מכינות אופק: "עולים הנגבה"

יומיים של חיבור חניכי המכינות לאדמה, לאנשים ולעצמם. צילום: יוסי איפרגן
מאת: ינון גבריאלי ורועי מרסיאנו
12.2.2019

מאות חניכי מכינות אופק השתתפו בפעילות שיא מרתקת בנגב, שכללה פעילות תורמת ביער בארי וביישובי עוטף עזה, מפגשים מעצימים, תחרות ניווט בשביל 'הגר פלמ"ח' ועוד. ואיך היה? כיף, מהנה ומעשיר
כ-650 תלמידי מכינות קדם צבאיות אופק מרחבי הארץ זכו להשתתף, בתאריכים 8-7 בפברואר, בפעילות שיא מרתקת בנגב, כחלק משיתוף הפעולה האסטרטגי בין קק"ל לסוכנות היהודית והשותפות של קק"ל בפעילות עם החינוך הבלתי פורמלי ומכינות הקד"צ. האירוע, שהתקיים בפעם הרביעית, הוא פרי יוזמתו של דוד פלמ"ח, מנהל כפר הנוער בניצנה, אשר יזם אותו לזכרה של בתו, הגר פלמ"ח ז"ל, שנהרגה בטיול לפני 18 שנים. כפר הנוער שפועל ברוח אקטיביזם חברתי, מכיל בתוכו מגוון רחב של אוכלוסיות עם צרכים שונים, החל מנערים בסיכון, בדואים, ואפילו חרדים ללא מסגרת, עולים חדשים ועוד. דני עטר, יו"ר קק"ל, אמר: "אני גאה לברך אתכם, חניכי מכינות אופק, על ההצטרפות לקק"ל. אני מאמין כי להיות חניך במכינה זו אמירה מאוד חשובה משום שאתם המנהיגות הבאה של מדינת ישראל. העם הזה קם מתוך הנוער, הנוער הוא זה שעשה את השינוי לאחר אלפיים שנות גלות".

עבודה תורמת ומשקמת בעוטף

עם הגיעם לשטח התפרשו החניכים הנמרצים במספר מוקדים בעוטף עזה ועזרו בשיקום היערות שנשרפו בטרור העפיפונים האחרון. החניכים השתתפו בפעילות גזימת עצים שרופים, פינוי גזם מסוכן, סידור וניקוי שבילים ועוד. העבודה נערכה בשיתוף פעולה עם מחלקת הייעור של קק"ל, הרשויות המקומיות, כב"א נגב, ובאמצעות המחלקה לחינוך בפריפריה באגף החינוך של קק"ל.
 
ביער בארי הכשירו החניכים שבילי סינגל לרוכבי אופניים וטיולי משפחות. הם הסירו ענפים וגזם מהשבילים, ניקו והתאימו אותם לרכיבה, ובנוסף יצרו מתחמים נעימים למנוחה עבור מאות אלפי המטיילים שמגיעים ליער במהלך השנה, לרכוב בשבילי האופניים, ליהנות מהטבע ולחזות בפריחת הכלניות האדומה שממלאת כעת את מרחבי הדרום. אורי צוביירי, בן 18 מחולון שלומד במכינת ארז אור יהודה ומתגייס בקרוב, סיפר: "אני שמח לתרום למדינה ובמיוחד לתושבי עוטף עזה. באמצעות הכשרת הסינגל יוכלו התושבים לצאת לרכוב בשטח וליהנות."
 
חנן וקנין, עובד קק"ל ומדריך עובדים בבטיחות בעבודה בגוש אשכול, אמר: "עבודת הכפיים יוצרת בקרב חניכי המכינות קשר רגשי עם המקום. כך הם מרגישים חיבור לאדמת א"י. התחושה היא שהחבר'ה עובדים במסירות ובמחויבות מרצון ולא מהכרח".
עובדים במרץ ביער לסלול סינגל אופניים חדש. צילום: יוסי איפרגן

מפגשים מרתקים עם תושבי המקום

בתום העבודה נסעו מאות החניכים לאולם הכנסים במועצת אשכול. הם התיישבו בדשא לסעודת צוהריים משותפת ולאחר מכן התכנסו באולם, שבו התקיימו שיחות עם דמויות מפתח מהאזור שסיפרו את סיפורן האישי. יאיר פרג'ון, יזם חברתי וראש מועצת חוף אשקלון לשעבר, ריתק את תלמידי המכינה בסיפורי ההתמודדות של ראש מועצה עם שגרת חירום של תושביו. הוא תיאר בפניהם את מה שקורה כאשר אזעקות נשמעות באמצע הלילה וכאשר רקטות נופלות במקום העבודה, בבתים ובחצרות. הוא סיפר, בנוסף, על משמעות הערבות ההדדית של חניכי המכינות הקדם צבאיות, אשר בתרומתם מסייעים לחברה ותורמים להרגשה הטובה גם בדברים הקטנים שהם עושים.
 
ז'אן ברמן, חקלאי תושב מועצת אשכול, שעלה מבלגיה, התחתן עם בת קיבוץ בדרום ומגדל כיום גרניום ליצוא הגיע לספר את סיפורו מעורר ההשראה. ברמן, שנפגע בפיגוע בכיכר ציון בירושלים כמה חודשים לאחר שעלה לארץ, נפצע שוב מרסיס במהלך מבצע צוק איתן, בזמן שחגג את מסיבת יום ההולדת של בנו. ז'אן סיפר על ההתמודדות שלו כאבא וכאזרח שנפצע ועל בחירתו לגור בדרום ולגדל ילדים במציאות של ירי צלפים, בלוני תבערה, ושריפת חממות, ועל התמיכה הרבה שקיבל מעם ישראל. הוא הודה לחניכי המכינות ששמעו את סיפורו וחיזקו אותו.
ז'אן ברמן מתאר את סיפורו יוצא הדופן ואומר: "אני נשאר כאן". צילום: יוסי איפרגן

בישולים, שירים וניווטים

לעת ערב הגיעו החניכים לניצנה לפעילות בישולי שדה לארוחת הערב. במהלך הארוחה יו"ר קק"ל, דני עטר, ויו"ר הסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג, בירכו את החניכים. לאחר מכן נערך מופע מוזיקלי שכלל שירה עברית, ובעקבותיו ריקודים ושיח פורה בין החניכים מהמכינות השונות, שהכירו ביניהם והתקרבו זה לזה.
 
יו"ר קק"ל, דני עטר, אמר: "הפעילות שלכם היום חשובה לעולם הערכים ולעתידה של מדינת ישראל. אני שמח על הפעילות שלכם בעוטף עזה ובכלל באזור הנגב. הדבר החשוב מבחינתי הוא דור העתיד. תמשיכו בדרך שלכם, תמשיכו לשירות צבאי משמעותי ואז תבואו ותגשימו את עצמכם בהתיישבות בנגב ובגליל. אני מאחל לכם שתיהנו ממה שאתם עושים, אתם עתידו של העם".
 
למחרת, מוקדם בבוקר, יצאו החניכים לתחרות ניווט סביב אגם ניצנה בעזרת תצלומי אוויר. בתום התחרות חולקו גביעים ולאחר מכן נפרדו החניכים הנרגשים לשלום עם טעם של עוד ורצון לבקר שוב.
חלוקת הגביע לזוכים בתחרות הניווט. צילום: רועי מרסיאנו

ואיך מסכמים?

רועי מרסיאנו, רכז הקשר עם מכינות אופק מטעם קק"ל, סיפר: "השותפות של קק"ל עם מכינות אופק, בעיקר של בני נוער מהפריפריה, היא אמירה משמעותית וחשובה מאין כמותה המסייעת לחניכים בסופו של דבר להתחבר לארץ ולחברה הישראלית. הפעילות המשותפת נוצרה כחלק מאמירה של הנוער בישראל: 'לחבק את תושבי עוטף עזה ולייצר ערבות הדדית בין בני הנוער לבין תושבי העוטף, השכפ"צ של מדינת ישראל'. כל זה חלק מהחיבור לארץ ולנגב תוך הכרת מפעלי ההתיישבות והחינוך של קק"ל בשנים האחרונות".

דוד, אביה של הגר פלמ"ח ז"ל, סיכם: "הגר אהבה את הטבע, את חורשות קק"ל ואת בעלי החיים. באמצעות המפעל "עולים הנגבה" אנחנו מנציחים את כל מה שהיא אהבה. זוהי השנה הרביעית לקיום המפעל ולפני שלוש שנים חברנו לקק"ל. אנחנו שמים את הנגב במרכז, וכל פעם בוחרים מוקד אחר. השנה הנושא הוא היערות שנשרפו בעוטף עזה בשנה האחרונה וחיבור עם האנשים שחווים את המציאות היומיומית הזאת. כאשר אני נמצא בתל אביב ורואה בחור שלובש חולצה שעליה כתוב: 'עולים בנגב – בשביל הגר פלמ"ח', אני חש את הגאווה של החניך שהיה שותף למיזם הזה."