מאת: מייק לבנה
אודות הצמח
רגלת הגינה הוא צמח חד-שנתי קיצי שרוע, בשרני.
רגלת הגינה פורחת במשך כחצי השנה, מפברואר עד ספטמבר. הפרח צהוב. בפרח 2 עלי גביע מאוחים בבסיסיהם, 5 עלי כותרת צהובים. האבקנים מגיבים למגע, נסו ותראו. הפרח פתוח רק בבוקר, ושעותיו ספורות – עוד באותו יום הוא נובל.
רגלת הגינה גדלה כעשב-רע בשדות ובשוליהם, מתפשטת במהירות.
משמשת מאכל לאדם (בסלט, בקציצות) ולעופות-הבית.
מקור השם במשנה, וכך השתמר השם גם בפי הערבים.
בסוג 100 מינים, בארץ 1 (וכנראה שגם הוא לא אוטוכטוני, אלא פולש ותיק), וכן מגדלים בנוי רגלה גדולת-פרחים.
הצמח במקורות
הרגלה נזכרת במשנה בשמה מספר פעמים. אבותינו נהגו לאכול אותה טריה ומבושלת: "אוכלין ברגילה עד שיכלו סנריות מבקעת בית נטופה". שמה העברי והערבי, שמשמעותו רגליים, ניתן לה כנראה, כי גבעוליה זוחלים על האדמה בעזרת עליה וגבעוליה שצורתם מזכירה רגליים.
שמה הוא גם פרפחינה
הצמח הוא מקור צמחי מצוין לאומגה 3. להלן מספר מתכונים:
חביתת רגלה
מטבוחה עם רגלה
מתכון איטלקי מעניין לעלי רגלה, סלמון וגבינות
סלט מוקפץ של רגלת הגינה
מידע נוסף:
ברפואה האלטרנטיבית
רגלת הגינה בדף היומי