דלג לתוכן העמוד
עמוד הבית
עבור לתפריט ראשי
עבור לקישורים מומלצים בתחתית העמוד
He
פתח תפריט
רשימת הצמחים באתר
חזרה
רשימת הצמחים באתר
צמחים מוגנים
צמחי תבלין
צמחים רעילים ומסוכנים
צמחי מרפא
צמחים בסכנת הכחדה (צמחים "אדומים")
צמחים פולשים
צמחים אלרגניים
צמחים צופניים
צמחים במקורות
פתח תפריט
משפחות הצמחים
חזרה
משפחות הצמחים
משפחת האברשיים
משפחת האברתיים
משפחת האדמוניתיים
משפחת האורניים
משפחת האזדרכתיים
משפחת האיריסיים
משפחת האלוניים
משפחת האלטיניים
משפחת האלף-העלה
משפחת האלתיים
משפחת האספלניים
משפחת האספרגיים
משפחת האפרוריתיים
משפחת הארכוביתיים
משפחת האשחריים
משפחת האשליים
משפחת הבאשניים
משפחת הבוציציים
משפחת הביברשטיניים
משפחת הביגנוניים
משפחת הבקעצוריים
משפחת הברושיים
משפחת הגומאיים
משפחת הגליתיים
משפחת הגפיתיים
משפחת הגפניים
משפחת הגרניים
משפחת הדגניים
משפחת הדולביים
משפחת הדלועיים
משפחת הדנשטטיים
משפחת הדקליים
משפחת ההדסיים
משפחת ההרדופיים
משפחת ההרנוגיים
משפחת הולריניים
משפחת הורבניים
משפחת הורדיים
משפחת הזוגניים
משפחת הזיפניים
משפחת הזיתיים
משפחת החבלבליים
משפחת החיעדיים
משפחת החלבלוביים
משפחת החלמיתיים
משפחת החמציציים
משפחת הטבוריתיים
משפחת הטופליים
משפחת הטחבי כבד (מערכת)
משפחת הטחבי עלים (מערכת)
משפחת הטחבי קרן (מערכת)
משפחת הטמוסיים
משפחת הימלוחיים
משפחת היערתיים
משפחת היצהרוניים
משפחת הירבוזיים
משפחת הכופריים
משפחת הכחליתיים
משפחת הכף-צפרדע
משפחת הכפתוריים
משפחת הלבניים
משפחת הלוטמיים
משפחת הלועניתיים
משפחת הלופיים
משפחת הלחכיים
משפחת הלילניים
משפחת הלשון-אפעה
משפחת המורינגיים
משפחת המורכבים
משפחת המורניים
משפחת המימוניים
משפחת המישיים
משפחת המצליבים
משפחת המרבה-חלב
משפחת המרסיליים
משפחת המתנניים
משפחת הנאדידיים
משפחת הנהרוניתיים
משפחת הנופריים
משפחת הנוריתיים
משפחת הנר-הלילה
משפחת הנרקיסיים
משפחת הסבונניים
משפחת הסהרוניים
משפחת הסוככיים
משפחת הסולניים
משפחת הסופיים
משפחת הסחלביים
משפחת הסיגליים
משפחת הסימרוביים
משפחת הסלביניים
משפחת הסלוודוריים
משפחת הסמריים
משפחת הסנטליים
משפחת הספלוליים
משפחת הסרפדיים
משפחת הסתווניתיים
משפחת העופריתיים
משפחת העיריתיים
משפחת העלקתיים
משפחת הערבזיים
משפחת הערבתיים
משפחת הערטניתיים
משפחת העריים
משפחת הפואתיים
משפחת הפונטדריים
משפחת הפיגמיים
משפחת הפיטולקיים
משפחת הפילנתאיים
משפחת הפעמוניתיים
משפחת הפרגיים
משפחת הפרנקניים
משפחת הפרעיים
משפחת הפשתיים
משפחת הצבריים
משפחת הצלפיים
משפחת הצפורניים
משפחת הקוציציים
משפחת הקזואריניים
משפחת הקטניות
משפחת הקיסוסיים
משפחת הקיסוסיתיים
משפחת הקנאביים
משפחת הקרנניים
משפחת הרב-רגליים
משפחת הרגלתיים
משפחת הרופיניים
משפחת הרימוניתיים
משפחת הרכפתיים
משפחת הרקפתיים
משפחת השבטבטיים
משפחת השושניים
משפחת השעוניתיים
משפחת השלמוניים
משפחת השפתניים
משפחת השרביטניים
משפחת השרכיניים
משפחת התותיים
משפחת התת-משפחת סילקיים במשפחת הירבוזיים
חיפוש מתקדם
מונחון - מילון מושגים
מועדי הפריחה
דיווחי פריחה מהשטח
גן בוטני אילנות
גן בוטני אגמון החולה-קק"ל
עצים ביערות קק"ל
צמחים ופולקלור
תצלומי גרגרי אבקה
האבקה בראי ישראלי
שבעת המינים
ארבעת המינים
פתח תפריט
מאמרים
חזרה
מאמרים
רשימת מקורות
אודות
דיווחי פריחה
סגור תפריט עליון
קרן קימת לישראל
חינוך ונוער
מסלולי טיולים
שבילי אופניים
אגמון החולה
הקלק וטע
צרו קשר
He
דיווחי פריחה
חיפוש
ראשי
דפי מידע
חומרים פעילים במיני טופח
חיפוש צמחים
חיפוש צמחים
שם הצמח
משפחה
{{ families.Title }}
צבע
{{ colors.Title }}
צורת חיים
{{ lifeforms.Title }}
תפוצה
{{ distributions.Title }}
עונת הפריחה
{{ floweringmonth.Title }}
{{ab}}
{{ ab }}
חיפוש
ניקוי
חומרים פעילים במיני טופח
מחקרים ארכיאולוגיים הראו שטופחי בר היו בשימוש האדם מזה 9000 שנים בערך, בעיקר כמזון להם ולבעלי חיים שהם גידלו. לדוגמא, נמצאו עדויות שטופח מצוי, טופח שעיר וטופח עדין שימשו למאכל במצריים העתיקה.
גם החפירות באתרים שונים בישראל הראו כי לטופח ספרדי, טופח זקוף וטופח ירושלים הייתה חשיבות תזונתית-כלכלית בתקופת הברזל המאוחרת. לטופח גדול הייתה חשיבות רבה מאוד והוא שימש כחלק ממתנות מלכותיות.
בחברות המסורתיות וברפואה העממית נודעו שימושים רבים לטופחי הבר, במיוחד כמזון, אבל גם להקלה על כאבי שיניים, טיפול בשלשול ודיזנטריה. מחלקים שונים של הצמחים הכינו רטיות לטיפול בפצעים. באופן מוזר מיני הבר מהסוג טופח הגדלים בארץ זכו לפרסומים מועטים יחסית בספרות המדעים.
אחת הפעילויות הבולטות של צמחים אלה היא היותם אללופתיים (Allelopathic, אנטיביוזה, שהיא ההפך מסימביוזה) כלפי צמחים אחרים, במיוחד יַרְבּוזיים, שהם בעצמם אללופתיים חזקים. מניסיון אישי אעיד כי פרט של ירבוז מופשל (Amaranthus retroflexus) שגדל אצלנו בגינה מנע לחלוטין את הפריחה של צמחי פלפל חריף, שהגיעו לגובה מרשים. רק לאחר עקירת הירבוז, צמחי הפלפל פרחו תוך יומיים והתחילו להניב פרי.
המחקר המודרני גילה מספר גדול של חומרי מזון מעולים בטופחי הבר של ישראל. אלה שגדלו בסביבה כפרית מכירים את הטעם הנפלא של: טופח אדום, טופח נאה וטופח ריסני. צמחים אלה נאכלו בהנאה ע"י בעלי החיים, וגם אנחנו אכלנו את הפרחים, העלים והגבעולים של צמחים צעירים.
אחד החומרים האלה Laricitrin הנודע בסגולותיו כנוגד-חימצון חזק וכמעכב התפתחות סרטן. חומר זה נמצא גם בענבים ויין.
יחד עם זאת, בכמה מיני טופח כמו טופח חד-שנתי, נמצאו ריכוזים משמעותיים של החומר המכונה בקיצור ODAPβ- שאכילה של חומר זה בכמויות גדולות ולאורך זמן גורמת להפרעה עצבית שנקראת טופחית (Lathyrism).
לכן, לפני יציאה לליקוט ואכילה של טופחים, יש לוודא בעזרת אנשי מקצוע אילו מינים הם ואם אינם מכילים כמויות זניחות של חומר זה.
כתב: ד"ר עבד עזב