם אוסישקין, נשיאה הראשון של האוניברסיטה העברית יהודה לייב מאגנס והמשורר שאול טשרניחובסקי.

יו"ר אגודת הסופרים העבריים צביקה ניר בירך את הזוכים בפרס, את משפחת גולדברג ואת קק"ל והדגיש כי "אנו מעריכים את גדולתו של יצחק לייב גולדברג, שכבר ב-1935 הבין עד כמה חשוב להשקיע בתחומי הסהתרבות והספרות העברית.

פרס גולדברג הוענק לסופרים ומשוררים עבריים. חבר ועדת השיפוט וזוכה הפרס ב-2014 פרופ' דרור בורשטיין מהאוניברסיטה העברית קרא קטעים מספרי הזוכים, וציין כי "אין לי ספק שחשוב ומתגמל לקרוא ספרים יותר מאשר לשמוע הסברים עליהם".

לדברי המשורר ומבקר השירה אלי הירש שמלמד כתיבה יוצרת באוניברסיטת תל אביב, ושכיהן גם הוא בחבר השופטים, "שלוש הזוכות בתחום השירה הן נשים, שכל אחת מהן שונה אך גם דומה לחברתה. שלושתן כותבות בתעוזה ובעוצמות, ולא מבקשות לעודד את הקוראים בתיאורים נחמדים, אלא להתרכז בצד הלא קל של קיומנו בארץ הזאת, כל אחת מנקודת מבטה".

את הפרסים לסופרים ולמשוררים הזוכים העניקו מנהל החטיבה לגיוס משאבים בקק"ל רוני ויניקוב יחד עם עם נציגת משפחת גולדברג רלי קריב.

מימין לשמאל: חדוה הרכבי, עודד מנדה-לוי, דורית פלג, אביבית משמרי, רלי קריב, צביקה ניר, גלי מיר-תיבון, בכל סרלואי ואלישע מזרחי .  צילום: דניס ציןמימין לשמאל: חדוה הרכבי, עודד מנדה-לוי, דורית פלג, אביבית משמרי, רלי קריב, צביקה ניר, גלי מיר-תיבון, בכל סרלואי ואלישע מזרחי . צילום: דניס צין

הזוכים בפרס בתחום הפרוזה

 הם דורית פלג על ספרה "אמנות ההכרחי", ד"ר גלי מיר-תיבון על ספרה "רשימת האימהות" וד"ר עודד מנדה-לוי על ספרו "אני זוכר".

בפרס בפרס בתחום השירה

 הם חדוה הרכבי על ספרה "מיגו", שולמית אפפל על ספרה "תדמייני שאת כוכבת", ובָּכּל סרלואי על ספרה "סכין שלופה האור".

המשוררת חדוה הרכבי הודתה בשם הזוכים למשפחת גולדברג ולקק"ל על תמיכתם בכותבי העברית המודרנית. לדבריה, "משוררים אומרים את האמת ורק את האמת. כל שיר הוא אי של אמת באוקיינוס האנרכיה ששורר בכל אחד מאיתנו. אין יצירתיות ללא חיים פנימיים. אין יצירתיות ללא חופש".

אלישע מזרחי מקק"ל שהנחה את הטקס סיים את האירוע באומרו כי "אין ספק שרחל ויצחק לייב גולדברג יושבים הערב שם למעלה ומחייכים".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל