מקסיקני טורף יציל את הצבר

ד"ר אלכס פרוטסוב מניח את הצנצנת על שיח הצבר הפגוע. צילום: יואב דביר
מי הגיע לארץ להציל את שיחי הצבר שנפגעים על ידי הכנימה האצברית? זבוב טורף ממקסיקו. פרופ' צביקה מנדל: "הזבוב יוכל לסייע לנו להשלים את ההדברה הביולוגית"

מאת: מערכת אתר חינוך והדרכה, חלון ירוק לצעירים

קק"ל לא נחה וממשיכה במבצע הצלת שיחי הצבר, שנפגעו קשות מכנימה אצברית, שמתפשטת ברחבי הצפון. זבוב קטן עם שם ארוך, Leucopis Bellula, ממשפחת Chamaemyiidae, הגיע לארץ לסייע למושית החיפושית המקסיקנית, שנלחמת בהצלחה באצברית כבר למעלה משנה. את המחקר למציאת האויבים הטבעיים של הכנימה – שפוגעת בצבר היקר שלנו – לצורך חיסולה, מוביל פרופ' צביקה מנדל, אנטומולוג במכון וולקני, יחד עם קק"ל וידידיה במקסיקו. לדבריו: "ההתפתחות של הזבוב מהירה, ובתוך כשישה שבועות הוא מעמיד דור חדש, כך שאנחנו מקווים שבקרוב נוכל לראות את הזבוב בטבע בכל מקום".

מה מקסיקני אוהב לאכול? מקסיקנית

בשנים האחרונות החלה להתפשט תופעה מדאיגה שנראתה על צברי הצפון. הצברים נפגעו מכנימה אלימה – אצברית – והחלו להתכסות במה שנראה כאבקה לבנה, דבר שעלול לגרום להתייבשותם ולמותם. קיים חשש שתופעה זו תתפשט ברחבי הארץ ותכחיד את שיחי הצבר שמהווים סמל ישראלי, למרות שהצמח הגיע אלינו בכלל ממקסיקו.
הזבוב הטורף, שגם מקורו במקסיקו, מגיע לסייע במאבק נגד האצברית – אותה כנימה אלימה שתוקפת את השיחים – שגם היא הגיעה ממקסיקו. האם הוא זה שיציל את המצב? יש תקווה מכיוון שהכנימה היא המזון היחיד בתפריט שלו. הזבוב מצטרף למושית המקסיקנית, היפראספיס (Hyperaspis), שהיא אויבת טבעית של כנימה זו שהגיעה לארץ ופוזרה בנקודות שונות בצפון.
ד"ר אלכס פרוטסוב, חוקר במחלקה לאנטומולוגיה במכון וולקני, מספר שמאז שהחיפושית הגיעה לארץ המצב משתפר: "אנחנו רואים שיפור משמעותי בשיחי הצבר שבהם פיזרנו את המושית. ביישוב אמירים, למשל, חזרנו לאחרונה לאחד השיחים הנגועים ומצאנו שהוא נקי לגמרי מהכנימה".
כיום, רק שרידי הגלמים של המושיות נותרו על אותו צבר ביישוב אמירים, והדבר מעיד על הקרב הקשה שהתחולל שם בחודשים האחרונים ועל תוצאותיו החיוביות. התקווה היא שהחיפושיות יעברו הלאה לשיח נגוע אחר, וכך ימשיכו את ההדברה הביולוגית באופן עצמאי.
זבובים הונחו על מעונם החדש. בתיאבון! צילום: יואב דביר

מהסגר לפעילות מבצעית

לאור התוצאות החיוביות, הניסוי הורחב ואויב טבעי נוסף הובא לפני תשעה חודשים ממקסיקו – הזבוב הטורף. כשהגיע הושם בהסגר, כדי לוודא שהוא לא יגרום נזק למיני בעלי חיים אחרים בארץ. לאחר שקיבל את כל האישורים הדרושים, הגיע הזמן להוציא אותו לפעילות מבצעית בשטח.
קרוב ל-200 זבובים שוחררו לטבע בשני יישובים בצפון הארץ – כליל ורקפת. בתקופה הקרובה צפוי שחרור של אלפי זבובים נוספים, במוקדים שונים בצפון הארץ.
היישוב כליל, שבו מתגוררים כ-600 תושבים, נבחר לפתוח את ניסוי הזבובים, בעיקר משום שמדובר בישוב אקולוגי, שבו לא נעשה שימוש בחומרי הדברה שעלולים לסכן את הזבוב. ד"ר פרוטסוב הוציא צנצנת קטנה עם זבובים קטנטנים. הוא הניח את הצנצנת על עלי הצבר ועודד את הזבובים לצאת לאוויר הפתוח באמצעות טפיחות קטנות על גבי הצנצנת. הזבובים התעופפו לגלות את ביתם החדש, שבו האוכל האהוב עליהם נמצא בשפע.
חיים שנהר, תושב כליל ומנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה לשעבר, אומר: "אנחנו שואפים להתגבר בדרך טבעית על המחלה שפוגעת בצבר. זבובים הם בדרך כלל דבר מטריד, אבל אנחנו שמחים על הגעת הזבוב המסוים הזה ומקווים לראות את הצבר שלנו ואת כלל הצברים בצפון חוזרים לפרוח".
בנו, יותם שנהר, מוסיף: "אני זוכר איך הבאנו לכאן לפני הרבה שנים כמה כפות צבר, ואני שתלתי אותן, טיפלתי בהן ונהניתי לראות איך השיח גדל. אכלנו מהפירות של הצבר הזה במשך כל השנים, והיה לי עצוב מאוד לראות את מה שקרה לו. ניסינו כל מיני טיפולים, אבל שום דבר לא עזר. אולי הזבוב המקסיקני הוא זה שייתן לנו תקווה. בכל מקרה אני מאמין שזה הכיוון הנכון – טיפול בהדברה ביולוגית, ולא בחומרי הדברה רעילים".
יותם שנהר ליד הצבר ששתל במו ידיו. צילום: יואב דביר

יש מקום לאופטימיות

אביב אייזנבנד, מנהל מחלקת יערנות ופיתוח מקצועי באגף הייעור של קק"ל, מספר: "קק"ל החליטה להירתם לפרויקט הזה על מנת להציל את הצבר. המהלך כולל שיתוף פעולה בין חוקרים ישראליים, חוקרים ממקסיקו ולשכת קק"ל במקסיקו, שמסייעת לנו ביצירת חיבור מוצלח בין כל הגורמים".
אלדד גורפינקל, מהיישוב רקפת, שבחצרו פוזרו הזבובים אומר: "שמעתי על האצברית שפוגעת בצברים בצפון, והצטערתי מאוד לראות שגם אנחנו נפגענו, אנחנו לא משתמשים בכלל בכימיקלים להדברה, ומקווים מאוד שהזבובים יעשו את העבודה".
החוקרים ימשיכו בחודשים הקרובים לעקוב אחר התפתחות האויבים הטבעיים של האצברית ואחר מצבם של שיחי הצבר בצפון. לדברי פרופ' מנדל, יש סיבות רבות לאופטימיות: "התקווה היא שבעזרת הזבובים והחיפושיות ממקסיקו נצליח לרסן במהרה את אוכלוסיית האצברית שתגיע לרמה נמוכה מאוד, ולא תזיק לצבר".
האצברית פוגעת בכל חלקה טובה...אבל יש תקווה. צילום: יואב דביר