גיבורות בעל כורחן – מערך הדרכה לחטיבה ובוגרים

גיבורות בעל כורחן

מה הופך אדם מן השורה לגיבור? מה הופך נתינה לגבורה? על מי משפיעה הנתינה והפעולה למען האחר? במערך זה ננסה להגדיר ולענות דרך סיפוריהן של גיבורות שלא תכננו להפוך לגיבורות

בשבעה באוקטובר 2023 התרחש אירוע מטלטל שזעזע את עולמם של המוני אנשים בכל רחבי העולם, ובעיקר ערער את יסודות עולמנו שלנו, כאן בישראל.

ישראלים רבים נתלשו מבתיהם, וישראלים רבים אף יותר חשו כאילו הקרקע נשמטה מתחת רגליהם והם נותרו ללא בסיס איתן לעמוד עליו ולבסס עליו את חייהם כאן במדינת ישראל.

בתוך האפלה, הזוועה והשכול היו וישנן גם נקודות אור רבות, קטנות וגדולות, וגיבורות וגיבורים רבים שהתגלו ופעלו, חלקם הגדול גיבורים בעל כורחם.

חשוב: חלק מסיפורי הגבורה שבמערך עלולים להיות קשים למודרכים מסוימים. קראו את סיפורי הגיבורות, צפו בסרטונים ובכתבות לפני הפעילות, וודאו שהתכנים מתאימים לקבוצה. התייחסו לנושא ברגישות וזכרו שניתן לבחור להשתמש רק בחלק מהכרטיסיות שבמערך.

שפרה בוכריס

מטרות הפעילות

  • חיבור למדינה, לסמליה ולערכיה.
  • הגדרת מושג הגבורה והעמקה במשמעותו בהקשרים שונים.
  • עידוד לנתינה, התנדבות, מנהיגות ואחריות, ערכיות ודאגה לזולת.
  • חוויה והנאה.
קהל יעד: חטיבת ביניים, תיכון ומבוגרים.
 
מקום: בפנים או בחוץ.
 
משך הזמן: שעה וחצי.

עזרים:

מהלך הפעילות

חלק 1: שיתוף

נחלק למודרכים פתקים ונבקש מכל אחד לרשום (באופן אנונימי) מצד אחד של הפתק במשפט קצר איפה הוא היה בשבעה באוקטובר, ומהצד השני לרשום שלושה רגשות שיש לו כלפי היום הזה והאירועים שהתרחשו ומתרחשים מאז. נקציב לנושא חמש דקות. עם תום הזמן כולם יכניסו את הפתקים שלהם לקערה או שקית. נקריא באופן אנונימי פתקים נבחרים, ונזמין את מי שרוצה לשתף את הקבוצה איפה הוא היה ומה הוא הרגיש.

נספר: בשבעה באוקטובר 2023 התרחש אירוע מטלטל שזעזע את עולמם של המוני אנשים בכל רחבי העולם, ובעיקר ערער את יסודות עולמנו שלנו, כאן בישראל. ישראלים רבים נתלשו מבתיהם, וישראלים רבים אף יותר חשו כאילו הקרקע נשמטה מתחת רגליהם והם נותרו ללא בסיס איתן לעמוד עליו ולבסס עליו את חייהם כאן במדינת ישראל.

בתוך האפלה, הזוועה והשכול היו וישנן גם נקודות אור רבות, קטנות וגדולות, וגיבורות וגיבורים רבים שהתגלו ופעלו, נתנו ועזרו לאלה שהיו זקוקים לעזרה מבלי להסס לרגע. רבים מהם לא שייכים בשגרת חייהם לגופי הביטחון או למשטרה, הם אזרחים ואזרחיות פשוטים.

חלק 2: גיבורות בעל כורחן

נשאל:

  • מה הופך אדם לגיבור?
  • האם כל אחד יכול להיות גיבור? במה זה תלוי?

 

נזמין את המודרכים להביא דוגמאות לסוגים שונים של גבורה שנתקלו בהם בחיים האישיים, בספרים, סרטים, עיתונות וכו'.

נספר שקק"ל חנכה בט"ו בשבט 2024 בכניסה לפארק אופקים את דרך הגיבורות, שנועדה להנציח את גבורתן של נשים ישראליות אשר פעלו בקור רוח והצליחו במעשיהן להציל חיים של עשרות אנשים בזמן המתקפה הקשה של השבעה באוקטובר. המשימה להחליט מי תיכלל בדרך הזו לא הייתה פשוטה.

נחלק את הקבוצה לצוותים, ניתן לכל צוות כרטיסיית גיבורה, ונקציב עשר דקות לקריאה, לצפייה ולהיכרות עם הגיבורות.

עם תום הזמן נזמין נציג מכל צוות להציג במליאה את הגיבורה שלו ולהגדיר –במה טמונה גבורתה של הגיבורה שלנו? איזה ערך עולה מתוך המעשים שלה? נבקש מהצוותים לכתוב בגדול את הערך שבחרו על הלוח.

חלק 3: מכתב לגיבורה שלי

נשאל: מי הגיבורות שלכם ושלכן?

נזמין כל אחד מהמודרכים לכתוב מכתב תודה לגיבורה אישית שלו, שנתנה מעצמה, חיזקה ועזרה לו ברגעים קשים, מישהי שהיא משמעותית עבורו.

נבקש לנסח את המכתב על פי התבנית:

לגיבורה שלי: _________________ 

תודה לך על כל מה שנתת לי: _____________________

אני מאחל/ת לך ש: ______________________________

נקדיש לנושא מספר דקות, ועם תום הזמן נזמין את מי שרוצה לחלוק, לשתף ולהקריא (רצוי שהמדריך יכתוב גם הוא מכתב בעצמו ויקריא את המכתב שלו ראשון כדי לעודד את הקבוצה להשתתף).

נסכם: הגיבורות שהכרנו בפעילות לא ידעו שהן גיבורות, ואולי לא דמיינו שאי פעם יידרשו להתנהג כפי שהתנהגו בשבעה באוקטובר. ראינו שגבורה יכולה להתבטא בהרבה הקשרים, לאו דווקא אצל חיילים בקרב או שוטרים
בתפקיד, אלא גם אצל אנשים ונשים "פשוטים" מהשורה.

לסיום, נציע כי הקשר בין המילה גיבורה והמילה להתגבר אינו מקרי. הגיבורות והסיפורים שלהן יכולים להוות השראה לכולנו, מקום שנוכל להתחיל לצמוח ממנו, להישען עליו כדי להתגבר, לקום ולהתאושש כיחידים וכחברה. נחזור וניזכר ברגשות שעלו מתוך הפתקים בתחילת הפעילות, ונקריא את הערכים שנכתבו על הלוח. נוסיף ונכתוב על הלוח יחד עם
הקבוצה תכונות וערכים נוספים של גבורה, שיכולים לחזק אותנו כיחידים ואת כולנו כחברה ישראלית.

נסיים בשיר "גיבורי על" של להקת התקווה 6. להאזנה לשיר»