שביל הסנהדרין: 70 ק"מ ל-70 שנה

התלמידים השתתפו בפעילות ולמדו על נתינה, תרבות ומורשת. צילום: שמחה גרופר, מש"י לביא, קק"ל
מאת: מערכת חלון ירוק
22.5.2018

תלמידי בתי הספר מהגליל התחתון שהגיעו לחגוג את חשיפת שביל הסנהדרין, מתנה למדינה לרגל שנת ה-70 שלה, מצאו עצמם בונים מגדל מחימר, ממיינים חרסים ולומדים דבר או שניים על נתינה ועל התרבות היהודית
פונדקא דלביא (דלוי) התלמודי – ובימינו מקום משכנו של מרכז השדה והיער לביא של קק"ל – אירח היום, 22.5.2018, כ-600 תלמידים מבתי ספר יסודיים בגליל התחתון. האירוע: חשיפת שביל הסנהדרין בן 70 הק"מ, שנחנך לרגל 70 שנה למדינת ישראל, בדגש על 71 חכמי הסנהדרין וערך הנתינה.

האירוע היה פעילות ראשונה במסגרת חניכת השביל, פעילות שהובילה המועצה האזורית גליל תחתון עם רשות העתיקות וקק"ל, ומטרתה להכיר לתלמידים את סיפור השביל החדש וגם להפעיל אותם להכרת המורשת והתרבות היהודית.
אבן בשביל הסנהדרין. צילום: שמחה גרופר, קק"ל

כמו מגדל בבל

התלמידים נהנו מהפעלות שונות של חטיבת החינוך של קק"ל ושל רשות העתיקות, ביניהן הפעלות הניידת החינוכית (מצנח וסולמות וחבלים), הפעלות ODT של קק"ל ושל רשות העתיקות, וכן תחנות פעילות של רשות העתיקות, שכללו בניית מגדל ממקלות וחימר, כזה המדמה את מגדל בבל ומדגיש את הערך של פתרון מחלוקת והתמודדות עם דעות שונות, מיון חרסים, ובמסגרתו היכרות עם ממצאים ארכיאולוגיים שנמצאו באדמה ומיון לפי שמות, יצירת אוסטרקון (שבר של חרס מן העת העתיקה שעליו היו כותבים מכתבים ורשימות שונות), ניקיון מתקנים קיימים בשטח כמו גיתות שנמצאות במרכז ועוד.
פעילות סולמות וחבלים. צילום: שמחה גרופר, קק"ל

תכירו: שביל הסנהדרין

שביל הסנהדרין הוא שביל נופי מיוחד בן 70 ק"מ שניתן במתנה למדינה לרגל שנת ה-70. השביל מוביל מבית שערים לטבריה ובחזרה, ומחולק לחמישה מקטעים – לכל מקטע יש ערך אוניברסלי החקוק באבנים לאורך הדרך: עשייה, שלום, ענווה, נתינה ואהבה. הערכים הללו שזורים בפעילויות לאורך הדרך ומחולקים לשערים.

שביל הסנהדרין עובר גם ביער לביא, כך שמרכז השדה והיער לביא ממוקם ממש במקום שבו היה אורחן הדרכים הקדום פונדקא דלביא (או דלוי) כפי שמופיע בתלמוד ובמשנה.

את הקמת השביל הגה צוות גדול של אנשים והובילו אותה רשות העתיקות יחד עם אזרחי המדינה, גופים ירוקים כדוגמת קק"ל, משרדי ממשלה ומועצות. השביל מותאם לכל סוגי המטיילים, וכל מועצה או גוף אחראים על הקטע בשביל המצוי בתחומם.
מאבני השביל. צילום: שמחה גרופר, קק"ל
שביל הסנהדרין תוכנן לספק מסלול טיול והנאה מהנוף, לצד הקניית ידע וחיבור לערכים אוניברסליים ומורשת יהודית. דרך אבני דרך ואתרים שונים מוזמנים המטיילים להתחבר לסיפור היהודי של הגליל, לסיפורי המורשת, לערכים ולאמרות חז"ל.
 
"השביל הוא פלטפורמה חינוכית ללימוד מורשת, יערנות, עתיקות, שימור ועוד", אמר יאיר עמיצור, ארכיאולוג רשות העתיקות, יצחק אשחר, מנהל אגף החינוך בגליל התחתון, הוסיף: "זוהי פעולה ראשונה של חשיפת שביל הסנהדרין בקרב הילדים והנוער בגליל התחתון. המשך החשיפה יגובש במסגרת תוכנית הלימודים ולאורך השנה. קק"ל היא שותפה מרכזית ומשמעותית בכל האזור וגם במסגרת הפרויקט והשביל". אשחר הודה לקק"ל על האירוח ועל הפעילות לאורך היום ואמר שישמחולהמשיך לשתף פעולה וליהנות מהמרכז הנמצא סמוך לבתי ספר ומוסדות בלתי פורמליים כתנועות נוער בתחום המועצה.