דצמבר 2016: יער יתיר, דרכים רבות לו

מנוחה, פיקניק וסתם ליהנות מהטבע. חניון הבוסתן ביער יתיר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
הוא ענקי, למעשה, הוא יער נטע האדם הגדול בישראל, הוא ייחודי, בשל התנאים המיוחדים שבהם הוא גדל, ויש בו המון פינות חמד, שרידים ארכיאולוגיים ודרכי נוף שחוצות אותו ומזמנות מסלולים שונים ומגוונים, עתיקים לצד חדישים. הדרכים הרבות של יער יתיר
מה הייתם אומרים אם היינו אומרים לכם שהיער הגדול בישראל גדל באחד האזורים היבשים בארץ? ממש כך, יער יתיר, יער נטע האדם, שוכן בחבל יתיר, אזור ספר המדבר, וכמות המשקעים בו קטנה מאוד – כ-250 מ"מ גשם בשנה בממוצע. זאת ועוד: רוב השטח מכוסה סלעי קירטון, סלע שאינו מעביר מים כמעט, תכונה המוסיפה ליובש הקרקע. ובכל זאת, כנגד כל הסיכויים החלו יערני קק"ל לטעת את היער בשנת 1964, וכיום מדובר ביער ענקי, המשתרע על פני כ-40 אלף דונם וכולל בתוכו מגוון רחב של עצים וצמחים ומספק מסלולי טיול היסטוריים לצד דרכים חדשות.

נתחיל בדרך יער יתיר: אורכה תשעה ק"מ והיא סלולה לכל אורכה – ממצודת היערנים אשר נמצאת בשטח המרכז החינוכי יתיר (ומסיבה זו לא תתאשפר כניסה אליה לקהל הרחב), ועד מבוא הר עמשא שליד חניון מקסיקו – ומסומנת בירוק. אם תבחרו לעבור בדרך הזו, תחלפו על פני הכניסה למרכז השדה והיער ותמשיכו בדרך נוחה וסלולה בין החניונים השונים הפזורים לאורכה אל חורבת ענים, שבה עשרות מערות ששימשו בימי קדם מרתפים ומחסנים. משקופיהן של אחדות מהן מעוטרים בתבליטי רוזטות ומסביבן פזורים בורות מים, גדרות אבן ומתקנים חצובים, וגולת הכותרת של המקום: שרידי בית הכנסת הקדום, שהיה קיים מהמאה הרביעית לספירה עד המאה השמינית.

עוד בדרך יער יתיר: שביל המתקנים החקלאיים , שלאורכו תמצאו בורות מים, גת לדריכת ענבים ומפרכה – מתקן המשמש לריסוק הזיתים כשלב בתהליך ההפקה של שמן זית – וגם ארבעה חניוני נופש, ככה, לנוח קצת מהדרך.
בית בד בשביל המתקנים החקלאיים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
למגיעים בחודשים אוקטובר-נובמבר מומלץ לא לפספס את דרך החלמוניות. אורכה כחמישה ק"מ, היא מתחילה בכביש 316 ומסתיימת בדרך הנוף המערבית ומסומנת בשחור. את הריכוז הגדול ביותר של חלמוניות תמצאו כ-1.5 ק"מ מהכניסה לדרך – ליד טרסה הנמצאת לצד חלקה קטנה של עצי בוטנה.

אוהבים מערות? נסו את שביל המערות ובור המים. השביל, שאורכו כ-600 מ', עובר ביער אורנים, במקביל לדרך החלמוניות, ליד מערות מגורים נטושות ובור מים קדום.

כ-400 מ' מזרחית ליישוב שני (לִבְנָה) מתחילה דרך נוספת: דרך המאגר, שקיבלה את שמה ממאגר יתיר, שאליו היא מגיעה בסופה. אורכה של הדרך 6.3 ק"מ, היא מסומנת בצבע כחול ועוברת דרך חניון בור המים ושביל המתקנים החקלאיים. כיום מאגר יתיר אינו פעיל, אך בעבר הוא סיפק מים לכרמים ולמטעים של יישובי חבל יתיר.

תצפיות מרהיבות על מרחבי היער וגישה לשמורת עמשא הצופה אל מרחבי מדבר יהודה – זה מה שתקבלו אם תעלו על דרך הנוף המזרחית. אורכה כ-13.5 ק"מ, היא מסומנת באדום ולאורכה טרסות ועצים רחבי עלים. אם תרצו לסטות לטיול רגלי, רדו לשביל הרגלי לאורך הדרך הרומית העתיקה שיורדת במעלה דרגות לעבר הכפר דוריג'את.

דרך הנוף המערבית מתחילה ביער מיתר וביער חירן, בין יערות נטע אדם ובוסתנים, אורכה כ-15.5 ק"מ והיא מסומנת בכחול. אם תבחרו לטייל בדרך הזו, תפגשו במהלכה את חורבת יתיר, המשתרעת על פני כ-1,000 דונם, שבה שרידי העיר המקראית יתיר ושרידי כנסיות ביזנטיות. עוד בדרך: באר יתיר ובריכת אגירה קדומה.
בית הכנסת בחורבת ענים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

חוויער ביער יתיר – משחק ניווט סלולרי

רוצים להוסיף עניין לטיול ביער?
היכנסו למשחק הבריחה הסלולרי "חוויער צופן שומרי היער – יער יתיר", צאו למסע ניווט להצלת היער, שנמצא בסכנה, ותיהנו ממשחק מאתגר, הכולל משימות מציאות רבודה, חידות, הפעלות והפתעות...
מתחילים כאן»