דלג לתוכן העמוד
עמוד הבית
עבור לתפריט ראשי
עבור לקישורים מומלצים בתחתית העמוד
He
פתח תפריט
רשימת הצמחים באתר
חזרה
רשימת הצמחים באתר
צמחים מוגנים
צמחי תבלין
צמחים רעילים ומסוכנים
צמחי מרפא
צמחים בסכנת הכחדה (צמחים "אדומים")
צמחים פולשים
צמחים אלרגניים
צמחים צופניים
צמחים במקורות
פתח תפריט
משפחות הצמחים
חזרה
משפחות הצמחים
משפחת האברשיים
משפחת האברתיים
משפחת האדמוניתיים
משפחת האורניים
משפחת האזדרכתיים
משפחת האיריסיים
משפחת האלוניים
משפחת האלטיניים
משפחת האלף-העלה
משפחת האלתיים
משפחת האספלניים
משפחת האספרגיים
משפחת האפרוריתיים
משפחת הארכוביתיים
משפחת האשחריים
משפחת האשליים
משפחת הבאשניים
משפחת הבוציציים
משפחת הביברשטיניים
משפחת הביגנוניים
משפחת הבקעצוריים
משפחת הברושיים
משפחת הגומאיים
משפחת הגליתיים
משפחת הגפיתיים
משפחת הגפניים
משפחת הגרניים
משפחת הדגניים
משפחת הדולביים
משפחת הדלועיים
משפחת הדנשטטיים
משפחת הדקליים
משפחת ההדסיים
משפחת ההרדופיים
משפחת ההרנוגיים
משפחת הולריניים
משפחת הורבניים
משפחת הורדיים
משפחת הזוגניים
משפחת הזיפניים
משפחת הזיתיים
משפחת החבלבליים
משפחת החיעדיים
משפחת החלבלוביים
משפחת החלמיתיים
משפחת החמציציים
משפחת הטבוריתיים
משפחת הטופליים
משפחת הטחבי כבד (מערכת)
משפחת הטחבי עלים (מערכת)
משפחת הטחבי קרן (מערכת)
משפחת הטמוסיים
משפחת הימלוחיים
משפחת היערתיים
משפחת היצהרוניים
משפחת הירבוזיים
משפחת הכופריים
משפחת הכחליתיים
משפחת הכף-צפרדע
משפחת הכפתוריים
משפחת הלבניים
משפחת הלוטמיים
משפחת הלועניתיים
משפחת הלופיים
משפחת הלחכיים
משפחת הלילניים
משפחת הלשון-אפעה
משפחת המורינגיים
משפחת המורכבים
משפחת המורניים
משפחת המימוניים
משפחת המישיים
משפחת המצליבים
משפחת המרבה-חלב
משפחת המרסיליים
משפחת המתנניים
משפחת הנאדידיים
משפחת הנהרוניתיים
משפחת הנופריים
משפחת הנוריתיים
משפחת הנר-הלילה
משפחת הנרקיסיים
משפחת הסבונניים
משפחת הסהרוניים
משפחת הסוככיים
משפחת הסולניים
משפחת הסופיים
משפחת הסחלביים
משפחת הסיגליים
משפחת הסימרוביים
משפחת הסלביניים
משפחת הסלוודוריים
משפחת הסמריים
משפחת הסנטליים
משפחת הספלוליים
משפחת הסרפדיים
משפחת הסתווניתיים
משפחת העופריתיים
משפחת העיריתיים
משפחת העלקתיים
משפחת הערבזיים
משפחת הערבתיים
משפחת הערטניתיים
משפחת העריים
משפחת הפואתיים
משפחת הפונטדריים
משפחת הפיגמיים
משפחת הפיטולקיים
משפחת הפילנתאיים
משפחת הפעמוניתיים
משפחת הפרגיים
משפחת הפרנקניים
משפחת הפרעיים
משפחת הפשתיים
משפחת הצבריים
משפחת הצלפיים
משפחת הצפורניים
משפחת הקוציציים
משפחת הקזואריניים
משפחת הקטניות
משפחת הקיסוסיים
משפחת הקיסוסיתיים
משפחת הקנאביים
משפחת הקרנניים
משפחת הרב-רגליים
משפחת הרגלתיים
משפחת הרופיניים
משפחת הרימוניתיים
משפחת הרכפתיים
משפחת הרקפתיים
משפחת השבטבטיים
משפחת השושניים
משפחת השעוניתיים
משפחת השלמוניים
משפחת השפתניים
משפחת השרביטניים
משפחת השרכיניים
משפחת התותיים
משפחת התת-משפחת סילקיים במשפחת הירבוזיים
חיפוש מתקדם
מונחון - מילון מושגים
מועדי הפריחה
דיווחי פריחה מהשטח
גן בוטני אילנות
גן בוטני אגמון החולה-קק"ל
עצים ביערות קק"ל
צמחים ופולקלור
תצלומי גרגרי אבקה
האבקה בראי ישראלי
שבעת המינים
ארבעת המינים
פתח תפריט
מאמרים
חזרה
מאמרים
רשימת מקורות
אודות
דיווחי פריחה
סגור תפריט עליון
קרן קימת לישראל
חינוך ונוער
מסלולי טיולים
שבילי אופניים
אגמון החולה
הקלק וטע
צרו קשר
He
דיווחי פריחה
חיפוש
ראשי
מתכונים
חיפוש צמחים
חיפוש צמחים
שם הצמח
משפחה
{{ families.Title }}
צבע
{{ colors.Title }}
צורת חיים
{{ lifeforms.Title }}
תפוצה
{{ distributions.Title }}
עונת הפריחה
{{ floweringmonth.Title }}
{{ab}}
{{ ab }}
חיפוש
ניקוי
מתכונים
כבושים וחמוצים
מנות עיקריות
מרקים
משקאות
מתוקים
סלטים חמים
סלטים קרים
תבלינים
צמחי בר נאכלים
צמחי בר נאכלים
לפני ההתיישבות החקלאית חיי האדם בעיקר מציד ולקט של צמחי בר שצמחו בסביבה בה, לאחר ההתיישבות החקלאית הפך ליקוט צמחי בר אחת הפעילויות היומיומיות שנועדו לגיוון ולהעשרת המטבח המשפחתי וכן כאמצעי להישרדות בתקופות מחסור. הייתה זו כמעט הדרך היחידה להעשרת המזון בפירות, עלים, גרגרים ושורשים. תורת ליקוט והכנת המאכלים החיים, המבושלים, המשומרים והכבושים עברה מדור לדור. עם המעבר לחיים עירוניים אבד רוב הידע שנאגר במשך דורות.
קהילות רבות ברחבי העולם עדיין שומרות ומיישמות ידע זה של ליקוט עלים/שורשים/פירות/פרחים. בישראל אלו בעיקר קהילות הערבים והדרוזים המסורתיות יותר. עם זאת, רבים בוחרים שלא לצאת לקטוף את צמחי-הבר ומבקשים לקנותם בשווקים, כך נוצרה נישה של ליקוט מאסיבי יותר לצורכי מסחרי. הליקוט המסחרי, בשונה מן הקטיף העצמי, הביא להידלדלות הצמחייה הטבעית. בעקבות כך נאסרו חלק מן הצמחים לקטיף (הוכנסו לרשימת הצמחים המוגנים) והחל גידול חקלאי שלהם, כמו : העכוב (עכובית הגלגל), אזוב מצוי, ועוד .
לאחרונה, גוברת ההתעניינות בידע הקדום והחשוב הזה בקרב אוכלוסיות נרחבות יותר בציבור הישראלי, ובעולם בכלל. רבים מתעניינים באפשרויות התזונתיות הגלומות בצמחי-הבר, ואף משלבים במטבחם מתכונים שמרכיביהם לוקטו בשדות ובצידי הדרכים.
עם כל זאת יש לשים לב לשתי נקודות חשובות:
לסכנה
– יש צמחים
רעילים
. בטרם פושטים על השדות ומלקטים, יש ללמוד ולהכיר את הצמחים ותכנותיהם. כל צמח רעיל מסומן באתר זה באמצעות אייקון בצורת גולגולת לידו. ראו את הרדוף הנחלים, לדוגמא.
צמחים רבים הינם
מוגנים
וחל איסור על קטיפתם. בצמחים אחרים, הוגבלה כמות הקטיף לליקוט לצרכים אישיים בלבד, בשל הליקוט המסחרי האגרסיבי. גם הצמחים המוגנים מסומנים ב... ובמדור זה נשתף אתכם בידע לגבי כמויות הקטיף ומקומות הקטיף המותרים לכל צמח מאכל.
שליחת מתכון
אם יש בידכם מתכונים וטיפים הנוגעים לצמחי בר למאכל -
נשמח לקבלם במייל
ולפרסמם כאן.
נשמח לקבל גם הערות ותגובות למתכונים ולמידע המפורסמים כאן.
המתכונים מסודרים לפי קטגוריות המצוינות בהמשך, כל שנותר לכם הוא ללמוד ולהכיר את הצמחים, ללקט להכין ולהינות ממאכלים שהם שפע מן הטבע.
אזהרה
אזהרה
יש ללמוד ולהכיר את הצמחים. רבים מהם רעילים ועלולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים ואף למוות.
במקרה של ספק הימנעו מאכילת הצמח.