הידעת? מה אוכל את עץ האלון?

הידעתם? בעלי חיים רבים ניזונים מעצים. לעיתים העץ מתוגמל על ידי בעל החיים שניזון ממנו, ולעיתים הוא נפגע ממנו

עצים הם מהאורגניזמים הבולטים והחשובים במערכות האקולוגיות שבהן הם מתקיימים. מינים רבים של בעלי חיים מקיימים עמם רשת מסועפת של יחסי גומלין ומספקים בעזרתם צרכים בסיסיים החיוניים לקיומם, כמו מזון, רבייה והגנה. בעלי חיים רבים ניזונים מעצים, החל בחיפושיות וכלה בפילים. יש הניזונים מהעלים, מהגזע, מהפירות, מהפרחים; למעשה כמעט מכל איבר של העץ. לעיתים העץ מתוגמל על ידי בעל החיים שניזון ממנו, ולפרקים הוא נפגע.

אלון מצוי. בתמונה הקטנה מימין לשמאל: בלוט וספלול, בלוט מכורסם, בלוט מחורר. צילום: מירב כורה-חזן

מי ניזון מהאלון?

מהאלון המצוי, הגדל בחורש באזור הים-תיכוני, ניזונים בעלי חיים רבים. מהבלוטים (שהם הפירות של האלון) ניזונים עורבני, יערון וגם חזירי בר. לרוב הם אוכלים רק חלק מהבלוט ואינם פוגעים בחלקו של הבלוט המכיל את העובר שממנו יכול לנבוט עץ חדש. בכך הם עוזרים בהפצתו של האלון. כמו כן, היערון נושא חלק מהבלוטים למחילה שלו, שם הבלוטים קולטים את לחות הקרקע ונובטים.

העורבני מטמין מזון לעת מחסור, את הבלוטים העודפים הוא טומן בקרקע ומכסה באדמה, ואלה שנשכחו עשויים לנבוט. גם הזחלים של החיפושית חדקונית הבלוטים ניזונים מהבלוט. החדקונית מטילה את ביציה בתוך הבלוט, אך הזחלים המתפתחים אינם פוגעים בעובר. עלי האלון קשים, קוצניים ומכילים חומרים כימיים המקשים על עיכולם, אבל בכל זאת קיימים בעלי חיים הניזונים מהם, כמו אייל הכרמל שנכחד מהארץ והושב לכרמל וכן זחלים של רפרף האלון וטוואי האלון. במקרים אלו, בשל כרסום העלים, נפגע העץ.
יערון. נושא את הבלוטים למחילתו. צילום: depositephotos

הצעה לפעילות

  • התבוננו היטב בעץ האלון. האם תוכלו לראות פעילות של בעלי חיים בעץ או בסמוך לו? האם תוכלו לזהות עלים מכורסמים, בלוטים מכורסמים או בלוטים עם חורים? האם תוכלו לשער מיהו בעל החיים שעשה זאת?

הצעה לפעילות לילדי הגן: