יער סטף

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

יער סטף משתרע על פני 12,123 דונם, ממערב לבירת ישראל. בתחום היער כלולים שלושה הרים – הר חרת, הר איתן והר טייסים. פסגותיהם, מהגבוהות ומהיפות שבהרי ירושלים, משקיפות על נופים יפהפיים של מדרונות וגיאיות מכוסים בחורש טבעי וביער נטע אדם. ביער שרדו טרסות חקלאיות נושנות ועצי בוסתן. יש בו מעיינות קטנים ואתרי עבר ומרחביו הם בית לבעלי חיים רבים ולשפע של פרחי בר הפורחים בחורף ובאביב בשלל צבעים. קק"ל נטעה את יער סטף בעשורים החמישי והשישי של המאה ה-20, בסיועם של עולים חדשים שהתיישבו ביישובי פרוזדור ירושלים. במשך הזמן הוסיפה קק"ל ליער מסלולי טיול וחניונים לבילוי בחיק הטבע. כביש 395, בין צומת אשתאול לצומת כרם, מעניק גישה נוחה לאתרי היער.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    להר איתן - לבאים מכביש ירושלים-תל אביב: במחלף הראל נוסעים בכביש 3965 לכיוון מבשרת ציון עד לצומת סטף. בפסגת ההר רחבת חנייה, תחנת מידע ובית קפה.
    לבאים משכונת עין כרם מירושלים: בצומת כרם יש לפנות ימינה בכביש 395, עד לצומת סטף.
    להר חרת – רחבת חניה עליונה באתר הסטף. גישה מצומת סטף. הכניסה להר חרת להולכי רגל ולרוכבי אופניים בלבד.
    להר טייסים - בצד כביש צומת אשתאול–צובה (כביש 395). הכניסה להר כקילומטר ממזרח למושב רמת רזיאל, בין סימני ק"מ 10-9.

  • עלות כניסה

    הכניסה לאתר אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    ההר וירושלים
  • אתרים מיוחדים לאורך המסלול-

    מעיינות סטף, מחצבת הקסטל, שמורת הסחלבים.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    הר חרת, הר איתן.
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני לינת לילה,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה

הודעות למטיילים בסטף

בחניון הר איתן קיימים שירותים מונגשים
השירותים פעילים בכל ימות השבוע, כולל שישי, שבת וחג בין השעות 07:00-16:00.

מעיינות הסטף ומסלולי הליכה

בתחום יער סטף נובעים שני מעיינות המשקים חלקות שלחין קטנות, זכר לתרבות נושנה בת אלפי שנים שכמעט ואבדה מן העולם. כאן מגדלים גני ירק ובוסתנים של עצי פרי, שמקבלים את מימיהם בתעלות מים, ממש כמו בימי המקרא. קק"ל בנתה מחדש את הטרסות שנותרו במדרונות ההר, משחזרת בהם את החקלאות ההררית המסורתית ומשמרת זנים נשכחים של עצי זית, תאנה, גפן ושאר עצי פרי המאפיינים את ארץ ישראל. שבילי הליכה מסומנים מובילים אל המעיינות ואל הבוסתנים וגני הירק.
 

הר איתן

הר איתן (א-דהר) מתנשא 788 מ' מעל פני הים. פסגת ההר מעניקה מבט נאה על הרי ירושלים, הרי חברון והשפלה. בראש ההר צומחים מינים שונים של עצי אורן ומורדותיו מכוסים חורש ים תיכוני. בחלק המערבי של ההר שכן בעבר הכפר הערבי ח'ירבת א-לוז, שנוסד כנראה בראשית התקופה העות'מאנית וננטש במלחמת העצמאות. הכפר הותיר אחריו טרסות חקלאיות, בורות מים ועצי בוסתן, בעיקר עצי שקד ועצי תאנה מעטים. ייתכן שבמקום, או בסביבתו, שכן יישוב בתקופה הביזנטית. עמוד שיש מעוטר, כנראה חלק מסורג של כנסייה מאותם הימים, שימש מאוחר יותר משקוף פתח הכניסה של קבר השיח' המקומי (לא קיים בימינו). 

בשנת 1950 התיישבו ליד חורבות הכפר הערבי עולים מתימן. הסוכנות היהודית הקימה עבורם פחונים ואוהלים מתוך כוונה להקים במקום יישוב בשם אבטח, אבל המקום ננטש לאחר כשנה וחצי.
מטיילות ביער
קק"ל נטעה בהר איתן חלקת יער המכונה יער הנופלים ובה פינת הנצחה לנופלים במערכות ישראל. בהר עוברת דרך עפר מעגלית באורך שמונה ק"מ, מסומנת בסימון שבילים אדום, המשמשת להליכה ספורטיבית בחיק הטבע ולרכיבה על אופניים. בכניסה למסלול יש מגרש חניה מרווח, שולחנות פיקניק, שירותים ונקודת מים לשתייה. קק"ל מתכוונת לשקם את מבנה השירותים ולעשותו מוקד מידע ושירות ובו גם מזנון לרווחת הציבור. לא הרחק משם, במעלה הר איתן, הכשירה קק"ל חניוני יום נוספים לפיקניק וחניון לילה לקבוצות וליחידים.

פיתוח היער ומתקניו נעשה בסיוע ידידי קק"ל ברחבי העולם.

יחידה 101

בכניסה להר איתן נמצאים שרידי מבנים של מחנה סטף, ששימש לאחר מלחמת העצמאות את חטיבת ירושלים. בתום המלחמה היה המחנה בסיסה של יחידה 101 - יחידת קומנדו ישראלית שנוסדה ב-5 באוגוסט 1953 כמענה לחדירות רבות של מסתננים מירדן ומרצועת עזה לישראל. מפקד היחידה היה אריאל שרון ובשורותיה פעלו כ-50 איש.

יחידה 101 ביצעה פעולות רבות מעבר לגבול, רובן כנגד מטרות אזרחיות. היחידה הדגישה ערכים של אחוות לוחמים ודבקות במשימה ופחות הקפידה על משמעת צבאית. כחמישה חודשים לאחר הקמתה פורקה יחידה 101 ולוחמיה השתלבו בגדוד 890 של הצנחנים. במקום נמצא חניון פיקניק הנושא את שם היחידה והוצב שילוט הסבר.

הר חרת

הר חרת, מדרום למבשרת ירושלים, מתנשא 780 מ' מעל פני הים. ההר נקרא על שם חורבת חרת (ח'ירבת אל־חווארית), מקום שהתגלו בו שרידים של בית חווה מהתקופות הרומית והביזנטית. פסגת ההר מעניקה תצפית יפה על אגן נחל שורק ועל השכונות המערביות של ירושלים, עד נבי סמואל בצפון.

בהר נמצא עין חרת (עין אל-חווארית) ולידו שומרה גדולה – מבנה בנוי בנייה יבשה מאבנים שנלקטו בסביבה. שומרות שימשו את המגדלים בעונות הבוערות לאחסון יבולים וכלי עבודה ולעיתים אף ללינה. בשנים האחרונות המעיין חרב, כנראה בשל קטיעה של מערכת אספקת המים התת-קרקעית שלו, שנגרמה בשל פעולות חציבה ובנייה. בריכת המעיין ריקה, אך מסביב צומח בוסתן נאה.

במלחמת העצמאות שכן בהר משלט נחשון, אחת הנקודות היהודיות הבודדות באזור, יחד עם מוצא וארזה. כמו במשלט הקסטל המפורסם, הקרוב להר חרת, גם השליטה במשלט נחשון עברה מצד לצד כמה פעמים.

בשנת 1951 נוסד בקרבת המחצבה כפר החוצבים מעוז ציון (בימינו שכונה ביישוב מבשרת ציון). למרגלות המדרון הדרומי של ההר נבנו בעבר בונקרים ששימשו את המחנה הצבאי של חטיבת ירושלים. עד מלחמת ששת הימים אחסנו בהם טנקים ונשק כבד. בזכות מאבק רצוף לשימור אופייה של ליבת הרי ירושלים, הוכרזו בשנים האחרונות חלקים מההר כגן לאומי.

כרם זיתים בהר חרת

מחצבת הקסטל

בפסגת הר חרת פעור בור ענק, שאורכו כ-700 מ'. זוהי מחצבת הקסטל, שסיפקה אבן לבניית בתי ירושלים כבר בשלהי התקופה העות'מאנית. בשנת 1920 מכר מוכתר הכפר קסטל שטח של שלושה דונם להסתדרות הכללית וכעשר שנים אחר כך החלה לחצוב כאן חברת "אבן וסיד". באבני המחצבה בנו, בין השאר, את האוניברסיטה העברית שבהר הצופים ואת בית חולים הדסה עין-כרם.

המחצבה נסגרה בשנות ה-80. בחורף נקווים בבור המחצבה מים והיא הופכת לשלולית גדולה שממנה נהנים מינים רבים של עופות מים. גם על המשך קיומו של בור המחצבה, שהפך לאתר טבע, מתנהל מאבק. בכניסה למחצבה שרדו כבשני סיד מהתקופה העות'מאנית.

הר טייסים

הר טייסים (ג'בל אכראד) מתנשא 796 מ' מעל פני הים. בהר נמצא אתר ההנצחה המרכזי לחללי חיל האוויר. שמות החללים מונצחים על עמודים בני ארבע צלעות, בהתאם למועדי נפילתם. כל עמוד ניצב ברחבה משלו ומולו ספסל התייחדות. שתי תחנות שמע מעניקות הסבר על המקום.

אתר ההנצחה מצטרף לגלעד ותיק לזכרו של צוות מטוס שששת אנשיו נהרגו כאשר מטוסם התרסק בסביבה בימי מלחמת העצמאות. המטוס, מדגם נורסמן, נשלח ב-10 במאי 1948 להפציץ את עמדות הערבים בבית מחסיר (בית מאיר) ולסייע לכוחות העבריים לפרוץ את הדרך לירושלים. שרידי המטוס התגלו מאוחר יותר ליד גבעת יערים של ימינו, ומנוע המטוס, שנותר כמעט שלם, מוצב כיום כאנדרטה בהר טייסים.

מדרום לאנדרטה יש מצפור נוף הצופה אל נחל שורק, דרום הרי ירושלים, הרי חברון וגבעות השפלה. בראש ההר ניצב מגדל תצפית אש, המשקיף על המרחב שבין עזה וחדרה ועל גוש עציון.

הר טייסים

שמורת הסחלבים

חלק מהר הטייסים הוכרז שמורת טבע, הידועה בפריחת אביב יפה. בשמורה פורחים יותר מ-10 מינים ממשפחת הסחלביים. השכיחים שבהם הם דבורנית הקטיפה, סחלב שלוש השיניים, סחלב פרפרני ובן סחלב צריפי. במפנה הצפוני של ההר צומחים עצי קטלב גדולים ויפים. במורדות המערביים של ההר, בגבול שמורת הטבע, נובע עין טייסים - מעיין שכבה קטן ולידו ברכת איגום שניתן לשכשך בה.

מסלולי טיול

מסלול טיול להולכי רגל.
נקודת מוצא: החניה העליונה של אתר סטף.
אורך המסלול: 8 ק"מ.
אופי המסלול: מסלול מעגלי למיטיבי לכת.

המסלול: מהרחבה העליונה של סטף נצא בדרך סלולה בעקבות סימון השבילים הירוק. אחרי כמה צעדים נרד מהדרך ימינה לראש "שביל הכפר", נחלוף על פניו ונמשיך בשביל "הירוק" לשולי כביש 395. נצעד בשולי הכביש שמאלה כ-50 מ' (סימון כחול) כשמעקה הבטיחות משמש לנו מגן. במעגל התנועה נחצה את הכביש בבטחה.

השביל עולה במדרגות ומפלס את דרכו תחילה באזור שבו צומחים צמחים נטועים כגון אחירותם החורש ורוזמרין רפואי ועובר ליער דליל ופתוח של קק"ל. לאחר כקילומטר של צעידה נינוחה נפגוש במדרגות שעולות שמאלה. במדרגות האלה נרד בדרך חזרה, לקראת סיום המסלול. בינתיים יש להמשיך היישר לפנים בעקבות סימון השביל שהפך ירוק.

כשהשביל יוצא מהיער הוא נכנס לכרם זיתים יפהפה. בקצה הכרם עולה שמאלה לפסגת הר חרת שביל מסומן שחור. לפני שנעלה בו, נצעד היישר לפנים עוד כ-300 מ' ונגיע לעין חרת, מקום נהדר להפסקה בצל עצי בוסתן.

נשוב לשביל "השחור" ונעפיל לראש הר חרת בין טרסות יפהפיות. השביל מתגבר על הפרש גובה של כ-100 מ'. נאגף את מחצבת הקסטל מדרום וממערב ונפנה שמאלה בשביל צר היורד שוב לדרך רחבה, עדיין בעקבות הסימון השחור. השביל עובר ביער עצי אורן הצנובר אל גרם המדרגות שפגשנו בראשית הטיול. נרד בו, ובדרך העפר נפגוש שוב את הסימון הכחול. עתה, כל שנותר לעשותו הוא לשוב בקטע הדרך הזה, שבו כבר הלכנו קודם לכן, לרחבת החניה של סטף.

חסה כחולת פרחים

מסלול לרכב 4X4 (לרכב פרטי עד עין טייסים).
נקודת מוצא: כביש 395, ליד צומת כניסה לקיבוץ צובה.
נקודת סיום: גשר רפאים, כביש 386, מפגש הכביש עם מסילת הברזל הישנה לירושלים.
אורך המסלול: כ-6.5 ק"מ.
אופי המסלול: מסלול חד-כיווני במורד. הפרש גובה של כ-300 מ'.

המסלול: מצומת הכניסה לצובה נרד לאורך הדרך המסומנת ירוק. ליד הכניסה הציבה קק"ל חניון פיקניק קטן ונחמד. לאחר 2.9 ק"מ מגיעים לרחבת החניה של עין טייסים. שביל קצר מוביל למעיין – פינה יפהפייה להפסקה בחיק הטבע.

הדרך נמשכת ויורדת. לאחר כקילומטר חולפים על פני חניון לילה שנמצא משמאל לדרך. הנוף נהדר: מולנו רכס שורק-שלמון ולמרגלותיו מפגש הנחלים הגדולים שורק ורפאים. כשני ק"מ מהחניון מגיעים לצומת דרכים. בעלי רכב 4X4 יכולים להמשיך במורד הדרך המסומנת ירוק (שמאלה), לחצות במעבר אירי את נחל שורק הזורם ולהגיע לגשר רפאים שבכביש 386. הולכי רגל חייבים לפנות ימינה (סימון שחור) ולהמשיך בדרך 4X4 לעבר עין עקור - מעיין דל הנובע מתוך פיר בנוי כבאר שפתחו מכוסה שבכה. הדרך "השחורה" יורדת לדרך מסומנת אדום המלווה את גדת נחל שורק. פונים בדרך מזרחה (שמאלה) ומגיעים לגשר רפאים.

מי שבא ברכב אחד וניחן בכושר גופני גבוה, יוכל לשוב במעלה הדרך לנקודת המוצא.

עין טייסים

מסלול להולכי רגל.
נקודת מוצא: הר טייסים. הר טייסים שוכן לצד כביש צומת אשתאול–צובה (כביש 395). הכניסה להר כקילומטר ממזרח למושב רמת רזיאל, בין סימני ק"מ 10-9.
נקודת סיום: עין טייסים. מול הכניסה לקיבוץ צובה מסתעפת דרך עפר מסומנת ירוק. הדרך, אבנית אך מתאימה לרכב פרטי, מגיעה לרחבת החניה של עין טייסים לאחר כ-2.9 ק"מ.
אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ.
אופי המסלול: מסלול חד-כיווני במורד תלול מאוד בחלקו, המתגבר על הפרש גובה של כ-170 מ'. מתאים למיטיבי לכת.

המסלול: השביל, מסומן בסימון שבילים שחור, מתחיל ליד האנדרטה שבהר טייסים. עץ הקטלב המפואר, שנמצא ברחבה שמאחורי האנדרטה, ידע ימים יפים יותר. מרבית ענפיו מתו, אך ענפים אחרים צצים במקומם. מעץ הקטלב יורדים בחורש פתוח, צועדים כ-80 מ' לצד צינור מים גדול, חולפים מעליו ויורדים למקום שבו נמצא קו מתח גבוה. אנו נמצאים בראש מדרגה בולטת המעניקה מבט מרהיב על הנוף.

למרגלות המדרגה עוברת דרך עפר מסומנת כחול. מעבר לדרך – מדרון תלול מאוד שכדי לרדת בו יש להיעזר בידיים. אחר כך השיפוע מתמתן, וההליכה בין טרסות ועצי יער עד למעיין נוחה יותר. בשל הפרש הגבהים הניכר מומלץ לארגן מראש רכב מאסף בעין טייסים.

עין טייסים

זהו מעיין שכבה קטן שנמצא בתחום יער סטף אך כלול בשמורת נחל שורק. שם המקום בערבית הוא עין אל-ג'וז, שפירושו מעיין האגוז, על שם אגוז המלך הגדול שצמח בעבר לידו, או עין אל-ג'ודידה - המעיין החדש. שמו העברי ניתן לו בשל העובדה שהוא נובע במדרון הר הטייסים.

מוקד נביעת המעין נמצא בתוך מערה קטנה, מעל בריכת המים. נקבת המעיין מסתיימת בפתח קשתי הבנוי מאבנים מהוקצעות. מי שממש משתדל יכול להיכנס מעט לנקבה בהליכה שפופה. במקום יש שרידי חווה חקלאית וטרסות חקלאיות שעליהן עדיין גדלים עצי שקד, לימון ואגוז מלך.

בן סחלב צריפי

מסלול להולכי רגל ולרוכבי אופניים.
נקודת מוצא וסיום: רחבת חניה עליונה באתר סטף.
אורך המסלול: 8 ק"מ.
אופי המסלול: מסלול מעגלי בדרך עפר רחבה. הפרש גבהים של כ-100 מ', המתחלק בצורה מתונה לאורך השביל.

המסלול: מסלול טיול מסומן אדום, מתאים מאוד להליכה וריצה ספורטיבית ולרוכבים מתחילים המבקשים להתאמן ברכיבת שטח. ברחבת החניה של סטף, נקודת המוצא והסיום של המסלול, יש גן מתקני כושר לזכרה של סגן הילה בצלאלי, שנהרגה בתאונה בהר הרצל במהלך החזרות לטכס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל (2012).

ורד הכלב

קק”ל למען הקהילה

הקהילה נאבקת למען הר חרת

על נופי הר חרת איימה בעבר תוכנית הבנייה של מערב ירושלים הידועה בשם "תוכנית ספדי", שנהגתה בשנת 1998. התוכנית נדחתה אחרי מאבק ציבורי של ארגונים קהילתיים וסביבתיים, מהמרשימים שהתנהלו במדינת ישראל. בכל כמה שנים צפה מחדש תוכנית לבינוי בהר, וברית של גופים ירוקים וקהילתיים מתגייסת ונאבקת למען שימור נופי ההר. לאחרונה הוכרז חלק ניכר משטח הר חרת כגן לאומי, אך גם המצב החדש לא הוריד את איום תוכניות הבנייה.
התוכן בעמוד זה עודכן בתאריך 19.9.2022.
הצילומים בעמוד זה באדיבות: יעקב שקולניק, יוסי זמיר, יעל הרמן וארכיון הצילומים של קק"ל.
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.