מעוג אפיל

צילום: © עמרם אשל
צילום: © עמרם אשל
  • שם הפרח: מעוג אפיל לחצו לשמיעה
  • שם מדעי: Lavatera trimestris לחצו לשמיעה
  • שם כללי: Queen Mallow, Rose Mallow
  • שם ערבי: חוּבֵּייזַת אל-פאר خبيزه الفار
  • משפחה:חלמיתיים Malvaceae
  • מס' עלי כותרת: 5
  • צורת העלה: פשוט
  • שפת העלה: משונן
  • בית גידול: קרקעות קלות
  • צורת הגבעול: עגול
  • צורת חיים: חד-שנתי
  • תפוצה בארץ: גולן, חרמון, גליל, עמק ירדן עליון, עמקים, כרמל, הרי שומרון, הרי יהודה, שרון, שפלה
  • עונת הפריחה: מרץ, אפריל, מאי, יוני
  • צמח צופני
    צמח המשומש לרפואה
מעוג אפיל הוא צמח חד-שנתי מסתעף, שכיח, דומה לחלמית, עם פרח גדול ויפה, עד כי אתה שואל את עצמך: איך זה לא מגדלים אותו בגינת הנוי? וכן: האין זה חוסר-פרופורציה, או אפילו חוסר-צניעות, שצמח כה נמוך יתהדר בפרח כה גדול? הצמח שעיר, שערות הגבעול כפופות מטה. העלים מסורגים, רכים, עגולים, שסועים ל-3 אונות, שוליהם משוננים. הפטוטרת ארוכה כטרף. ככל שהעלה גבוה יותר בגבעול הוא מפורץ יותר עמוק.

מעוג אפיל פורח ממרס עד יוני. הפרח משפכי ורוד, עלי הכותרת מקווקווים לאורכם בפסי-אורך כהים הערוכים ב-5 אגודות בכל עלה, או במילים אחרות 5 קוים מסתעפים מחלקם התחתון. קוטר הפרח 5 ס"מ, משהו שבין חלמית לחוטמית. מתחת לגביע יש בפרח עוד גביעון, ולו 3 אונות מאוחות, קצרות מהגביע. לגביע 5 אונות מאוחות. עלי הכותרת מפורדים, ארוכים פי 5 מהגביע, מעורים בבסיסם בצינור האבקנים. האבקנים, כבכל המשפחה, רבים, זיריהם מאוחים לצינור המקיף את עמוד העלי. הפרחים ערוכים בקבוצות בחיקי עלים, עוקץ הפרח ארוך (20 מ"מ ויותר). הפרי, בדומה לפרי של חלמית, נראה כעוגה עגולה חתוכה לפרוסות, מכאן גם השם העברי מעוג. מאפיין את המין דיסקוס הצומח מתוך ציר הפרי ומתרחב בראשו לכסות על הפרי דמוי העוגה מלמעלה.

מעוג אפיל גדל בבתה, שדות-בור וצידי דרכים, באזורים שגשמיהם מעל 500 מ"מ לשנה. הוא מתפתח גם כעשב-רע בשדות בקרקעות כבדות. אפשר למצוא אותו ברוב אזורי הארץ.
תפוצתו העולמית משתרעת סביב הים התיכון ומזרחה לאסיה, וכן בקליפורניה ובאוסטרליה.
הפרי והעלים נאכלים חיים או מבושלים, כמו בקרובתו החלמית. ברפואה עממית הוא משמש לטיפול בפגעים בדרכי הנשימה, העיכול, השתן, בעיניים, בפצעים, בכוויות, נגד דלקת גרון, וכן לקוסמטיקה.

בסוג 20 מינים, בארץ 5, אחד מהם חדש פולש/גר.

כתב: מייק לבנה

מקורות מידע 

מידע גנני

צריכת מים לאחר התבססותו: נדרשת לו תוספת השקיה של 100 ליטר למ"ר או 100 קוב לדונם בשנה באזורים שבהם יש לפחות 250 מ"מ גשם בשנה.
אזורים: שפלה, חוף, הר, נגב
צורת חיים: חד שנתי
קצב צמיחה: מהיר
גובה: (מ') 0.60
קוטר: (מ') 0.30
איברים דקורטיביים: פרחים
שימוש מומלץ: מסלעות, צמח כיסוי וצידי דרכים
תנאי הארה: שמש
מידע גנני נוסף: קיימים מינים נוספים היכולים לשמש בגננות: מעוג קיפח, מעוג מנוקד ומעוג כרתי

כתבו יואב גרטמן ואביגיל הלר, מתוך חוברת בהוצאת שה"מ, משרד החקלאות.