לקראת עונת הפריחה של הזלזלת בסוף הסתיו וראשית החורף מובאת כתבה על האבקת הזלזלת מסדרת הכתבות "האבקה בראי ישראלי" המביאה לנו תוצאות מחקרים של תהליכים ומנגנונים הקשורים להאבקה. הזלזלת היא אחד המטפסים היפים והבולטים בחורש בפרחים לבנים גדולים ולאחר מכן בפירות המנוצים עם שערותיהם המבריקות. מי המאביקים של צמח זה, מה מושך אותם אליו ומה ההתאמות ביניהם לבין הצמח תקראו בכתבה המלאה...
זלזלת הקנוקנות (.Clematis cirrhosa L) ממשפחת הנוריתיים (Ranunculaceae). הסוג זלזלת מונה כ־250 עד 350 מינים (Tamura, 1995; Wang and Li, 2005). סוג קוסמופוליטי זה כולל מטפסים, שיחים ובני-שיח המפוזרים בעיקר באזורים הממוזגים בעולם, עם כמה מינים באזורים הטרופיים (Xie and Li, 2012). בארץ מיוצג הסוג על-ידי עוד שני מינים זלזלת מנוצה (C. flammula) וזלזלת היערות (C. vitalba). תפוצתה של זלזלת הקנוקנות היא סביב הים התיכון ובמזרח התיכון (Browicz, 1980).תפוצה בארץ ובית הגידול: באזורי חורש ובדרדרות אבן חבל הים-תיכוני (שמידע, 2005).
חיוניות האבקה ומוכנות הצלקות: צביעה ב-MTT ( 2,5-diphenyl tetrazolium bromide), תרכובת המעידה על פעילות של האנזים דהידרוגנאז, המהווה אינדיקציה לחיוניות גרגרי האבקה (Rodriguez-Riano and Dafni 2000), הראתה הבדלים גדולים ביותר בין אוכלוסיות שונות. בדיקה זו הראתה שאורך החיים של גרגרי האבקה הוא עד כשלושה ימים.ראו נתונים של חיוניות גרגרי אבקה של פרחים באוכלוסיות שונות בתמונה 4.מוכנות הצלקות נבדקה אף היא בעזרת צביעה ב- MTT, המעידה, כאמור, על פעילות אנזימטית האופיינית לצלקת המוכנה (רצפטיבית) לקליטת גרגרי אבקה (תמונה 5).
בתמונה 5 מוצג פרח הזלזלת בשלב B, המאבקים עדיין סגורים. הצלקות בולטות מתחת לאבקנים (הפרחים הפוכים), הצביעה בסגול (באמצעות MTT) מצביעה על כך שהארוכות שביניהן מוכנות לקליטת גרגרי האבקה. אפשר לראות שכבר לפני פתיחת הניצן ישנן צלקות רצפטיביות. בשלב פתיחת הניצן כל הצלקות מוכנות. מוכנות זו נמשכת בכל זמן פריחת הפרח (יצוין שאי-אפשר לדעת לפי שיטה זו מתי המוכנות מסתיימת, ויש לשער כי סיומה הוא בסמוך לנבילתה של הצלקת). הצביעה מראה שהחלק הרצפטיבי בצלקות הוא הקצה הבלוטי של הצלקת והשטח הסמוך לו.
גמול: צוף- כמות הצוף מועטה וניתנת לגילוי רק באמצעים כימיים צובעי סוכרים. בבדיקה המיועדת לגילוי גלוקוז בשתן (medi-test combi 2) התקבלה צביעה בכל הפרחים שנבדקו, המתאימה לריכוז הגלוקוז מעל 10 גרם לליטר. משך הפרשת הצוף היה 7.6 ± 0.7 ימים, החל מהיום השני לפתיחת הפרחים. בצביעה המעידה על נוכחות בלוטות מפרישות (Neutral red אדום נייטרלי) נתקבלה צביעה בבסיס האבקנים, המצביעה על מיקום הצופנים (איור 10.6). באיים הבלאריים נמצאה כמות צוף בשיעור של 0.9±0.2 מיקרוליטר לפרח (Tomás et al., 2022).אבקה: הפרחים מציעים שפע אבקה החשופה לכל מבקר. בתמונה 7 מוצגת צביעת אבקנים באדום נייטרלי. המאבקים (מימין למטה) נצבעים עקב קליטת הצבע על ידי גרגרי האבקה. הכתם בבסיס הפרח (מוקף באליפסה) מעיד על רקמה מפרישה – זהו מקום הצופן הנראה כשקערורית, ושם נצפתה נוכחות גלוקוז.
בנוסף על כך, בפרחי כל האוכלוסיות שנבדקו נמצאה פעילות רבה של תריפסים (Thysanoptera), שחדרו לפרחים כבר משלב הניצן. הם נצפו בכל הפרחים, כשהם עוברים בחופשיות גם בין הצלקות והאבקנים. בתמונה 11 ניתן לראות תריפסים שהוצאו מפרחי זלזלת הקנוקנות עמוסים בגרגרי אבקה (גודל התריפסים: 3-2 מ"מ). התריפסים נצפו פעילים גם אחרי קירור (4 מעלות צלזיוס) של כמה שעות. דבר זה מעיד על יכולתם להמשיך את הפעילות בפרחים גם כאשר הטמפרטורה נמוכה וחרקים אחרים אינם פעילים.
עמידות של גרגרי אבקה לחשיפה למי גשם – בספרות מצוין שצמחים רבים פורחי סתיו וחורף אינם ניזוקים ממי הגשם, וכי ריכוז הסוכר הדרוש לנביטה בעונה זו הוא נמוך, לעומת גרגרי האבקה של צמחי אביב, וקיץ שרבים מהם מתפוצצים בחשיפה לגשם ודורשים ריכוזי סוכר גבוהים לנביטתם (Dafni, 1966). בניסוי הנבטת גרגרי האבקה של זלזלת הקנוקנות (איור 10.5) לא רק שלא נצפתה התפוצצות של גרגרי אבקה במים מזוקקים, אלא נצפתה בהם נביטה בשיעור גבוה למדי. מכאן שגרגרי האבקה אינם ניזוקים בעת חשיפה למי גשם, ואף מתאפשרת נביטה של גרגרי אבקה בתנאים אלה. סביר להניח שהפרחים ההפוכים מגינים על שטיפת האבקה המרובה יותר מאשר על מניעת התפוצצות גרגרי האבקה. לאור כמות הצוף הזעירה בפרחים, לא סביר שמניעת דילול הצוף הייתה גורם משמעותי באבולוציה של עמדת הפרח.
השילוב של צוף (אם כי בכמות מועטת) ואבקה נגישים – מבטיח מגוון רחב של מבקרים, המפצה על היעדרם היחסי בעונה זו. פיזור האבקה ברוח— שנמצא בכל האוכלוסיות, מצביע על אפשרות של אמבופיליה – קיום האבקת חרקים בצד האבקת רוח. במקרה זה תתאפשר הן האבקת שכנים באותו הצמח (גיטונוגמיה) והן האבקה זרה בין צמחים שונים. מוכנות הצלקת וחשיפתה במשך כמה ימים מגדילה את הסיכויים לקליטת אבקה באמצעות הרוח אף על פי שהפרחים נוטים כלפי מטה.
נוסיף על כך את התאימות העצמית, המאפשרת הבטחת האבקה (Pollination assurance) הן באופן ספונטני והן כתוצאה מפעילות מבקרי הפרח, ובמיוחד תריפסים. כל אלה מסבירים את שיעור יצירת הזרעים הגבוה שנצפה באוכלוסיות רבות (א"ד, ידע אישי). צירוף כל ההתאמות האלו עשוי לפצות על עונה המתאפיינת בתנאי מזג אוויר לא נוחים ובמיעוט מאביקים.
Browicz, K., 1980. Distribution and variability of Clematis cirrhosa L. and Myrtus communis L. in the eastern Mediterranean. Arboretum Kórnickie. 25:23-35.Dafni, A., 1996. Autumnal and winter pollination adaptations under Mediterranean conditions. Bocconea, 5:171-181.Jiang, N., Yu, W.B., Li, H.Z. and Guan, K.Y., 2010. Floral traits, pollination ecology and breeding system of three Clematis species (Ranunculaceae) in Yunnan province, southwestern China. Australian Journal of Botany, 58:115-123.Norton, S.A., 1984. Thrips pollination in the lowland forest of New Zealand. New Zealand Journal of Ecology, 7:157-163.Primack, R.B., 1985. Longevity of individual flowers. Annual Review of Ecology and Systematics, 16:15-37.Rodriguez-Riano, T. and Dafni, A., 2000. A new procedure to assess pollen viability. Sexual Plant Reproduction, 12:241-244. Tamura, M. 1995. Clematidinae. In: Hiepko P, ed. Die naturalichen Pflanzenfamilien. Zwei Aufl 17a (4). Berlin: Duncker und Humbolt, pp. 365–388.Tomàs, J., Cardona, C., Ferriol, P., Llorens, L. and Gil, L., 2022. Floral traits and reproductive biology of two Mediterranean species of Clematis, asynchronous and sympatric, are key food sources for pollinator survival. South African Journal of Botany, 151:85-94.Wall, M.A., Timmerman-Erskine, M. and Boyd, R.S., 2003. Conservation impact of climatic variability on pollination of the federally endangered plant, Clematis socialis (Ranunculaceae). Southeastern Naturalist, 2:11-24.Wang WT, Li LQ. 2005. A new system of classification of the genus Clematis (Ranunculaceae). Acta Phytotaxonomica Sinica 43: 431–488. (in Chinese with English abstract).Xie, L. and Li, L.Q., 2012. Variation of pollen morphology, and its implications in the phylogeny of Clematis (Ranunculaceae). Plant Systematics and Evolution, 298:1437-1453