כוכבים בלילה

כוכבים בלילה

שמי הלילה נמצאים בתנועה מתמדת. מה שקובע הוא כוכב הצפון. צילום: Pexels
בעבר הכירו בני אדם את שמי הלילה מספיק טוב כדי להיעזר בכוכבים לניווט. כיום שני שלישים מתושבי כדור הארץ לא יכולים לראות במקום מגוריהם את שביל החלב, ועבורם הפעולה הפשוטה של יציאה החוצה והרמת הראש אל שמיים זרועי כוכבים היא חוויה לא מוכרת ומופלאה 

מבט אל הכוכבים

מה חשוב שתדעו כמדריכים, ומה אתם יכולים לעשות בעזרת מבט אל הכוכבים:

ראשית, חשוב להבין ששמי הלילה אינם קבועים. בדיוק כמו שמי היום, גם שמי הלילה נמצאים בתנועה מתמדת, ומיקומו של כוכב בנקודת זמן אחת שונה ממיקומו בנקודת זמן אחרת. השינויים במיקום של מרביתם קורים על פני שני צירים: ציר יומי המושפע מסיבוב כדור הארץ סביב עצמו, בדיוק כמו זריחה ושקיעה של השמש והירח, וציר שנתי, המושפע מסיבוב כדור הארץ סביב השמש. הירח כמובן לא מושפע מהציר השנתי אלא מציר חודשי, שאותו חשוב מאוד להכיר. לא זו בלבד שהירח גדל וקטן לאורך החודש, אלא גם שעות הזריחה והשקיעה שלו מתאחרות מדי יום בכ-41 דקות, כך שפעם בחודש שעות הזריחה והשקיעה שלו חוזרות לנקודה דומה. באמצע החודש העברי (ט"ו בחודש – ט"ו באב, ט"ו בשבט, א' פסח, פורים, וסוכות) הירח מלא או כמעט מלא, והוא זורח בערך עם שקיעת השמש, ושוקע עם זריחתה. בתחילת החודש העברי (א' בכל חודש – ראש השנה, נר שישי של חנוכה, כמה ימים לפני יום העצמאות ולפני שבועות) הירח קטן מאוד. הוא זורח קרוב מאוד לזריחת השמש ושוקע קרוב לשקיעתה, ולכן אי אפשר להיעזר בו בימים אלה בסיור לילי.

מה שקבוע בשמי הלילה הוא כוכב הצפון, שהוא למעשה מעין ציר שסביבו מסתובבים שמי הלילה. אפשר למצוא אותו במגוון שיטות, שאותן אפשר ללמד בסיור. הנה כמה עקרונות להתייחסות:

    1. לפני שמחפשים את כוכב הצפון, כדאי לדעת מהו הכיוון הכללי שבו הוא אמור להופיע. חיפוש נרחב וכללי אחר קבוצות כוכבים שיצביעו על כוכב הצפון בתוך כל שמי הלילה, עלול להיות מאוד מתסכל.
    2. חיפוש אחר כוכב ספציפי רק על מנת למצוא אותו, הוא מתסכל עבור ילדים בגילים צעירים שלא מצליחים ב"משימה", ולא מאוד מעניין עבור הגדולים יותר, שלא מעוניינים בה, ובכל זאת, נחמד להראות את השיטה הפשוטה ביותר למצוא אותו, באמצעות קבוצת הקסיופאה: זוהי קבוצת כוכבים בצורת האות W, שמקיפה את כוכב הצפון. הצד השמאלי של ה-W רדוד יותר ורחב יותר מהצד הימני. כדי להגיע מהקסיופאה אל כוכב הצפון, יש למתוח קו דמיוני בין הקצוות העליונים של האות. מהקצה הימני של הקסיופאה יש למתוח קו דמיוני בזווית 90 מעלות כלפי מעלה. על הקו הניצב הזה, במרחק של מעט יותר מרוחב הקסיופאה, נמצא כוכב הצפון. מיקומה של הקסיופאה משתנה לאורך השנה ולאורך הלילה, כך שישנן תקופות שבהן קל יותר או קשה יותר למצוא אותה. משעשע לדעת שהכוכב הרחוק ביותר בקבוצת הכוכבים הזאת, רחוק מאיתנו בערך פי 10 מהקרוב אלינו ביותר.

מה עוד תוכלו לעשות

  1. בקשו מהמשתתפים למצוא צורות בכוכבים שתפסו את עינם.
  2. מבוגרים – בתולדות האנושות, הידע על ניווט בעזרת כוכבים הלך והתפתח בצורה מרשימה ביותר. ידע באסטרונומיה היה אחד היתרונות הבולטים של הצבאות הערביים במאה ה-7, יתרון שאיפשר להם לנווט ביעילות ולכבוש אזורים נרחבים במהירות. ג'ינגיס חאן, אחריהם, נעזר בכוכבים כדי לנווט, וליורדי ים, שאין להם ואדיות והרים שיכוונו את דרכם, יש הכרח להשתמש בכוכבים כדי להתמצא.