שום לבנבן

שולי יער בן-שמן, 5-2017. צילום: © שרה גולד
שולי יער בן-שמן, 5-2017. צילום: © שרה גולד
  • שם הפרח: שום לבנבן
  • שם מדעי: Allium pallens
  • משפחה:נרקיסיים Amaryllidaceae
  • מס' עלי כותרת: 6
  • צורת העלה: סרגלי
  • שפת העלה: תמים
  • בית גידול: חברות שיחים (בתה וגריגה)
  • צורת הגבעול: עגול
  • צורת חיים: בעל בצל או פקעת (גיאופיט)
  • תפוצה בארץ: גליל, עמק ירדן עליון, עמקים, הרי יהודה, שרון, שפלה
  • עונת הפריחה: מאי, יוני, יולי

גיאופיט בעל בצל, המתחל ארוך מהתפרחת, מתייבש ונותר על התפרחת בצורה אקראית וציורית, לעיתים מפוצל ולעיתים בודד. בתפרחת פרחים רבים. עלי הכותרת לבנבנים, פס ורוד-ארגמן עובר לאורכם ומייחד אותם.

הפריחה מתרחשת בסוף האביב ובתחילת הקיץ עד יולי.  

מקורות מידע

הצמח במקורות

השום תורבת בעת העתיקה והיה נפוץ כצמח מאכל ומרפא בעל סגולות רבות ביבשות השונות.. כבר ביציאת מצרים כבלו אבותינו "זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חינם, את הקישואים ואת האבטיחים ואת החציר ואת הבצלים ואת השומים..." (במדבר יא ,ז')

חז"ל מנו את סגולות השום:" השום משביע ומצהיל פנים ומרבה הזרע והורג כינה שבבני מיעיים" (מסכת בבא קמא פ"ב א')

הרמב"ם ממליץ על השום כמשפר התיאבון, כח הראיה, מרבה שתן, ומפחית צמא, ומסייע לצלילות הקול.

השום מקובל מאוד ומשתלב כתבלין ברוב מטבחי העולם.

רופאים קונבנציונליים ממליצים כיום לאכול שיני שום חיות, מרוסקות, כיוון שחלק מהחומרים הועילים לנו נוצרים כהגנה כאשר השום פצוע... וריוחו נודף למרחוק.