למה קומפוסט?

צילום: pixabay
האשפה שלכם יכולה להפוך בעזרת תהליך פשוט לדישון טבעי ופורה. בואו ללמוד על פסולת, מיחזור ותרבות הצריכה, ובעיקר איך מכינים קומפוסט

מאת: ענבר מעיין

לפני מאתים שנה, בתחילת המהפכה התעשייתית, היה מחסור במוצרי צריכה בעולם, ואילו הטבע היה שופע. ההתקדמות הטכנולוגית האדירה שחלה מאז הפכה את היוצרות: כיום אנו חיים בעידן שבו קיים עודף עצום של מוצרי צריכה, בזמן שמשאבי הטבע הולכים ונעלמים. פרסומות חוזרות ומנסות לשכנע אותנו לקנות עוד ועוד מוצרים שאנחנו צריכים וגם כאלה שלא, ואנחנו מתפתים – וקונים.

האתגר של כולנו, במיוחד לאור המשבר הכלכלי, צריך להיות כיצד לחסוך. להפחית במקור (Reduce) להשתמש שימוש חוזר (Reuse) וכמובן – למחזר (Recycle). לקחת איתנו מים במימיה, במקום לקנות עוד ועוד בקבוקי פלסטיק. להשתמש בכלי אוכל רב פעמיים, במקום לחזור ולקנות כלים חד פעמיים. להפסיק לשלם עוד ועוד כסף בעבור דברים שאנחנו לא זקוקים להם, שהייצור שלהם פוגע בסביבה, ושיהפכו תוך זמן קצר, לפסולת בעצמם.

פח האשפה שלכם

זה קורה בעיקר בקיץ. פח האשפה מסריח, וצריך לרוקן אותו כל יומיים. בדרך, שקית האשפה מטפטפת מיץ של זבל על כל המדרגות. חדר האשפה של הבניין מצחין בריחות חמוצים של ריקבון....וזה מסריח, מגעיל ו... מיותר. האמת היא, שאין שום סיבה להשליך שאריות מזון (זבל אורגני) לפח האשפה. זבל אורגני הוא לא פסולת. הוא אוצר.
 
אם תחשבו על זה, הטבע מלא בפסולת אורגנית. חלקי צמחים שנשרו, עלים שיבשו, הפרשות של בעלי חיים... ובכל זאת – אתה מהלך בחיק הטבע ומוצא את עצמך מוקף בריח אדמה נהדר, שאין בו דבר שמזכיר את ניחוחות חדר האשפה. אז מה קורה לכל הזבל האורגני בטבע? על האדמה חלקי צמחים והפרשות של בעלי-חיים "נרקבים", כלומר, מפורקים בעזרת פטריות, חיידקים ומיקרו-אורגניזמים אחרים. גם חרקים שונים ותולעים משתתפים בפירוק, וגם הפרשותיהם נוספים למוצר הסופי המכונה "קומפוסט"- חומר כהה ועשיר בחומרי הזנה, המעשירים את הקרקע ומדשנים את הצמחים. הצמחים צומחים, נובלים, נופלים על הקרקע ומפורקים, וחוזר חלילה. מחזור אינסופי. גם אנחנו, בני האדם יכולים, וצריכים, להיות חלק מהמחזור הטבעי של החומרים האורגניים בטבע.
צילום: pixabay
כדי להכין קומפוסט לא צריך שום כישורים מיוחדים. בסך הכול צריך להפריד את האשפה האורגנית (שאריות מזון) מהאשפה היבשה, לפזר אותה בערמה על האדמה או בתוך מכל סגור, ולכסות בחומר יבש. הערמה צריכה להיות לחה ומאווררת, ומכאן והלאה הטבע כבר עושה את שלו: מיקרואורגניזמים, חרקים ותולעים יגיעו, הפסולת תתפרק ותהפוך לדשן.
האינטרנט מלא בעצות להכנת קומפוסט. יש סוגים שונים של מיכלים ("קומפוסטרים") בתוכם אפשר להניח את ערימת הקומפוסט בגינה או במרפסת, אבל בהחלט אפשר להכין מיכל כזה גם לבד, ויש המעדיפים להניח את ערימת הקומפוסט שלהם ישירות על האדמה, ללא מיכל כלל. בטכניקה אחרת, משתמשים בתולעים מיוחדות המכונות "תולעי קומפוסט אדומות". בשיטה זו, המכונה "ורמיקומפוסטציה", לאחר שמיקרואורגניזמים מפרקים את החומר האורגני לקומפוסט, התולעים האדומות ממשיכות את התהליך, מעכלות את הקומפוסט ויוצרות "הומוס" – דשן עשיר ואיכותי ביותר.
צילום: pixabay

קומפוסט על שום מה?

אם נשכיל לאפשר לזבל האורגני שלנו לעבור את תהליך הפירוק הטבעי ולהפוך לקומפוסט, נרוויח ונרוויח ונרוויח שוב. תהליך הקומפוסטציה מאפשר לנו לייצר מזבל (אורגני) משהו חדש ושימושי (דשן), שבו נוכל להשתמש בגינה הביתית, בעציצים ובאדניות במקום דשן קנוי. באותה הזדמנות ניפטר מהמיץ של הזבל וריחות הרקבון של פחי האשפה ונקטין את נפח האשפה שלנו. זה אומר לא רק שנצטרך לרוקן את הפח פחות פעמים, אלא גם שנצמצם את כמות האשפה שמגיעה למזבלות ובאופן עקיף נצמצם את זיהום האויר: בזבל אורגני שמגיע למטמנות כשהוא סגור בשקיות ודחוס תחת ערימת זבל ענקית, פועלים חיידקים אנ-אירוביים (שאינם זקוקים לחמצן). חיידקים כאלה גורמים לפירוק החומר האורגני תוך כדי פליטת גז מתאן - גז חממה שתורם ליצירת החור באוזון ולהתחממות כדור הארץ.

קל יותר לעשות קומפוסט מלנסות לתאר אותו...

החופש הגדול הוא זמן מצוין להתחיל להפריד פסולת ולייצר קומפוסט איכותי בעצמכם! התחילו בכך שתוסיפו לצידו של פח האשפה הרגיל שלכם עוד פח עם מכסה, לתוכו תזרקו פסולת אורגנית: שאריות פירות וירקות, לחם, אורז, דגנים, אטריות, קליפות ביצים, שאריות קפה ותיונים. הימנעו מלהוסיף מוצרי חלב ובשר לפח הקומפוסט – הם מסריחים ומושכים בעלי חיים לא רצויים (למשל עכברים). כשהפח מתמלא, שפכו את תוכנו לתוך מיכל "קומפוסטר" או לערמה בפינת החצר. בתחתית הערמה הניחו גזם גס (ענפים ועלים), שיאפשר אוורור וניקוז של הערמה, ומעליו שפכו את הפסולת האורגנית וכסו בחומר יבש (גזם, עלים או נייר גרוס). הכיסוי ירחיק מהערימה זבובים, וגם ימנע אידוי של נוזלים. והריח? לערמה מכוסה, מאווררת ומנוקזת אין ריח בכלל!

גם אם אתם גרים בבניין דירות תוכלו להכין קומפוסט. אפשר במרפסת, אבל תוכלו גם ליזום הקמה של מיכל קומפוסט משותף בחצר הבניין. השתמשו במידע המצורף לכתבה זו. אין שום סיבה שהשכנים יתנגדו, ואם תצטרכו עזרה, באתר של "עץ בעיר" מציעים תמיכה ויעוץ, פתרונות ומיכלים לקומפוסט ביתי עירוני.

בהצלחה!
ענבר וצוות חלון ירוק.
צילום: pixabay

מקורות מידע ואתרים שימושיים