מצפור בניה במשגב עם

טיול אל מצפה בניה למרגלות קיבוץ משגב עם

איך מגיעים?

לאלה הבאים מכביש 90 (צומת מחניים-מטולה): יש לנסוע צפונה עד לצומת כפר גלעדי-תל חי, לאחר מכן יש לפנות מערבה (שמאלה) אל כביש 9977, משם להתחבר עם כביש 886 עד לפני שער הכניסה לקיבוץ משגב עם. מעט לפני שער הכניסה ישנו שלט חום המפנה מזרחה (ימינה) אל מצפה בניה. נוסעים כ-150 מטר אל החנייה שלמרגלות המצפה.
לאלה הבאים מצומת ישע (מצודת כח): יש לנסוע צפונה בכביש 886 לכיוון קריית שמונה אל קיבוץ משגב עם.

המסלול

"ההולך מאתנו אשר נפל בקרב, בדרך חייו ואופן חיוכו, משאיר לנו את הזיכרון וגם הציווי להמשיך לחיות את חיינו – לזכור וגם לצמוח" – כך נאמר בחנוכת אתר ההנצחה לרב סרן בניה ריין ז"ל. האתר משקיף אל הרי הגולן ואל עמק החולה, ונמצא בסמוך לגדר המערכת בגבול הלבנון. המצפה, שגובהו 740 מטרים מעל פני הים, ממוקם בלבו של יער שנשרף במהלך ימי המלחמה, בנקודה שממנה יצא בניה לפעולת החילוץ האחרונה, וממנה לא שב. בני משפחתו וחבריו, בסיוע קק"ל, הקימו את המצפה לזכרו.

אנו נחנה את הרכב במגרש החנייה שלמרגלות המצפה ונעפיל ברגל במדרגות המובילות אל מרפסת התצפית, שבצדיה נטועים שיחי לבנדר. במרכז הרחבה אנדרטת הנצחה לבניה ועליה חקוקות בסלע המילים: "צַדִּיק, כַּתָּמָר יִפְרָח; כְּאֶרֶז בַּלְּבָנוֹן יִשְׂגֶּה" (תהילים צב, יג). האותיות המרכיבות את שמו מופיעות בפסוק. בתצפית עמדה קולית וספסל לישיבה אל מול הנוף.

בניה היה מ"פ בשריון בגדוד 46 של חטיבה 401. עם פרוץ מלחמת לבנון השנייה בניה, אשר היה בתקופת מעבר בין תפקידים, התנדב לבצע משימות אספקה וחילוץ. במוצאי שבת האחרונה של המלחמה, בי"ט במנחם אב תשס"ו (12.8.2006), פגע טיל נ"ט בטנק, וכל אנשי הצוות נהרגו. יחד עם בניה נפלו: אלכס בונימוביץ – נהג הטנק, אדם גורן – הטען ואורי גרוסמן – תותחן הטנק. על מעשה גבורתם ועל אומץ לבם הוענק להם צל"ש אלוף פיקוד מרכז.

מצפה בניה שוכן בשלוחה המערבית של הגליל העליון ברכס רמים. רכס ההרים משתרע מקרן נפתלי בדרום עד למשגב עם בצפון, ומכביש צומת ישע-מרגליות במערב עד לכביש ראש פינה-מטולה במזרח. פסגותיו מתנשאות עד לגובה של כ-700 מטרים מעל פני הים. מורדות ההרים יורדים בתלילות אל עמק החולה ויוצרים מעין "חומת הרים" מרשימה. הרי נפתלי מוזכרים במקרא כמקום שבו הוקמה קדש כעיר מקלט: "וַיַּקְדִּשׁוּ אֶת-קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל, בְּהַר נַפְתָּלִי" (יהושע כ, ז). קרן קימת לישראל החלה בנטיעת יער הרי נפתלי בשנות הארבעים והחמישים של המאה הקודמת. היא אימצה את האזור במסגרת תכנית "הגבול שבלב", והשקיעה מאמצים רבים בנטיעות במדרונות התלולים והטרשיים. במדרון המזרחי של הרכס עובר "שביל ישראל".

במלחמת לבנון השנייה עלו באש עצים רבים באזור כתוצאה מפגיעת קטיושות. בתום המלחמה החלה קק"ל בשיקום היער השרוף במבצע שקיבל את הכינוי: "מחזירים את הירוק לעיניים". במסגרת פעולות שיקום אלה סולקו עצים שנשרפו וניטעו עצים חדשים במקומם, בעיקר במדרונות שמסביב למצפה, במגוון רחב של מינים: ארזים, אלונים, אלות, כליל החורש, שקד, אורן ברוטיה, קנרי ירושלמי ועוד.

המעוניינים לבקר בתצפית נוף סמוכה בתוך קיבוץ משגב עם – "מצפור קצה אצבע הגליל", ייכנסו אל הקיבוץ פנימה. מצפה נוף זה הוקם אף הוא ע"י קק"ל. הוא בנוי בצורת חצי גורן, ויש בו פרגולה שאפשר לשבת מתחתיה ולצפות בנוף. מהמצפה יוצא שביל הליכה המוביל אל תוך גן הארזים של הקיבוץ.

זה שנים רבות קרן קימת לישראל פועלת להנצחת לוחמי צה"ל, ורואה בכך זכות גדולה – הזכות לכבד את זכרם במשעולי אדמה זו שנפלו למענה, ובמארג הטבע והנוף הארצישראלי שכה אהבו. כך הוקמו לאחרונה מצפורי נוף נוספים לזכרם של הנופלים בדרך נוף הרי נפתלי: סמ"ר לירון סעדיה ז"ל, הטייס רס"ן רן כוכבא ז"ל וסמ"ר אמיר קרא ז"ל.

מידע נוסף

מפת טיולים וסימון שבילים

מפת טיולים וסימון שבילים מס' 1 (החרמון, הגולן ואצבע הגליל)

הערה

לתיאום הדרכה לקבוצות ב"מצפור קצה אצבע הגליל" בקיבוץ משגב, יש להתקשר לטלפון: 04-6953135 ההדרכה כרוכה בתשלום.

מידע חיוני

הכניסה ל"מצפור קצה אצבע הגליל" בתוך קיבוץ משגב עם כרוכה בתשלום

קרדיטים

כתיבה: חוה בראון
צילומים: שמעון ריין, חוה בראון וארכיון הצילומים של קק"ל
פורסם בתאריך: 2/10/2008

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת טיולים וסימון שבילים מס' 1 (החרמון, הגולן ואצבע הגליל)