קרד שסוע

גן בוטני ירושלים, 13-10-09. צילום: © שרה גולד
גן בוטני ירושלים, 13-10-09. צילום: © שרה גולד
  • שם הפרח: קרד שסוע לחצו לשמיעה
  • שם מדעי: Dipsacus laciniatus לחצו לשמיעה
  • משפחה:יערתיים Caprifoliaceae
  • מס' עלי כותרת: מאוחה
  • צורת העלה: פשוט
  • שפת העלה: משונן
  • בית גידול: נחלים וביצות
  • צורת הגבעול: מצולע
  • צורת חיים: חד-שנתי
  • תפוצה בארץ: שרון
  • עונת הפריחה: מאי, יוני
קרד שסוע הוא צמח עשבוני גבוה (עד 1.5 מ'), חד-שנתי או רב-שנתי, שיכני–קוצני. הגבעול ממוקצע וחרוץ לאורכו, מכוסה בשיכים חדים קטנים צפופים, כפופים מטה. גם עוקצי התפרחות והעלים שיכניים. שפת העלה משוננת או שסועה לאונות.

קרד שסוע פורח בין מאי ליולי. הקרקפות גדולות, גליליות או כדוריות, אורכן 4–8 ס"מ. עלי המעטפת ערוכים בדור אחד, שיכניים. מצעית הקרקפת מכוסה בצפיפות במוצים עם חוד ארוך, והפרחים כמעט חבויים בין המוצים. כותרת הפרח לבנה או ורדרדה, עם 4 אונות. הצלקת בלתי מחולקת. לכל פרח מעטפית עם 4 מקצועות וחריצי אורך. בראשה נזר משונן. הגביע דמוי ספל.

קרד שסוע גדל בביצות, נדיר מאוד, נכחד בארץ או כמעט כך. נותר כנראה רק בשרון, גם שם נדיר וחשוף להכחדה. תפוצתו העולמית רחבה, בעיקר בארצות אירופה ובצפון ארה"ב.

כתב: מייק לבנה

מקורות מידע

הצמח במקורות

המילה העברית קרד קשורה לגירוד וקירצוף פרוותם של בעלי חיים ("וּמְקָרְדִין אֶת הַבְּהֵמָה בְיוֹם טוֹב", משנה, מסכת ביצה, פרק ב', משנה ח') ויתכן שהשם גם מאזכר את התפרחת המתייבשת שבה מוצים קוצניים, דמויי מברשת. כחלק מתעשיית האריגים, השתמשו בעבר בתפרחות יבשות של קרד, להברשת האריג לשם ריכוכו.