סביב דורסי הלילה נקשרו מגוון אמונות שונות ומשונות. כבר אצל האדם הקדמון היו ציורי קיר של ינשוף עצים, בכל העולם התפתחו אמונות תפלות לגבי הקשר בין דורסי לילה לבין המוות, ובהרבה מאוד תרבויות דורסי לילה נחשבים סמל לחכמה
דורסי לילה הם סדרת עופות שאין לה, למעשה, כל קשר לסדרת דורסי היום. הדמיון בין השניים הוא תוצר של אורח חיים דומה (אבולוציה קונברגנטית). בדומה לדורסי יום, גם דורסי הלילה בעלי רגליים חזקות וטופרים חזקים מאוד, שאיתם הם תופסים את טרפם והורגים אותו, עובדה שהקנתה להם את שמם. בדומה לדורסי יום, גם הם בעלי מקור מאונקל לקריעת הטרף, אך בשונה מדורסי היום, שתי העיניים של דורסי הלילה ממוקמות בקדמת הראש, דבר שמקנה להם ראיית עומק מצוינת. לצד הראייה התלת-ממדית הטובה, המבנה הזה גם מקנה להם יתרון בשמיעה חדה ומדויקת: סביב העיניים של דורסי לילה יש צורה של צלחת, שעושה אצלם את מה שעושה האפרכסת באוזן האנושית. היא קולטת את הצלילים ומרכזת אותם פנימה אל האוזן הפנימית, דרך פתח שנמצא אצל כל העופות בצדי הראש. זה מאפשר לצלילים להיקלט במוח של הדורס באופן שנותן לו מידע מאוד מדויק בנוגע למיקום של מקור הרעש.
בדומה לחיות ליליות אחרות, גם דורסי לילה מתקשרים ביניהם באמצעות קול, ולכן יש להם מגוון רחב יחסית של קולות שהם מסוגלים להשמיע.
הנוצות של דורסי הלילה רכות מאוד בקצוות, כדי לצמצם רעשים. בנוסף, טכניקת התעופה שלהן גורמת למעט מאוד תזוזה באוויר שמסביבם, וכך נוצר מעט מאוד רעש. אם תראו תנשמת מעופפת בלילה, קל להבין למה קשרו סביבה אמונות תפלות. בזוויות מסוימות, הנוצות נראות ממש מנצנצות.
אופן הטריפה של דורסי הלילה שונה מזה של דורסי יום. בעוד שדורסי יום יורדים על הטרף שלהם מגובה רב במהירות גבוהה, דורסי הלילה פועלים באופן כמעט הפוך. הם עפים לא מאוד מהר בגובה צמרות העצים, בדממה כמובן. כשהם מזהים את הטרף הם יורדים אליו בדממה, נוחתים צמוד אליו, דורכים עליו עם אחת הרגליים או מרימים אותו במקור, שהוא מאוד חזק, וממריאים למקום בטוח, שבו יאכלו אותו.
בטיול הלילי אפשר לשחק כמה משחקים שממחישים את היכולות המרתקות של דורסי הלילה לצוד בחשיכה מוחלטת:
בכל הגילאים, מכיתה א' ומעלה:
המחשה של השמיעה של דורס: מתנדב עוצם עיניים. המדריך מרעיש באצבע צרדה או צליל קצר אחר, והמתנדב צריך להצביע על מקור הרעש. חוזרים על זה, כאשר המתנדב מניח כפות ידיים פתוחות מאחורי האוזניים, אחת פונה מעט למעלה ואחת מעט למטה. המתנדב יצליח להצביע באופן הרבה יותר מדויק בניסיון השני, עם הידיים.
בכיתות ד'-ה' ומעלה:
הביאו בתיק שני חפצים קשיחים באופן יחסי, למשל, סכין לא משוננת ומזלג. בקשו מהקבוצה להקשיב היטב ולקבוע איזה מהשניים יצר רעש יותר חזק. החזיקו היטב בחפץ אחד, ועשו איתו תנועה מהירה באוויר. אחר כך חזרו על זה עם החפץ השני. המטרה היא ליצור מעין שריקה, שהיא תוצאה של התנועה המהירה. שאלו את הקבוצה, איזה מהשניים יצר קול יותר חזק? כמו שסכין ומזלג לא יוצרים את אותה רמת רעש באוויר, כך גם הנוצות של דורסי הלילה שונות מהנוצות של דורסי היום, ושקטות הרבה יותר.