מצומת המוצא נוסעים מזרחה 2.7 ק"מ ונכנסים שמאלה למזכרת בתיה. זהו רחוב רוטשילד, שבו נוסעים עד מרכז המושבה. מוצאים מקום חניה בין המפגש עם רחוב המייסדים ובית הכנסת הגדול.
מזכרת בתיה זכתה להיות המושבה הראשונה של הברון. המושבה נוסדה בשנת 1883 ומייסדיה היו 11 איכרים מהכפר פאבלובקה שבליטא. המושבה נקראה בראשיתה עקרון, בהשפעת שמו של הכפר עקיר, שממנו נקנו אדמותיה. בשנת 1887 נקראה מזכרת בתיה על שם אמו של הברון. סיור במרכז מזכרת בתיה מחזיר את המטייל לימיה הראשונים של המושבה. כדאי להתחיל את הסיור במוזאון מזכרת בתיה (מוזאון המושבה, רוטשילד 40). המוזאון שוכן בבניין בן שתי קומות ששימש כבית פקידי הברון. בחצר נמצאים שובך יונים מקורי מימי העלייה הראשונה ופעמון המושבה.
המוזאון מציג היטב את תולדות המושבה. מזרחה מבית הכנסת, בכיכר, מתנשא בית הכנסת הגדול. בית הכנסת המקורי, מימיו של הברון, כבר איננו עוד. המבנה המיוחד שלפנינו, עם המגדלים שמשני צדי הפתח, נבנה בשנת 1927. בתוכו עוד אפשר לראות את ארון הקדוש המקורי של בית הכנסת, שנבנה בשנת 1886 ושרד עד ימינו.
סמוך לכיכר בית הכנסת, ליד בית ספר הרצוג, שוכן במבנה משק קטן מוזאון מוהליבר. במוזאון מקרינים (בתיאום מראש עם מוזאון המושבה) סרטון על הרב שמואל מוהליבר, הראשון ששיכנע את הברון להקים מושבה בארץ ישראל.
נשוב ברחוב רוטשילד למוזאון ונחלוף על פניו מערבה. משני צדי הכביש נמצאים ארבעה בתים דו-קומתיים. אלה הבתים הראשונים של מזכרת בתיה. הם הוקמו בשנת 1884 ומאז ועד היום מכונים קזרמות. בכל קזרמה התגוררו ארבע משפחות. הקומה התחתונה שימשה למגורי בעלי החיים והעליונה לבעליהם.
מעט הלאה יורד רחוב המייסדים וכדאי לצעוד בו. הבית הענק שברחוב הוא בית משק הברון, שנבנה בשנת 1892. היו בו מחסנים, אורווה ומתבן לצד משרדים וחדרי המגורים של המדריכים החקלאיים. מעט הלאה במורד הרחוב שוחזרה הבאר של המושבה.
כדאי לצאת מהמושבה בנסיעה דרך רחוב מוטה גור ולעקב אחר השילוט המכוון לבית הקברות. כאן קבורים ראשוני המושבה, וביניהם גם הרב מוהליבר במבנה מיוחד, כראוי לאבי היישוב.