מי יהיה ה-"פרפר של ישראל"?

בחירת הפרפר של ישראל תיחשף ביום העצמאות ה-75 למדינה. בחסות המשרד להגנת הסביבה. ההצבעה הארצית מ- 22.3-22.4.2023

 

לחצו לאתר בחירת הפרפר של ישראל

 

לחצו להפעלות בנושא פרפרים באתר קק"ל לחינוך ונוער

כחליל השברק -הפרפר הזוכה

כחליל השברק מטיל את ביציו על מגוון צמחי בר הגדלים בעיקר בשטחים טבעיים שאינם מכוסים בחורש או ביער צפוף וכמובן כמעט ואינם נמצאים בערים הצפופות. על מנת לשמר פרפר נפלא זה שבכנפיו משתלבים בעדינות צבעי כחול ולבן עלינו לשמור על שטחים פתוחים נרחבים ללא פיתוח. שטחים אלו הם שמורות טבע של חורש ויער דליל וכן בתות. אם נשכיל לשמור על שטחים גדולים ורציפים ונצמצם ריסוס בשטחים חקלאיים נוכל להנות מפרפר יפה זה ומעוד מינים רבים גם שנים רבות קדימה.
 
מאת: דותן, אקולוג רשות הטבע והגנים.

הפרפרים שהשתתפו בתחרות

אצילית היערה

אצילית היערה, צילום: משה לאודוןאצילית היערה, צילום: משה לאודון

פרפר בינוני, יפהפה, הנפוץ רק במזרח אירופה ובדרום-מערב אסיה. בישראל הוא נפוץ בחבל הים תיכוני, בעיקר באזורים ההרריים ובגבעות. הזכרים מפטרלים בטריטוריות ומגרשים כל זכר אחר המתקרב אליהם.

הסיבות להיותו מועמד:
יופיו הרב, גם בכנפיים סגורות וגם כשכנפיו פרושות; תפוצתו בארץ נרחבת יחסית, ותחום תפוצתו העולמי מצומצם יחסית.

קיסרית הקטלב

קיסרית הקטלב, צילום: לימור גפןקיסרית הקטלב, צילום: לימור גפן

פרפר היום הגדול בישראל, מרשים ויפה.נפוץ סביב הים התיכון ובאפריקה המרכזית והצפונית. בישראל הוא נפוץ בחבל ההררי, במקומות שצומח בהם עץ הקטלב (הפונדקאי שלו). בשנים האחרונות אפשר לראותו במקומות שלא נצפה בהם בעבר. מקים שלושה דורות מתחילת האביב ועד לסתיו. כשכנפיו סגורות, נראים קישוטים מרהיבים בצבעי בורדו, כתום, אפור-כחלחל ולבן. כמו כן, יש לו 2 זנבות ארוכים עם ניקוד בצבעי תכלת וירקרק סביבן.

הסיבות להיותו מועמד:
גודלו ויופיו; תפוצתו סביב אגן הים התיכון; הזחל שלו הוא היחיד בישראל שיש בראשו ארבע קרניים.

דנאית הדורה

דנאית הדורה, צילום: אלדד גולןדנאית הדורה, צילום: אלדד גולן

פרפר נודד, בישראל הוא נפוץ כל השנה מאילת ועד לכיכר ים המלח, אך באביב ובקיץ אפשר לראותו ליד מקורות מים בכל רחבי ישראל. זהו פרפר רעיל, ולכן הוא מוגן יותר מפני אויבי הפרפרים. מינים לא מעטים מחקים אותו במראם.

הסיבות להיותו מועמד:
 גודלו ויופיו; אפשר לגדלו בגינות הנוי (על ידי שתילת צמחי אסקלפיאס שהם אחד הצמחים הפונדקאים שלו); מופעים שונים שלו נצפים מדי פעם בישראל, בעיקר בסוף הקיץ ובסתיו.  יש לו מופע אפור נדיר שנמצא בעיקר בישראל.

כתמית ירושלים

כתמית ירושלים, צילום: ראיד שורושכתמית ירושלים, צילום: ראיד שורוש

פרפר בינוני, הנפוץ מהרי הבלקן באירופה ועד מרכז אסיה. עיקר תפוצתו במזרח התיכון. בישראל הוא נפוץ ברוב חלקי הארץ. בעבר נחשב לתת-מין של הכתמית האירופית, אך הופרד ממנה בעקבות בדיקה גנטית של פרטים מירושלים.
 
הסיבות להיותו מועמד:
הגדרת המין נעשתה לפי פרט שנאסף בירושלים (ולכן שמו האנגלי הוא Jerusalem Fritillary); בעל תפוצה נרחבת בישראל.

לימוני האשחר

לימוני האשחר, צילום: ישראל שדהלימוני האשחר, צילום: ישראל שדה
 
פרפר גדול, המעופף במזרח אירופה עד אפגניסטן באסיה וישראל. בישראל הוא נפוץ בחבל הים תיכוני, בעיקר באזורי חורש הרריים ובגבעות. זהו פרפר יפה, בייחוד הזכרים בעלי צבע הלימוני העז שעל כנפיהם. כאשר הפרפר עומד בכנפיים סגורות בין עלי האשחר, קשה להבחין בו, כי צבע הכנפיים וצורתן מדמים אותו לעלה.
 
הסיבות להיותו מועמד:
גודלו ויופיו; תפוצתו בישראל נרחבת יחסית; מעופף גם באירופה, אך שם המין לימוני אירופי נפוץ יותר.

נימפית הסירפד

נימפית הסירפד, צילום: סמיר חמזהנימפית הסירפד, צילום: סמיר חמזה

פרפר בינוני ויפה, הנפוץ בכל הארץ, למעט במדבר הקיצוני. זהו פרפר הנפוץ ברוב החבל ההולוארקטי (צפון אמריקה, אירופה ואסיה) וידוע בנדידתו. הזחלים ניזונים בעיקר מסרפד.  הפרפר מבקר באופן קבוע במקומות יישוב, ובהם מזונו של הזחל הוא דווקא הצמח כותלית יהודה. אחת התכונות הבולטות של פרפרים הזכרים היא שמירה נחרצת על הטריטוריה. באנגלית נקרא האדמירל האדום. 

הסיבות להיותו מועמד:
יופיו הרב וצבעיו הבולטים; ביקוריו התכופים בגינות ובחצרות הבתים; מראהו הייחודי.

כחליל השברק

כחליל השברק, צילום: ראיד שורושכחליל השברק, צילום: ראיד שורוש

פרפר קטן, מהנפוצים שבכחלילי ארצנו. הזכר בולט בצבעו הזוהר בכחול-שמיים. מין הנפוץ בכל אירופה, ובין הכחלילים הראשונים המופיעים באביב. הוא מעופף לאורך כל הקיץ ועד לסתיו. בין פונדקאיו נמנים מיני קטניות רבים, ובהם שברק ותלתן.

הסיבות להיותו מועמד:
יופיו; תפוצתו ברוב ישראל; קל לראותו ולזהותו בשל צבעו הכחול המתכתי של הזכר.

כתום-כנף המצילתיים

כתום-כנף המצילתיים, צילום: ירון משעןכתום-כנף המצילתיים, צילום: ירון משען

הזכרים של פרפר זה הם מהפרפרים הבולטים, המרשימים והיפים המעופפים בתחילת האביב הישראלי (באזורים החמים, כבר מאמצע החורף), ורבים מחובבי הפרפרים מחכים בקוצר רוח להופעתו.

הסיבות להיותו מועמד:
יופיו ודוגמת הכנפיים שנתנה לו את שמו; תפוצתו הנרחבת בישראל; תת-המין באזורנו שונה משאר תתי-המינים, ויפה מהם.

זנב-סנונית המכבים

זנב-סנונית המכבים, צילום: שלו ויסמןזנב-סנונית המכבים, צילום: שלו ויסמן

פרפר גדול, החי במספר בתי גידול מצומצמים בדרום אירופה ובמזרח התיכון. בישראל אפשר לראותו בעיקר במורדות המזרחיים של גב ההר ובדרום רמת הגולן, ליד צמח הפונדקאי העיקרי שלו – הכלך. זהו מין מוגן!

הסיבות להיותו מועמד:
גודלו ויופיו המרשימים; תת-המין שעף באזורנו תואר לפי פרטים שנאספו בחבל יהודה, ולכן שמו 'המכבים'Maccabaeus/judaeus) ); הוא אינו נפוץ, אך אפשר לראותו בכמויות גדולות בתחום תפוצתו בעונת מעופו; מייצג את הצורך בהגנה על בתי גידול ועל מינים בסכנת הכחדה.

צבעון שקוף

צבעון שקוף, צילום: עוז בן-יהודהצבעון שקוף, צילום: עוז בן-יהודה

פרפר בינוני הנפוץ רק בארצות במזרח הים התיכון, מהבלקן דרך טורקיה ועד ישראל. בישראל הוא נפוץ בכל החבל הים תיכוני. זחליו בולטים בצבעם השחור המנוקד בכתום-אדום בוהק, המצביע על רעילות.

הסיבות להיותו מועמד:
ייחודי בכנפיו השקופות בחלקן ובצבעיו המרשימים באדום ובכחול; תפוצתו מצומצמת רק לאזורנו; במקומות הנמוכים והחמים הוא הפרפר הראשון שמופיע אחרי הקיץ היבש, כבר בנובמבר-דצמבר, לאחר הגשמים הראשונים.

צמריר הקדד

צמריר הקדד, צילום: לימור גפןצמריר הקדד, צילום: לימור גפן

פרפר קטן הנפוץ רק מטורקיה ועד ישראל. בישראל הוא נפוץ מקומית מהגליל העליון ועד לאזור להב, ורק סביב הפונדקאים שלו – קדד גדול-פרי וקדד פיינבורן. מעופף בתקופת החורף. שמו ניתן לו בזכות השערות שעל גופו. זהו מין מוגן!

הסיבות להיותו מועמד:
מייצג את הצורך בהגנה על בתי גידול ועל מינים בסכנת הכחדה; אינו מין נפוץ בארץ, אך תחום התפוצה שלו נרחב בארץ יחסית לעולם; ישנה חשיבות לבחירתו כדי לשמרו – הוא מעופף באזורים חקלאיים ובאזורים הנתונים לפיתוח, ויש חשש להיעלמותו.

זנב-סנונית נאה

זנב-סנונית נאה, צילום: רפי תלמודזנב-סנונית נאה, צילום: רפי תלמוד

פרפר גדול, ונפוץ כמעט בכל ישראל, כולל באזורים עירוניים. מעופף רוב חדשי השנה ומתרבה בעיקר על צמחי פיגם ושומר. הזחל צבעוני. נפוץ בכל האזורים הממוזגים הצפוניים של כדור הארץ.

הסיבות להיותו מועמד:
גדול ויפה, בעל צורה ייחודית; קל לזיהוי; נפוץ מאוד; ניתן למשוך אותו לגינה הביתית על ידי שתילת צמחים פונדקאים מתאימים.