צו השעה – הגנה על העצים

עץ שנכרת באקט ונדליסטי ביער להב. צילום: דוד גרינשפן
26 ספטמבר 2012

אחד התחומים החשובים שבהם פועלת קק"ל הוא נטיעת עצים והגנה עליהם. למה זה כל כך חשוב? התשובה נמצאץ בכל אחד מיערות קק"ל, בערים, ואף ברחוב שבו אתם גרים


מאת: מערכת אתר קק"ל לצעירים

למה לנו עצים? שאלה טובה עם תשובה טובה, וגם קצת ארוכה, כי לעצים תפקידים חשובים רבים.

למעשה העצים הם הגורם הקריטי ביותר במערכת האקולוגית שלנו, ומלבד יופיים והתוספת האסתטית שהם נותנים לסביבה, יש להם כמה תפקידים חשובים מאוד: עצים ובכלל צמחים הם אחד האמצעים הטובים ביותר לסילוק גזי חממה מיותרים. בתהליך הפוטוסינתיזה, שבו הם מייצרים מזון, הם סופחים פחמן דו חמצני ופולטים חמצן, בנוסף הם מסננים את האוויר מתרחיפים המכילים מתכות רעילות ככספית, ליתיום ועופרת, קולטים אבק, מפחיתים את עוצמת הרעש בסביבה, מייצבים את הקרקע ומונעים את הסחף ומספקים צל (עניין חשוב במיוחד בארץ חמה כמו ישראל), ומשמשים מקור הגנה ומזון לבעלי חיים בסביבתנו.

מתברר שעץ בוגר אחד מנקה, מסנן ומטהר כמויות גדולות מאוד של אוויר מזוהם, סופג קילוגרמים רבים של אבק, ובמהלך כל חייו קולט עשרות טונות של פחמן דו חמצני ומייצר מאות קילוגרמים של חמצן.

צל ויופי. שדרה בתל אביב. צילום: לימור אדרי, ארכיון הצילומים של קק"ל

חוטבי עצים אז והיום וטכנולוגיה

שנים רבות לפני שהטכנולוגיה המודרנית נכנסה לחיינו היו לעצים תפקידים רבים ומגוונים שעליהם התבססו החיים. השתמשו בעץ כדי להבעיר אש – לחמם ולבשל. בנו מעצים בתים, כלי תחבורה (ספינות ועגלות), רהיטים וכלי אוכל, והשתמשו בהם ככוח המניע רכבות. לצערנו גם כיום, למרות שיש תחליפים לרבים ממוצרי העץ, עדיין נכרתים שטחי יערות רבים ונפגעים בתי גידול ייחודיים וחשובים של יערות הגשם המשווניים בדרום אמריקה ואפריקה, בעיקר לצורכי חקלאות והפקת חומרי גלם לתעשיות כמו תעשיית הנייר שעדיין מבוססת על עץ, אבל זה כבר לכתבה אחרת.

בנוסף לכך, מבוצעות כריתות עצים בשל לחצי פיתוח ואילוצים שונים, בכל העולם וגם בישראל. זה יכול להיות בגלל שהעץ הפריע לשכן, או משום שהעץ נמצא במקום שרוצים לבנות בו כביש, בית או מרכז מסחרי. כמצופה, ישנן סיבות רבות למבקשים לכרות עץ – לפעמים יש הצדקה בשטח כמו סכנה לציבור מחשש שיתמוטט, מצבו הבריאותי של העץ וכדומה, ולפעמים אין הצדקה והדבר הנכון לעשות הוא לחפש פתרון יצירתי אחר. בכל מקרה חשוב לדעת שלא כל מי שרוצה יכול לכרות כל עץ שמתחשק לו.

חוטב עצים בקליפורניה בשנות השבעים. מתוך ויקיפדיה

אולי העץ נדיר?

אבל לא רק בגלל התפקידים האקולוגיים שלהם העצים חשובים – לעץ יכולה להיות גם חשיבות היסטורית וערכית. אולי העץ נדיר? אולי גילו בעל ערך היסטורי? אולי בצילו ישבו אנשים ידועים מראשית המדינה? יכול להיות שהם אפילו האנשים שנטעו אותו. לא יהיה חבל לכרות עץ שכזה, אפילו אם צריך לבנות בניין או לסלול כביש? אולי יש פתרון תכנוני אחר? אולי אפשר להפוך את ה"בעיה" למשהו מושך ובעל ערך? תמיד צריך לחפש איך אפשר לעשות זאת מבלי לפגוע בעץ.

אז אם אתם רואים עץ שנמצא בסכנת כריתה, דעו שמכל הסיבות הללו קיימים במדינת ישראל חוקים ששומרים על העצים.

רוצים לדעת עוד בנושא כריתת עצים? היכנסו לכאן»