משלחת מומחי הייעור של קק"ל ביקרה בקניה

מטרת הביקור שהוביל היערן הראשי ד''ר דוד ברנד הייתה בחינה של אתרים פוטנציאליים להקמת יער ניסויי (״פיילוט״) בהיקף של כ-5,000 דונם.

המשלחת יצאה לקניה בחסות שירות הייעור הקנייתי בהמשך לחתימת מזכר ההבנות בין יו"ר קק"ל דניאל עטר והשרה לאיכות הסביבה של קניה בשנה שעברה. שירות הייעור הקנייתי מעוניין בשיתוף הפעולה עם קק"ל במטרה ללמוד כיצד לשקם באופן מיטבי קרקעות מדורדרות ולנצל את מקורות המים על מנת להרחיב את שטחי הייעור של המדינה

במסגרת הביקור בסיירו חברי הצוות בשלושה אתרים פוטנציאלים, לצורך תכנון פיילוט להקמת יער באזורים צחיחים וחצי צחיחים. שירות הייעור הקנייתי מעוניין לבחון את הקמת היער בשיתוף פעולה עם קק''ל על מנת להרחיב את שטחיי הייעור של המדינה בשל רצונה של קניה להגדיל את שטחי היער במדינה מ-7% ל-10% עד שנת 2022.

היערן הראשי של קק"ל ד"ר דוד ברנד (במרכז) ואנשי שירות הייעור הקנייתי . צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
היערן הראשי של קק"ל ד"ר דוד ברנד (במרכז) ואנשי שירות הייעור הקנייתי . צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

שלושת האתרים הפוטנציאלים לצורך הקמת הפיילוט הם אזור מארסאביט – אזור צחיח הנמצא בצפון קניה עם כמות משקעים של כ-250 מ"מ עד 300 מ"מ בשנה; אזור קדג'ייאדו – אזור חצי צחיח הנמצא בדרום מערב קניה עם כמות משקעים של כ-350 מ"מ עד 500 מ"מ; אזור מלינדי – אזור צחיח הנמצא בדרום מזרח קניה עם כמות משקעים של כ-300 מ"מ בשנה.

שיתוף הפעולה יצא לדרך ביוני 2017, כאשר השרה לאיכות הסביבה של קניה פרופ' ג'ודי וואקהונגה חתמה על מזכר הבנות (MOU) עם יו"ר קק"ל דניאל עטר, במסגרת טקס חגיגי שנערך ביד קנדי שבהרי ירושלים.

מזכר ההבנות כולל החלטה על שיתוף פעולה בנושאי ייעור באזורים צחיחים, בניית יכולות והעברת יידע מקצועי מתקדם וחילופי משלחות מקצועיות בין קק"ל לשירות הייעור הקנייתי, לתקופה בת שלוש שנים. קק"ל תוכל לנצל הזדמנות זו ולסייע לקניה לפתח פרויקט ייעור באזורים צחיחים, להגדיל את שטח היער במדינה ולספק בטחון תזונתי ופרנסה לתושבים המקוריים.

יו"ר קק"ל דניאל עטר אמר כי "שיתוף הפעולה עם שירות הייעור הקנייתי הינו בעל חשיבות רבה לקק"ל ולביסוסה כארגון סביבתי בינלאומי מוביל, אשר חולק את הידע שלו עם העולם. קניה היא מדינת מפתח לעולם המתפתח ולאפריקה ויש לכך חשיבות אסטרטגית ולאומית. באמצעות תמיכה באזורים צחיחים אלו, חסרי ביטחון תזונתי, אנו מסייעים למנוע הגירת פליטי אקלים והתבססות של גורמים רדיקליים".

לדברי היערן הראשי של קק''ל ד''ר דוד ברנד, "התרשמנו שיש היתכנות טובה להקמת יער פיילוט באזור מארסאביט ובאזור קדג'יאדו. קק"ל פיתחה ידע מתקדם וצברה ניסיון עשיר בכל הקשור לאיסוף מי נגר באזורים צחיחים, ייצור שתילי איכות המסוגלים להתפתח במהירות ולשרוד תקופות יובש, ניטור ארוך טווח באמצעות טלפון חכם , תצלומי אוויר ולוויינים. אין לי ספק שאנו יכולים לסייע לשירות הייעור של קניה בהקמת יערות באזורים צחיחים וצחיחים למחצה".

היערן הראשי של קק"ל דוד ברנד וראשת שירות הייעור הקנייתי מוניק קלאנדה בסיום הסיור בקניה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
היערן הראשי של קק"ל דוד ברנד וראשת שירות הייעור הקנייתי מוניק קלאנדה בסיום הסיור בקניה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

השרה לאיכות הסביבה של קניה פרופ' ג'ודי וואקהונגה אמרה כי "שמחתי לארח משלחת יערנית מקצועית של קק"ל. האתגרים שעומדים בפני קניה הם עצומים והחלטת הממשלה להגדיל את שטח היער בקניה מ- 7.2% ל-10% עד שנת 2022 רק מעצימה את האתגר שעומד בפנינו.

אני מודעת לידע המתקדם והניסיון המעשי שקיים בקק"ל. נשמח לקבל הנחיות והכוונות כיצד ליישם את הידע של קק"ל, במיוחד באזורים הצחיחים והחצי צחיחים משום שרק באזורים אלו ניתן להגדיל את שטח היער הקיים".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל