קק"ל חנכה את שביל דו-הקיום בגליל

"שביל דו-הקיום" שנחנך אתמול בגליל מחבר בין המושב היהודי דלתון לבין הכפר הערבי גוש חלב (ג'יש).

השביל מסמל את הקשר בין העמים החיים בארץ ומהווה מקום מפגש אמיתי בין אוכלוסיות שונות. התושבים שיצאו לטיול רגלי או רכיבת אופניים יזכו להכיר טוב יותר את שכניהם ובכך יחזקו את הקשרים ההדדיים. שביל דו-הקיום הוקם בתרומת משפחת ארגס-לופז מצ'ילה.

קרן קימת לישראל עסקה לאחרונה בהכשרת שביל הליכה חדש באורך 2.5 ק"מ המקשר בין המושב היהודי דלתון שבמועצה האזורית מרום הגליל לבין הכפר הערבי גוש חלב שבמועצה המקומית גוש חלב המורכבת מקהילות של נוצרים ומוסלמים. עד להכשרת השביל נאלצו תושבי האזור שביקשו להגיע מיישוב אחד לשני ללכת לצד הכביש הסואן תוך סיכון עצמי רב בעודם מבצעים פעילות גופנית.

לאורך השביל, המונגש גם לאנישם עם מוגבלות, ניצבים ספסלי מנוחה ומתקני כושר. השביל עובר בין נופי רמת דלתון, בגובה 850 מטר מעל פני הים, באזור עשיר בצמחי בר ובעצי בוסתן שקק"ל נטעה לאחרונה. הצועדים נהנים מנקודות תצפית מרהיבות על נופי הסביבה ולעבר אגם דלתון, המשמש לאגירת מי גשם לחקלאות.

השביל הוקם בתרומת משפחת ארגס-לופז (Ergas-Lopez) מצ'ילה. התורם, אדוארדו ארגס, הקדיש את השביל לאמו מוניקה וייסנר (Monica Weisner), ולזכר אביו יצחק ורגס ז"ל (Isaac Ergas). "בכל פעם שאנחנו מגיעים לישראל אנחנו מרגישים כאן בבית", אמר אדוארדו. "חשוב לי לעזור בכל דרך שאני יכול ולהשאיר כאן טביעת רגל. השביל הזה הוא הגשמת חלום עבורי".

סגן ראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, שלח איגרת ברכה מיוחדת, שהוקראה במהלך הטקס, ובה ציין כי השביל מסמל את האפשרות לשיתוף פעולה וחיים של כבוד הדדי בין כל הפלגים המתגוררים בגליל. לדברי השר: "ישראל היא אומנם מדינה קטנה בשטחה, אך גדולה ברוחה", אמר יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר והוסיף כי "אנחנו חיים במדינת היהודים, אבל ארץ זו קדושה לכל הדתות ולאנושות כולה. שביל הדו-קיום הוא הדרך שמחברת בין כולם".

את תושבי האזור יצגו בטקס ראשי הרשויות משני קצות השביל - ראש מועצת גוש חלב, אליאס אליאס, וראש המועצה האזורית מרום הגליל, עמית סופר. אליאס הביע את תקוותו כי השביל יהווה אבן דרך במסורת של שיתוף פעולה לטובת כל תושבי הגליל. "גם אני נוהג לעיתים לטייל לאורך השביל בשעות אחר הצהריים ובכל פעם מחדש אני נהנה לראות את הקשרים המיוחדים שנוצרים בין כל חלקי האוכלוסייה, לדברי עמית סופר.

הטקס, שהתחיל בקצה השביל הסמוך לגוש חלב ולאחר מכן המשיך בקצהו השני בקרבת דלתון - ייצג היטב את החיבור בין התרבויות השונות. לאחר קטע נגינה של תזמורת נוער מקיבוץ סאסא, נערך מופע ריקוד צ'רקסי פולקלוריסטי של בני נוער מריחניה. בהמשך נערך מפגש מוזיקלי ייחודי ומרגש בין ג'ורג' סמעאן מגוש חלב ויאיר דלאל מאמירים, שניגנו ושרו שירי אהבה בעברית ובערבית בליווי כינור ועוד – כלי נגינה ערבי מסורתי.

את הטקס הנחה הרב ירחמיאל ברילקה, שאמר כי "אין תרומה טובה יותר מאשר האפשרות לחבר בין כל חלקי החברה הישראלית, יהודים ולא יהודים, שיחיו ביחד ויצעדו אלה לצד אלה בדרך משותפת".

בסיום הטקס יצאו כל בני המשפחה, מבוגרים וילדים, לטעת ביחד עץ זית - סמל השלום, וכן עצי חרוב ואלה. "לבעלי ולמשפחתו יש שורשים עמוקים בישראל, וחשוב מאוד שכל המשפחה שותפה לכך", אמרה פטריסיה ארגס. "לישראל יש תפקיד מרכזי בהיסטוריה העולמית, ולכל הר או יער יש משהו להגיד לנו. המסר שהיינו רוצים להעביר הוא שלמרות כל ההבדלים הדתיים והתרבותיים, כולם יכולים לחיות בשלום".

שביל דו-הקיום הוא הצעד הראשון ליוזמה שתמשיך לפתח את הפרויקט לכדי פארק רחב ידיים שימשוך מבקרים רבים ושמדי שנה יתקיים פסטיבל דו-קיום רב-תרבותי.

"גם אם רק קבוצה קטנה של אנשים תתקרב ותמצא שפה משותפת הודות לשביל הזה – הרי שהמאמץ היה כדאי", סיכם אדוארדו ארגס. "אחרי שהפרויקט הזה יצליח, אני מאמין שרבים ירצו ללכת בעקבותינו ולפתח אתרים דומים במקומות נוספים בישראל ובעולם".