טיולי גשרים

 גשר על מים רגועים
  • רמת קושי:

    בסיסית
  • עונה מומלצת:

    כל השנה
  • אורך המסלול:

    2 ק"מ
  • לפי אזור:

    מרכז השרון כרמל הנגב המערבי עמק יזרעאל
  • משך המסלול:

    1-2 שעות
גשר קניון הבזלת בנחל חרוד. צילום: עובד דרור ז''ל, ארכיון הצילומים קק''ל
גשר קניון הבזלת בנחל חרוד. צילום: עובד דרור ז''ל, ארכיון הצילומים קק''ל
  • סוג המסלול

אין לנו מים סוערים, אבל יש גשרים שהמעבר בהם הוא חוויה לילדים וגם להוריהם. קבלו כמה גשרים שכדאי לקפוץ אליהם כשעוברים לידם.

החופש הגדול הביא אתו חיפוש אינסופי אחר פעילויות שיתאימו לכל המשפחה. גשרים בנויים או תלויים, עשויים חבלים או אבן, מתנדנדים או יציבים, יהוו את נקודת השיא במסלול תלוי עם הקטנטנים. כל גשר והאופי המיוחד שלו.
ארצנו אינה משופעת בגשרים גדולים שתחתם זורמים נהרות גועשים, אבל עדיין יש בהם משהו שמזכיר משחקי הלגו ושעשועי רכבות. בכתבה זו בחרנו להציץ אל גשרי הפלדה התלויים בפארק נשר, גשרים רומיים מאבן מעל נחל חרוד, גשר הפרות העובר מעל נחל אלכסנדר וגשר החבלים מעל נחל הבשור.

גשר הקנטרה בנחל חרוד

נחל חרוד מתחיל את דרכו בין הגלבוע לגבעת המורה, מנקז את עמק חרוד, חוצה את העיר בית שאן ונשפך לירדן. מעט ממערב לבית שאן נמצא באפיק הנחל גשר הקנטרה ומתחתיו מפל מים שגובהו כמה מטרים. הגשר שימש בתקופות קדומות בסיס לאמת מים שהובילה את מי נחל עמל (הסח'נה) לשדות עמק בית שאן. במקור נשענה האמה על קשת ('קנטרה' בערבית – קשת), אך זו התמוטטה ברבות השנים. הגשר זכה לשיקום ועתה אפשר לחצות אותו ברגל וליהנות ממראה הנחל הזורם.
בחורשת האיקליפטוס שליד הגשר בנתה קק"ל חניון פיקניק. בקיץ מומלץ לבקר במקום בשעות אחר הצהריים.

איך מגיעים?

נוסעים בכביש בית שאן-ניר דוד (כביש 6667) ופונים צפונה בדרך עפר מסומנת אדום ליד סימן ק"מ 9, כקילומטר ממזרח לניר דוד. יש שילוט.

גשר בנשר

שימו לב: הגשרים התלויים בפארק נשר בנחל קטיע סגורים עד להודעה חדשה עקב בעיות בטיחות.

שני גשרים תלויים עשויים מכבלי פלדה ובאורך 70 מ' מתוחים מעל נחל קטיע שבכרמל, בפארק קק"ל שבעיר נשר. הפארק הוא מוקד בילוי אהוד על תושבי הסביבה. הוא כולל נופי כרמל ירוקים, מתקני שעשועים לילדים, שולחנות פיקניק ושבילי טיול מסומנים.
כדי להגיע לגשר יש לצעוד במסלול רגלי קצר. יש אפשרות להגיע בדרך עפר נוחה, מהלך עשר דקות בגדת הנחל הקרובה לפארק. יש אפשרות לחצות את הגדה ולהגיע לגשרים בצדם השני (20 עד 30 דקות). מסלול זה מציע צמחיית חורש ונקודות תצפית על הנחל ועל מדרון הכרמל הירוק.
שני הגשרים התלויים, המתנודדים קלות כשעוברים בהם, מעניקים חוויה מיוחדת.
תחזוקת הפארק באחריות עיריית נשר.

איך מגיעים?

נוסעים בכביש נשר לכיוון אוניברסיטת חיפה ולרמות יצחק, ומשם על פי שילוט "פארק קק"ל" פונים לרחוב החרוב ומשם לפארק נשר.

גשר הפרות והגשר התלוי

נחל אלכסנדר יורד מהרי שומרון. כשהנחל מגיע לשרון הוא מתחתר ומגיע למי התהום והופך לנחל איתן עשיר בצמחייה. הנחל סבל בעבר מזיהום ומהזנחה. ב-1995 קמה המנהלה לשיקום נחל אלכסנדר, שבראשה עומדים המועצה האזורית עמק חפר, קרן קימת לישראל, המשרד לאיכות הסביבה, רשות ניקוז שרון ועוד כ-15 גופים. פרויקט שיקום הנחל, ובייחוד קטע הנחל לדוגמה, שבו נמצאים הגשרים, זכה בפרסים יוקרתיים.
קטע הנחל לדוגמה, מצפון לקיבוץ מעברות, הוא מוקד המשיכה הגדול ביותר בנחל אלכסנדר. הוא נקרא גם "פארק איטליה", לציון תרומתה של קק"ל איטליה למקום. בקטע, המשתרע לאורך 750 מ', התבצעו פעולות של שיקום ופיתוח נופי. יש כאן מדשאה רחבת ידיים, חניונים, פינות ישיבה וצמחייה נטועה המותאמת מבחינה אקולוגית לגדות הנחל. דרכי העפר שבפארק נגישות לכיסאות גלגלים ולעגלות ילדים.
הגשר המזרחי בקטע זה הוא ''גשר הפרות'' – גשר בטון ששימש את הבוקרים של קיבוץ מעברות להעברת עדרי הבקר שלהם לשטחי המרעה. הגשר חסום למטיילים. מעט הלאה במורד הנחל נמצא ''הגשר התלוי''. זהו גשר עשוי פלדה שהוצב ב-2001 כחלק מפרויקט שיקום הנחל. המטיילים יכולים לעלות על הגשר ולצפות על הנחל מעמדת התצפית שבמרכזו. הגשר מוביל אל מסלול ההליכה עד לאתר הטלת הביצים של הצבים.
ניתן לצעוד מקטע הנחל לדוגמה ב"שבילנחל" – קטע סלול באורך 2.7 ק"מ, המגיע לגשר נוסף – גשר הצבים שבפארק צבּי המים. זהו המקום לצפות בצב הרך – צב ענק החי במים מתוקים.

איך מגיעים?

קטע הנחל לדוגמה – מדרך הגישה לקיבוצים מעברות ומשמר השרון. הדרך מסתעפת מכביש החוף הישן (כביש 4), מאחורי תחנת הדלק שבצומת העוגן; פארק צבּי המים – מכביש הגישה לכפר ויתקין, המסתעף מכביש החוף הישן (כביש 4) בצומת חפר.

גשר הבשור

גשר החבלים בדרך הבשור הוא שבישר את הגשרים התלויים באתרי הטיולים בישראל. דרך הנוף, שאורכה כ-18 ק"מ, עוברת בין פארק אשכול בצפון לצומת צאלים. הגשר, שאורכו 80 מ', תלוי מעל בריכה טבעית המנצלת מי תהום. הבריכה מוקפת בסבך קנים ובמצוקים חשופים.
ניתן לערוך תצפית אל הנוף המרשים מהמגדל על באר צאלים. זוהי בריכה טבעית מוקפת בסבך קנים ומצוקים חשופים. ניתן לנסוע בדרך צפונה ולסיים את הטיול בפארק אשכול – אתר משותף לקק"ל ולרשות הטבע והגנים. בפארק תמצאו את הבריכה הגדולה של עינות הבשור, שאפשר לשכשך רגליים בה, ומדשאות רחבות ידיים בצל עצים.
בקיץ מומלץ לבקר בגשר בשעות אחר הצהריים.

איך מגיעים?

הגישה הנוחה לגשר היא מהצד הדרומי של דרך הבשור. מצומת צאלים נוסעים צפונה (כביש 222) כקילומטר ופונים ימינה בדרך הבשור (סימון כחול). אל הגשר מגיעים תוך כשתי דקות נסיעה בדרך העפר המסומנת כחול.

שימו לב

הדלקת אש מסכנת את היער באופן ממשי. היזהרו באש ביער – אין לנו יערות אחרים!

קרדיטים

כתיבה: רונית סבירסקי, קק"ל
מפת פארק נשר: נוגה מזרחי
פורסם בתאריך: 11.8.2010

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות