מרור מכחיל

אחו בנימינה, 23-8-2010. צילום: © אורון יעקב
אחו בנימינה, 23-8-2010. צילום: © אורון יעקב
  • שם הפרח: מרור מכחיל
  • שם מדעי: Sonchus asper
  • שם כללי: Prickly Sow-Thistle
  • משפחה:מורכבים Asteraceae
  • מס' עלי כותרת: 5
  • צורת העלה: מחולק לאונות
  • שפת העלה: משונן
  • בית גידול: קרקעות כבדות
  • צורת הגבעול: עגול
  • צורת חיים: חד-שנתי
  • תפוצה בארץ: גולן, גליל, עמק ירדן עליון, עמקים, גלבוע, הרי שומרון, הרי יהודה, שרון, שפלה, בקעת הירדן
  • עונת הפריחה: מרץ, אפריל, מאי, יוני, יולי, אוגוסט
מרור מכחיל הוא מורכב חד- או דו-שנתי שלעליו גוון ירוק-כחלחל. הגבעול עגול עשוי להגיע לגובה 2 מ'. העלים מסורגים, יושבים, מחולקים לאונות הנושאות קוצים בשפתן המשוננת. אוזניות העלה מעוגלות. מצידן העליון של העלה ניכר העורק המרכזי בצבע לבן שלפעמים הופך לוורוד. העורקים בולטים מצידם התחתון של העלים. בבסיס הצמח שושנת עלים גדולים והעלים הולכים וקטנים כלפי חלקו העליון של הגבעול. פציעה של הצמח גורמת להפרשת לטקס לבן.

מרור מכחיל פורח באביב ובראשית הקיץ. התפרחות נישאות על עוקצים באורכים שונים, מרוכזות בראש הגבעול בכמה דורים צפופים. מצעית התפרחת מאורכת והיא כוללת פרחים לשוניים רבים בצבע צהוב בהיר. זרעיו ביציים וחלקים ולהם ציצית לבנה.

מרור מכחיל גדל בבתי גידול לחים בחבל הים-תיכוני של הארץ. עקב התמעטות בתי-גידול אלה גם הוא הולך ונכחד. מוצאו באירופה אסיה ואפריקה אך כיום הוא נחשב כצמח פולש בצפון אמריקה ובאוסטרליה.

כתב: עמרם אשל

מקורות מידע