טיול ברכב פרטי: בעקבות בן גוריון בנגב

  • רמת קושי:

    בסיסית
  • עונה מומלצת:

    כל השנה
  • אורך המסלול:

    3 ק"מ
  • לפי אזור:

    דרום הנגב התיכון
  • משך המסלול:

    1-2 שעות
  • עומס:

    עומס קל
צריף בן-גוריון. צילום: יעקב שקולניק
צריף בן-גוריון. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

החורף היא שעתו היפה של הר הנגב שלנו. הצבע הכחול של השמיים עמוק יותר, וחזונו של בן-גוריון משתלב בנופי נחל צין. ויש גם חדש בצריף בן-גוריון.
בשנת 1953, בדרכו חזרה מתמרון של צה"ל בנגב, עבר בן-גוריון, שהיה אז ראש הממשלה ושר הביטחון, בשדה בוקר והבחין בצריף ובכמה אוהלים. הוא עצר את הרכב ושוחח עם תושבי המקום. הם סיפרו לו שהם קבוצה של צעירים שנלחמו בנגב והם סבורים שלא די להילחם עליו אלא צריך להתיישב בו. לאחר כמה ימים התקבל בשדה בוקר מכתב מראש הממשלה ובו כתב:"במשך 47 שנותי בארץ ראיתי כמה מפעלים חלוציים, ואני יודע, שרק בזכותכם ובזכות המפעלים החלוציים שקדמו לבואי לארץ עשינו מעט החיל אשר עשינו [...] ותסלחו לי אם אומר, שלא ראיתי מימי מפעל חלוצי כשדה בוקר [...] לא קינאתי מעולם באיש או בקיבוץ אנשים, לא ברכוש ובתואר ובסגולות שיש לאנשים [...] אולם בביקורי אצלכם היה קשה לי לדכא בלבי מעין רגש של קנאה: למה לא זכיתי להשתתף במעשה מעין זה [...] היו ברוכים ותצליחו!" כמה חודשים אחר כך בא דוד בן-גוריון עם פולה לשדה בוקר והשניים הגישו בקשה להצטרף לקבוצה. ואמנם, בשנת 1953 התיישב בן-גוריון בשדה בוקר. לאחר כשנה וחצי חזר לממשלה, אך נשאר חבר שדה בוקר. בשנת 1963 התפטר שוב מהממשלה וחזר להתגורר בו עד סוף חייו. הצריף שבו חי הפך למוזאון המציג את מורשתו.

צריף בן גוריון

צריף המגורים של פולה ודוד בן-גוריון בקיבוץ שדה בוקר נשמר ממש כפי שהיה ביום מותו של בן-גוריון (1973). כך ביקש דוד בן-גוריון בצוואתו והוסיף: "בקשתי כי לאחר מותי יהיו בית המגורים בשדה בוקר על הספרייה והנכסים שבו פתוחים לצבור הרחב. אבקש כי יביאו אותי לקבורה בנחלת הקבר במדרשת שדה בוקר לצד קברה של פולה. אבקש כי בעת הלוויתי וליד קברי לא יינשאו הספדים ולא יושמע ירי מטחי כבוד". בצריף השומרים, הסמוך לצריף של בן-גוריון, מוצגת תערוכה המתארת את הקשר של בן-גוריון לנגב. בחצר הוקמו שלוש פינות הפעלה בנושא בן-גוריון וקק"ל ובהן מפת חול, שתי מפות תבליט של הנגב ומשחק חבלים. בחדרי הפעילות מוצגת תערוכת צילומים: 'חזון הנגב בעין העדשה'  – אנשים, מקומות והגשמה ברמת הנגב, בעקבות החזון של דוד בן-גוריון.
מתוך מיצג האנימציה בצריף בן-גוריון בשדה בוקר
מתוך מיצג האנימציה בצריף בן-גוריון בשדה בוקר
באוגוסט 2011 נחנך בחצר הצריף, בתרומת ידידי קק"ל באוטווה שבקנדה, מיצג אנימציה חדש. במיצג פוגשים הצופים את בן דמותו של דוד בן-גוריון בביתו שבשדה בוקר ושומעים מפיו על האירועים ההיסטוריים בתולדות המדינה ובחייו האישיים. התסריט מורכב מדברי דוד בן-גוריון והוא מתאר שמונה סצנות היסטוריות, המדגישות את הקשר המיוחד של דוד בן-גוריון לנגב ואת
חזונו לכיבוש המדבר והפרחת השממה. 
 
איך מגיעים?
מדרימים על כביש 40 (באר שבע-מצפה רמון) לעבר צומת חלוקים. מהכניסה לקיבוץ שדה בוקר ממשיכים עוד כ-800 מ' ופונים שמאלה על פי השילוט לצריף בן- גוריון. מול הכניסה לצריף על הכביש הראשי מצוי חניון הרועה. אנשים המתקשים בהליכה מוזמנים להתקשר לצריף לקבלת הנחיות שיקלו עליהם את הגישה לצריף מרחבת החניה.

מדרשת בן-גוריון ואחוזת קבר בן-גוריון

בשנת 1964 יזם בן-גוריון הקמת מדרשה כ-3 ק"מ מדרום לקיבוץ. המדרשה, המכונה כיום "מדרשת בן-גוריון", כוללת את המכון לחקר המדבר (שלוחה של אוניברסיטת בן-גוריון), המכון למורשת בן-גוריון, בית ספר שדה ובית ספר תיכון סביבתי בתנאי פנימייה. קבריהם של דוד בן-גוריון ורעייתו פולה נמצאים בצד המדרשה, במקום הצופה על הנוף הנהדר של נחל צין. מקום הקבורה מוקף בגן מדברי. אחוזת הקבר היא גן לאומי.
 
איך מגיעים?
ממשיכים משדה בוקר בכביש 40 ונוסעים כ-3 ק"מ משדה בוקר אל מדרשת בן-גוריון (בין סימוני ק"מ 129–130). מחנים את הרכב במגרש החניה והולכים ברגל לגן יפהפה אל שפת המצוק של נחל צין ולקבריהם של פולה ודוד.

חניון הרועה

חניון הרועה הוא בסיס יציאה מצוין לטיולים באזור שדה בוקר. החניון שוכן בצל עצי אורן והוא מצויד בשולחנות ובשבילים נגישים המוליכים אליהם. יש גם ברזיות מי שתייה ופחי אשפה נגישים. קק"ל הקימה את החניון בשנת 1957. החניון מנציח את זכרה של ברברה פרופר, אחת משתי הבחורות שייסדו את שדה בוקר. ברברה נרצחה בשנת 1952 כשרעתה את עדר העיזים והכבשים של הקיבוץ, סמוך למקום שבו ניטעה החורשה. 

איך מגיעים?

חניון הרועה נמצא צמוד לצדו הצפוני של כביש צומת חלוקים–מצפה רמון (כביש 40), ליד סימן ק"מ 133, מול כביש הגישה לצריף בן-גוריון. לעלון מידע למטיילים לחצו כאן

פארק גולדה

פארק גולדה משתרע משני צדי ערוץ נחל רביבים, מעט ממערב לצומת משאבים שבנגב. בעבר פעלה כאן מחצבה שעסקה בכריית חלוקי נחל. עם סיום הכרייה, בשיתוף הקרן לשיקום מחצבות, שיקמה קק"ל את המחצבה ונטעה במקום עצים. מאוחר יותר הקימה כאן קק"ל את הפארק, שהוא אתר נופש גדול ובו מדשאות רחבות ידיים, חניונים לפיקניק, מצפור ושבילי טיול.

מי השטפונות הזורמים בנחל רביבים נעצרים בסכר, ותורמים ליצירתו של אגם נאה. מקור המים העיקרי הוא המים המוזרמים מהמרחצאות הסמוכים. בראש הגבעה שמעל לאגם, במדרון הצפוני של נחל רביבים, נמצא "מצפור טלי". מהמצפור נשקפים נופי צפון הנגב, עד לאזור שדה בוקר ורכס הר רמון. דרך עפר טובה לכל רכב עולה למצפור מכביש 222, כ-800 מ' מצפון לכניסה לפארק גולדה.

פארק גולדה והבארות שמסביבו נודעו לפני קום המדינה בשם ביר עסלוג'. ליד הבארות הקים הממשל העות'מאני בשלהי המאה ה-19 יישוב ששימש מרכז מנהלי לבדווים של מטה העזאזמה.

בביר עסלוג' התקיים יום שוק שבועי, והיו בו מסגד וטחנת קמח. במלחמת העולם הראשונה, במהלך המסע לכיבוש באר שבע (אוקטובר 1917), חנו כאן הפרשים לפני שיצאו לכיבוש העיר. בעתיד ישתלב הפארק בנתיב אנז"ק – מסלול טיול שמכשירה קק"ל ומשחזר את מסע הפרשים האוסטרלים והניו זילנדים שיצאו מגזרת עזה כדי לכבוש את באר שבע בהפתעה מידי הטורקים.

בתקופת המנדט בנו הבריטים בביר עסלוג' תחנה של משטרת המדבר ומחנה צבא. בחלק הדרומי של הפארק נותרו שתי בארות ושריד למתקן השקיה לסוסים.

במלחמת העצמאות שימשה ביר עסלוג' כבסיסם של "האחים המוסלמים" ממצרים. בלילה שבין 10 ל-11 ביוני 1948 תקף צה"ל את ביר עסלוג'. כאשר נכנס הכוח למבנה המשטרה, הפעילו המגינים מרחוק מוקש חשמלי, שגרם למותם של עשרה. בהסתערות נוספת נכבש מבנה המשטרה. במהלך הקרב נהרגו חמישה לוחמים נוספים. מרחב ביר עסלוג' נכבש סופית בידי חטיבת "הנגב" במבצע "חורב" (דצמבר 1948). מדרום לכביש 40 הוקמה אנדרטה לזכר הנופלים (מחוץ לפארק גולדה)

איך מגיעים? 

נוסעים מבאר שבע דרומה לכיוון שדה בוקר (כביש 40). בצומת משאבים פונים מערבה (ימינה) בכביש מס' 222. הכניסה לפארק גולדה נמצאת כשני ק"מ מהכביש.

מידע נוסף

מפת טיולים וסימון שבילים

מפת טיולים וסימון שבילים הנגב התיכון (גיליון מס' 15)

 

שעות פתיחה צריף בן-גוריון

א'-ה': 16:00-08:30, ו' וערב חג: 14:00-08:30, שבת וחג: 16:00-10:00.המיצג ההיסטורי מופעל עד שעה לפני שעת הסגירה

 

התאמה למוגבלים בתנועה

צריף בן גוריון, קבר פולה ודוד בן גוריון וחניון הרועה - נגישים.
קרדיטים
 
כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק | מפה: טלילה ליבשיץ ואביגדור אורגד מפות | פורסם בתאריך: 28.11.2012 | עודכן בתאריך:  4.2.2014
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפה של חניון הרועה