מקימים בית בישראל: נבחרו הזוכים בתחרות האדריכלית "לגור ירוק בישראל"

התכנון הזוכה במקום הראשון יקים מבנה לבנייה ירוקה לדוגמה שיהיה פתוח לקהל הרחב.

היום (9/9/14) הוכרזו הזוכים בתחרות האדריכלים "לגור ירוק בישראל", שקיימה קרן קימת לישראל בשיתוף המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. בתחרות הראשונה מסוגה בישראל, הוזמנו אדריכלים להציע תכנון למבנה על טהרת הבנייה הירוקה, כאשר העבודה הזוכה, תיבנה בפועל ותשמש מרכז הדגמה לבנייה ירוקה שינדוד בין מספר רשויות בארץ ויהיה פתוח לקהל הרחב. מטרת התחרות להגביר את המודעות לבנייה ירוקה בקרב הציבור הישראלי, לאמן את ציבור האדריכלים והמתכננים בישראל בדרישות התקן החדש לבנייה ירוקה ולעורר חדשנות ירוקה בבנייה בישראל.
טקס ההכרזה על הזוכים בתחרות התקיים במסגרת הכנס השנתי של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. העבודות הזוכות הוגשו כולן על ידי צוותים רב תחומיים בראשם עומד אדריכל (או סטודנט לאדריכלות במסלול הסטודנטים).

ההצעה הזוכה בתחרות
ההצעה הזוכה בתחרות

יו"ר קק"ל אפי שטנצלר: "קרן קימת לישראל, המובילה את תחום הקיימות, החליטה לקדם תחרות ראשונה מסוגה לבנייה ירוקה בישראל, בה ניתן יהיה להמחיש לציבור כי בנייה ירוקה, בראש ובראשונה יוצרת סביבה בריאה ואיכות חיים, ובנוסף, אם היא מתוכננת ומבוצעת כהלכה, יכולה גם להיות כדאית כלכלית. אני בטוח ומאמין שמרכז ההדגמה שייבנה, שיאפשר לציבור להתנסות בדרך בלתי אמצעית בתחום הבנייה הירוקה, יצמצם את סימני השאלה שעולים לא פעם בדרך ליישום ויהווה צעד חשוב בדרך לקיימות בענף הבנייה. הציבור הרחב, מתכננים וקבלנים יוזמנו להיכנס למבנה הזוכה ולקבל השראה והדרכה על אפשרויות שונות לבנות ירוק ולממש את חזון קק"ל: לגור ירוק בישראל".

ד"ר אור קרסין, חברת דירקטוריון ויושבת ראש הוועדה לפיתוח בר קיימא בקק"ל, יוזמת התחרות ויושבת ראש ועדת השיפוט: "התחרות הציבה אתגר לא פשוט בפני ציבור האדריכלים והמתכננים, להגיע לדרגה גבוהה בתקן הישראלי לבנייה ירוקה מחד, ולהוכיח יצירתיות ומצוינות שהיא מעבר לתקן מאידך. הוצאנו לפועל תחרות שיוצרת מבנים שהם ברי יישום בישראל – כאן ועכשיו. עודדנו חשיבה אדריכלית שהיא בה בעת ישימה (המתכננים היו חייבים לעמוד באומדן מחירים ולעשות שימוש בטכנולוגיות קיימות), אך גם מתקדמת מאוד בהשוואה לקו המבנים שנבנה היום בישראל. אני מקווה שהצלחנו ליצור משהו בעל ניחוח ישראלי ייחודי, ויחד עם זאת כזה שמדבר עם מגמות אדריכליות בעולם. בעיקר אנו שואפים להביא לציבור הישראלי את הבשורה שבנייה ירוקה אפשרית, ישימה ונכונה אדריכלית וכלכלית. אנחנו מאמינים שבניית יותר ויותר מבנים מהסוג הזה תשפר את איכות החיים של תושבי ישראל וזה העיקר. רואים ניצנים לכך כבר היום במבנים הירוקים הבודדים במספר שכונות ירוקות הנבנות בארץ. אבל זה לא מספיק – זו רק התחלה. אני מקווה שהתחרות תהווה סוג של נקודת ציון שממנה ואילך נראה צמיחה משמעותית במודעות לבנייה ירוקה בשוק הישראלי ובנכונות להשקיע במבנים כאלו ובתכנון אורבני שמאפשר צמיחה של שכונות ירוקות".

הילה ביניש, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה: "קידום שוק הבנייה הירוקה בישראל הלכה למעשה הוא המטרה המרכזית שהמועצה הציבה לה בפעילותה השוטפת. זו הסיבה בעטיה המועצה נרתמה ולקחה חלק חשוב בהובלת התחרות, בשותפות עם קק"ל. התחרות במהותה טיפלה בשני קהלים מרכזיים – בשלב הראשון – שלב התכנון, הקהל המקצועי, שהחשיבות המקצועיות שלו בתחום חיונית לקידום השוק. הצעד הבא, לאחר הזכייה, הינו פנייה לקהל הרחב באמצעות מרכז הדגמה של המבנה שזכה. באמצעות מרכז זה, שימוקם וייבנה במקום מרכזי, מטרתנו היא להעלות את המודעות, הידע, העניין והיתרונות הרבים של הבנייה הירוקה. מרכז ההדגמה יהיה פתוח למבקרים והקהל הרחב יוכל לראות, להתרשם, להכיר ולחוות את הבנייה הירוקה במיטבה".

התחרות התקיימה בשני מסלולים נפרדים, מסלול אנשי מקצוע ומסלול סטודנטים. חבר השופטים היה מגוון ורב תחומי ובראשו עמדה ד"ר אור קרסין, יו"ר הוועדה לפיתוח בר קיימא, אשת אקדמיה ומומחית למדיניות סביבתית. לצידה לקחו חלק בשיפוט פנחס כהנא מנהל מחלקת תכנון בקק"ל, האדריכלית תמר דראל-פוספלד מקק"ל, הפרופ' והאדריכלית עדנה שביב, האדריכלית תגית כלימור, האדריכל והאומן הסביבתי אורי דה-בר, האדריכל דן זוהר, אדריכל הנוף ליאור לוינגר וסמנכ"לית תכנון וקיימות מהמשרד להגנת הסביבה גלית כהן.

במקום הראשון במסלול אנשי מקצוע זכו: חנן פרץ, גל גבריאל, יקיר למדן, עמית זילברשטיין, שגב נחום, מייקל דהרי, דן מלובני ודוד מלובני.

הפרס: 20,000 ₪ וחוזה התקשרות עתידי להקמת המבנה.

ועדת השיפוט מצאה שהעבודה שזכתה במקום הראשון בלטה מעל לכל יתר העבודות בכל הממדים: בממד התכנון, בממד החשיבה היצירתית, בממד מתן הפתרונות הפסיביים והאקטיביים ובשילוב טכנולוגיות לפתרון לבעיות הסביבה. הוועדה החליטה פה אחד כי עבודה זו מתאימה ביותר להפוך למבנה הדגמה לבנייה ירוקה שיהיה פתוח לקהל הרחב.

במקום הראשון במסלול סטודנטים זכו חלי הרשקוביץ, מור פינקו, תום שגב, יבגני פינסון ונועה שרמן. הפרס: 12,000 ₪.

במקום השני במסלול אנשי מקצוע: יאיר שוורץ, אמליה גליקמן, מאיה אסיף אשכנזי ,מיכאל לוי, מיכל ויטל ברון, דבורה לרר, ואלון רוזנברג. הפרס 18,000 ₪.

במקום השלישי במסלול אנשי מקצוע: חן שליטא, היידי ארד, הדס פאר, יוליה ליפקין, שירן בוסקילה, אבנר וישקין, דדי קדישביץ, ג'רום סבג, יגאל רודניק, נועה חביב, ארוין שילינגר ושאול ששון. הפרס 15,000 ₪.

מנהל מחלקת תכנון בקק"ל פנחס כהנא: "קק"ל פועלת מערכתית בתחומים מגוונים ובמגוון כלים בנושאים סביבתיים. גם בנושא הבנייה הירוקה אנו רואים בקיום התחרות מנוף לקידום נושא הבנייה הירוקה במשמעותו הרחבה, בהנגשתו לציבור הרחב, ובהחדרת הנושא גם בתוך הארגון. קק"ל פעילה גם בנושאים בעלי היבטים פיזיים הן כיזמת תכניות, הן בעזרה להקמת מבנים לצרכי ציבור והן בפעילות תכנונית מקפת".

האדריכלית גלית שיף מ"גלעד-שיף אדריכלות", רכזת התחרות מטעם המועצה לבנייה ירוקה: "מרבית ההגשות בתחרות, כמו גם כל העבודות הזוכות הוגשו, על ידי צוותי עבודה רב תחומיים, המשקפים את המהות של בנייה ירוקה, המחייבת מטבעה מעורבות של מקצועות שונים, כולל אנשי טכנולוגיה. שיתופי פעולה מסוג זה מבורכים והכרחיים בכדי לקדם את התכנון המקיים. אני בטוחה ומאמינה שמרכז ההדגמה שייבנה, שיאפשר לציבור להתנסות בדרך בלתי אמצעית בתחום הבנייה הירוקה, יצמצם את סימני השאלה שעולים לא פעם בדרך ליישום ויהווה צעד חשוב בדרך לקיימות בענף הבנייה".