יולי 2019: האקתון שני בבית קק"ל

מה עושים בחופש בנוף גליל?

תמונה קבוצתית של משתתפי הקורס. צילום: באדיבות בית קק"ל
מה עושים בחופש בנוף גליל? בבית קק"ל למצוינות התקיים קורס יזמות מרתק שכלל שלל פעילויות והאקתון שבמהלכו פותחו אפליקציות לטובת בני הנוער בעיר. היה חם ומסעיר מוחות

לפני כמעט שנתיים חברו עמותת בוגרי 8200 וקק"ל לצורך מיזם משותף לצמצום פערים וקידום שוויון הזדמנויות בקרב בני נוער בפריפריה, באמצעות חינוך למצוינות, יזמות וטכנולוגיה. במסגרת שיתוף הפעולה מתקיימות פעילויות רבות ומגוונות בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל (נצרת עילית לשעבר): סדנאות התנסות טכנולוגית, קורסים ללמידה של שפות קוד, האקתונים עם חיילי יחידת 8200 וסיורים במגוון חברות מובילות בישראל ובעולם. המטרה המשותפת היא לעודד את בני הנוער לשפר את איכות חייהם ואת הסביבה שבה הם חיים, לגלות אחריות חברתית וקהילתית ולהשתמש בכלים שהם מקבלים לטובת הכלל. גם השנה, בתאריכים 7-31.7.2019, הגיעו כ-30 בני נוער ובנות נוער מנוף הגליל והאזור, להשתתף בקורס יזמות ופיתוח אפליקציות בבית קק"ל למצוינות, בהובלת חיילי 8200.

שמעון אבוחצירא, מנהל בית קק"ל נוף גליל: "קורס היזמות שקיימנו בבית קק"ל למצוינות בשיתוף עמותת בוגרי 8200 היה האירוע שסגר את הפעילות השנתית. מדהים לראות בני נוער שמגיעים בחופשה ללמוד ולאתגר את עצמם בלמידה ובעשייה משמעותית, ובמיוחד שיש לעשייה חיבור ערכי חברתי, מה שנותן לנו כחברה מקום לתקווה גדולה לדור החדש שגדל פה, שמחובר לעצמו, לא נמצא רק במסך ושואף למצוינות ערכית וחברתית".

בית קק"ל למצוינות נוף גליל, הוקם במטרה לקדם שוויון הזדמנויות ומצוינות בקרב בני נוער בפריפריה. במרכז מתקיימים לאורך השנה שיעורי תגבור ופעילויות העשרה, כדי לטפח מצוינות ולפתח מנהיגות צעירה ביישוב. המבנה מעוצב ברוח חדשנית והוא כולל כיתות לימוד, מעבדת מחשבים, אודיטוריום ומתחם פתוח לפעילות חברתית.
 
במסגרת הקורס, הם התבקשו להקים מיזם עצמאי לקידום העיר, החברה או הקהילה שבה הם חיים. במהלך חודש יולי הם עברו את התהליך שעוברים כל יזם ויזמת מתחילים: מהעלאת הבעיות והצרכים שהם מזהים בסביבתם, דרך מחשבה על פתרונות אפשריים, מחקר שוק על הצורך והפתרונות הקיימים, ולסיום – פיתוח המוצר בפועל. כל זאת נעשה במקביל ללימוד כלים מקצועיים לפיתוח אפליקציות, סדנאות בנושאי עיצוב וחווית משתמש, תכנון עבודה, העברת מסרים ועמידה מול קהל. במהלך הפעילות הגיע לבית קק"ל למצוינות פאנל משפיעים עירוניים, בכירים בתחומם מטעם הרשות המקומית, כדי לענות על שאלותיהם, לייעץ ולסייע להם. כמו כן, יחד עם מובילי התוכנית, הם יצאו לסיור ב-Amazon ישראל וב-We Work ונפגשו עם בכירים מהתעשייה ויזמים מצליחים שסיפרו על הדרך שלהם, האתגרים שניצבו בפניהם וכיצד אפשר להתמודד עם התהליך שעובר כל יזם.
 
סי בוחבוט, מנהלת תוכנית TechLift ושיתוף הפעולה מטעם עמותת בוגרי 8200, אמרה: "במשך חודש שלם, הגיעו בני הנוער, ארבעה ימים בשבוע, לקדם מיזמים חברתיים לעיר ולסביבה שבה הם חיים. הם נפגשו עם אנשי מפתח עירוניים לשיחות אישיות, סיפרו על המיזמים שלהם לאנשים רבים והתמודדו עם הרבה אתגרים ופחדים. לעבור תהליך של יזמות מאלץ אותנו לצאת מאזור הנוחות שלנו, לעמוד על במה בביטחון, להציג רעיונות חדשים, לשכנע את כל מי שפוגשים למה ועד כמה המיזם שלנו נדרש, ומה בעצם מייחד אותו. המשתתפים קיבלו ארגז כלים ומיומנויות שישמשו אותם לאורך כל חייהם לאחר מכן, והאפליקציות? בקרוב בנוף הגליל..."
סיעור מוחות – עובדים בשיתוף פעולה, בני ונוער וחיילים. צילום: באדיבות בית קק"ל

חמש אפליקציות פשוט מצוינות

בסיום הקורס, בתאריכים 30-31.7.2019, הגיעו המשתתפים להאקתון (מרתון תכנות) ועבדו במשך 12 שעות רצופות על האפליקציות שלהם, כשאותם מלווה צוות של חיילי יחידת 8200.
 
מהן חמש האפליקציות שפותחו?
  • אפליקציית בית קק"ל: אפליקציה שנועדה לעשות קצת סדר במתנה הגדולה שקיבלו בני הנוער בנוף הגליל לאחרונה – בית קק"ל למצוינות. בני הנוער משתתפים בהרבה פעילויות בבית קק"ל למצוינות ומקבלים תכנים איכותיים ומעניינים – מתגבורים לימודיים, קורסי העשרה בתחומי היזמות והטכנולוגיה, הרצאות העצמה, סיורים במקומות חווייתיים שונים ועוד. אז מה בעצם חסר? כלי לניהול כל הטוב הזה. באמצעות אפליקציית בית קק"ל למצוינות הם יוכלו לקבל עדכונים על הפעילויות המתוכננות לשבועות הקרובים, להירשם אליהן באופן מסודר, לקבל עדכונים על שינויים, לצפות בגלריות התמונות מאירועי הבית ולראות את הלו"ז השבועי שלהם.
  • EZSport: אפליקציה שנועדה לקידום ספורט וכושר גופני בקרב בני נוער. מה בעצם מונע מבני נוער רבים יותר לעסוק בפעילות ספורטיבית? המגרשים תפוסים, אין מספיק חברים זמינים והם לא מכירים מספיק תחומים שקשורים לספורט ולפנאי. איזי ספורט היא אפליקציה שנועדה לפתור בדיוק את הבעיות האלה. מדובר בפלטפורמה שבאמצעותה כל אחד ואחת יכולים להירשם לקבוצת ספורט שמעניינת אותם ומתאימה להם מבחינת מיקום וזמן. ואם אין אחת כזאת? הם יכולים להקים קבוצה חדשה ולהזמין חברים נוספים להצטרף אליהם. בתוכניות להמשך הם שואפים לחיבור עם העירייה, אפשרות לזמן מראש את מגרשי המשחקים עבור הקבוצות ואפילו לתאם ביקור של ניידת סיור עירוני במגרש להקניית תחושת ביטחון.
  • JobNik: אחת מהבעיות שכולם העלו היא נושא התעסוקה לבני נוער בעיר ובארץ בכלל. היזמים הצעירים טוענים שלא רק שאין מספיק משרות המיועדות להם, אלא שגם אין חשיפה מספקת למשרות שקיימות בשוק. לכן הם הקימו את JobNik, פלטפורמה לחיפוש עבודה לבני נוער בנוף הגליל. מעסיקים מקומיים יוכלו לפרסם באמצעות הפלטפורמה משרות שמיועדות לנערים ולנערות, שיוכלו להגיש מועמדות ולנהל את כל ההתקשרות באמצעי אחד. מכיוון שמדובר באפליקציה עירונית, היא גם תספק פרסום לבתי העסק, ובהמשך ייערכו שיתופי פעולה עם מרכז הצעירים בעיר לטובת הכשרות לבני הנוער ואזור שיכלול המלצות של מעסיקים מהעבר.
  • TeeNews: המשתתפים ציינו שבשנה האחרונה הם מרגישים שדברים רבים מתרחשים בעיר. כל הארגונים שסביבם מנסים לייצר להם פעילות פנאי איכותית אבל קשה מאוד להתעדכן במבחר. הארגונים מפרסמים את האירועים בפלטפורמות שונות ולא מסונכרנים בינם לבין עצמם. בני הנוער מתקשים להתעדכן בנעשה מכיוון שהמידע מפוזר בכל כך הרבה מקורות. לכן, פותחה האפליקציה TeeNews, שמעדכנת במקום אחד את כל האירועים בעיר! את האירועים אפשר יהיה למיין לפי אזור, טווח גילי קהל היעד, עלויות ועוד. בני הנוער יוכלו להוסיף אירועים לרשימת המועדפים או לרשימת האירועים שאליהם הם הולכים ולקבל תזכורות לפני האירוע.
מה קורה בעיר? הכול באפליקציה אחת. צילום: באדיבות בית קק"ל

לצמצם את הפער בין המרכז לפריפריה

  • סי בוחבוט, מנהלת התוכנית, סיכמה: "בכל פעם אני נפעמת מחדש לפגוש את הצעירים שמגיעים בחופש הגדול מלאי מוטיבציה להקים מיזמים לטובת החברה והקהילה. כוח הרצון מדבק, ואנו בחזרה עושים את המיטב לספק להם מפגשים מעניינים, סיורים יוצאי דופן, מדריכים ותכנים מצוינים. אני בטוחה שהמיזם המשותף של עמותת בוגרי 8200 וקק"ל יאפשר לדור שלם בפריפריה לצמצם פערים ולהגיע לשיאים חדשים. אני שמחה להשתתף בפרויקט הנפלא הזה, צפו להפתעות נוספות בהמשך"
  • ניב מטלין, רכז התפעול של התוכנית, אמר: "קורס הקיץ הוא אתגר מיוחד לתוכנית ולצוות התוכנית. בזמן קצר התבקשנו לתת למשתתפים טעימות מההיבטים הטכנולוגיים, האיפיוניים והלוגיסטיים שכרוכים ביצירת מיזם והובלתו. שילבנו כלים שמפתחים יצירתיות וניסינו לא רק לייצר אווירה של שליטה מצדם בפרויקטים שלהם, אלא באמת לתת להם את השליטה ואת החופש לקדם ולפתח את הרעיונות שלהם בעצמם. נדהמתי לגלות בני נוער עם אנרגיה טהורה ובלתי מרוסנת, שמעדיפים לבוא ולפתח את עצמם ואת הרעיונות שלהם במקום להעביר את החופש הגדול בעיסוק בכל דבר אחר."
  • דניאל גוטקין, מדריך בתוכנית, הוסיף: "שמי דניאל, גדלתי בנצרת עילית (נוף הגליל נכון להיום). "אין לי מה לעשות", "משעמם לי" ועוד כל מיני משפטים בסגנון הזה היו יוצאים לי מהפה באופן יומיומי. אחרי שגדלתי וסיימתי את השירות הצבאי שלי הגעתי לעבוד עם נוער בגלל הרצון שלי לתרום לחברה שלנו. בכל בוקר הופתעתי מחדש מהמראות: יותר מעשרים בני נוער מגיעים בחופש ללמוד ולהתפתח. תקוותי היא שיום אחד הפער שקיים בין הפריפריה למרכז יהיה רק משהו שמלמדים בשיעורי היסטוריה".
כאן מלמדים גם להעביר מצגות מול קהל. צילום: באדיבות בית קק"ל

ומה אמרו החניכים?

  • "המדריכים היו מדהימים, הם העבירו לנו את כל הכלים כדי שתצא האפליקציה הכי טובה והם היו שם לעזור ולא משנה מה הייתה הבעיה. ובכלל היה איתם ממש ממש כיף".
  • "בשבוע הראשון הרגשתי שאני לא יודעת לעשות כלום ורציתי לפרוש, ואז, כשהצלחתי, הרגשתי שאני באמת מסוגלת לעשות דברים וזה מה שנתן לי את הכוח להישאר עד הסוף".
  • "הקורס עלה על כל הציפיות שהיו לי. בהתחלה חשבתי שזה הולך להיות משעמם בטירוף כמו בבצפר ושידברו איתנו בנוסף קצת על יזמות ושהמדריכים יהיו משעממים. בסוף גיליתי שזה היה פשוט מעניין וכיף ושקיבלנו מדריכים מדהימים. באמת שלא ציפיתי לזה".