דצמבר 2018: ברכב וברגל בעמק רפאים

אזור עין ח'אניה בעמק רפאים. מבט מלמעלה. צילום: יעקב שקולניק
מעיינות, בריכות טבעיות, חורשה, טיילת, אתרים היסטוריים, מסלולי הליכה, גן חיות ואפילו אקווריום מחכים לכם בעמק רפאים שבפארק ירושלים. לכם רק נשאר לבחור ולבוא לטייל
הפעם נצא לטייל בפינות חמד שנמצאות בעמק רפאים – חלק מפארק ירושלים. זהו מרחב של טבע ונוף שמקיף את עיר בירתנו. יש כאן מכל טוב: יערות נטועים וחורשים טבעיים, מעיינות קטנים, בוסתנים ומדרגות של חקלאות הררית ואתרים היסטוריים. בפארק נמצאים גם שבילי אופניים חניונים מוצלים וגם מתקני שעשועים לילדים. עם היצע כזה כל אחד יכול לבלות בפארק לפי צרכיו ורצונותיו. רוצים לטייל בדרך הצפונית או אולי בדרומית? לפניכם הצעות לבילוי יום נעים בטבע.

יוצאים לדרך הצפונית?

אל עין לבן – אם תרצו לטייל בעמק לבן הגיעו לרחבת החניה של גן החיות התנ"כי. משם יורדים בגרם מדרגות ברזל אל חניון רפאים. תוכלו כמובן גם לבקר בגן החיות המקסים או לערוך פיקניק באזור.
 
ממשיכים לעין לבן? סעו מערבה בדרך סלולה עד שתגיעו לאקווריום ישראל על שם משפחת גוטסמן, שנחנך ביוני 2017 ומתמקד בסביבה הימית של מדינת ישראל. יש כאן אלפי דגים וגם מדוזות צדפות וקונכיות ועוד. שימו לב שהכניסה בתשלום ומומלץ להזמין מקום מראש באתר.

 
סיימתם את הביקור? סעו עוד ק"מ לרחבת החניה של עין לבן ותגיעו לשתי בריכות יפות שמימיהן מגיעים מנקבה עמוקה שנמצאת בסמוך. מסביב למעיין נמצאים עצי בוסתן ומערכת של מדרגות חקלאיות. יש כאן גם שלוליות קטנות שבהן נמצאים בעלי חיים מקבוצת הדו-חיים וגם צמחים חובבי לחות, כגון ברוניקת המים וכרפס הביצות.

רוצים לחלץ עצמות ולטייל ברגל?

  1. מעין לבן לעין ח'אניה – מסלול חד כיווני קל בטבע באורך ק"מ, שמסומן בסימון שבילים אדום. יוצאים מעין לבן ועוברים בין עצי זית. לאחר כ-200 מ' חוצים במעבר תת-קרקעי את מסילת הברזל. חוצים עם סימון השביל את נחל רפאים ומגיעים לכביש הר גילה. ממשיכים כמה צעדים, במעלה המדרון, עד עין ח'אניה. חוזרים באותו אופן או עם רכב מאסף.
  2. מקרית מנחם לעין לבן – מסלול קל במורד באורך 1.2 ק"מ. מומלץ לדאוג מראש לרכב מאסף. יוצאים מגן המשחקים בפינת הרחובות פנמה ודהומיי, קרית מנחם, ירושלים. יורדים בשביל מסומן בסימון שבילים כחול שעובר בגיא שבו שרידי טרסות חקלאיות. מגיעים לחורשת אורנים ויורדים דרכה לדרך המובילה לעין לבן.

אל עין אל-בלד (עין איתמר) – טיול ברכב למעיין קטן שנובע ליד דרך עפר, למרגלות שרידים וחורבות של הכפר וולאג'ה, ולבריכה מלבנית, שבה ניתן לראות בימי שישי גברים המשתמשים בה כמקווה. מצומת אורה נוסעים לכיוון יד קנדי (כביש 3877) ולאחר כ-2.8 ק"מ מגלים את הדרך הסלולה היורדת שמאלה (סימון שבילים שחור). ממשיכים בכביש עוד 1.3 ק"מ (בשל פס הפרדה רציף), מסתובבים ליד הלולים ושבים למקום הפנייה. יורדים בדרך כ-900 מ' עד למפגש עם דרך עפר נוספת שפונה ימינה. חונים וצועדים בדרך עפר כשתי דקות עד שמגיעים למעיין.

הבריכה בעין אל-בלד. צילום: יעקב שקולניק

מטיילים בדרך הדרומית?

בדרך זו נוכל לבקר בשלושה אתרים. איך מגיעים? ממעגל התנועה שדרך יצחק מודעי ודרך אגודת ספורט הפועל נפגשים בו. ממעגל התנועה נוסעים בכביש המוביל להר גילה כ-250 מ' ומגיעים לשולי יער רמות של קק"ל, שם נמצאת חורשה לזכר שמעון סמרגד.
  1. חורשה לזכר שמעון (סם) סמרגד – יש פה מתקני שעשועים לילדים ושולחנות פיקניק. מעבר לכביש ישנם גם מתקני שעשועים ושביל הליכה נגיש שעובר בינהם. לצידו נמצאת מצבת זיכרון המנציחה את סרן שמעון סמרגד, שהיה מפקד פלוגה ב' בגדוד 62 של חטיבת עציוני במהלך מלחמת העצמאות.
  2. טיילת וחניון נחל רפאים – ממשיכים מהחורשה לטיילת לאורך נחל רפאים שלצידה ספסלים מוצלים. לאחר כ-800 מ' מגיעים לחניון נחל רפאים – חניון גדול ומוצל שבו מתקני שעשועים. אם תרצו תוכלו לבקר באתר עין יעל – מוזיאון ארכיאולוגי פעיל – שנמצא בסמוך, שפתוח לקבוצות בלבד, בתיאום מראש.
  3. עין ח'אניה – ממשיכים עם הכביש לכיוון מערב עוד כ-2.5 ק"מ, עד שמגיעים לרחבת החניה של המעיין. בדרך נמצא מחסום צה"ל. לצד המעיין נפגוש גם בעתיקות, שביניהן קיר אבן מעוגל, שבמרכזו גומחה, שהיה חלק מנימפיאון – מזרקה ציבורית, שמימיה נאגרו בבריכת המים שלמרגלותיה והגומחה שימשה מקום להצבת פסל. לאתר חשיבות היסטורית למסורת הנוצרית וגם לכנסייה האתיופית שרואה באתר מקום קדוש. ומה עוד נמצא שם? טרסות ישנות, בתי אבן עתיקים, בריכות שבהן מי מעיין שופעים ושביל נגיש שהוכשר לאנשים עם מוגבלויות.
גומחת הפסל בעין ח'אניה. מקום קדוש לכנסייה האתיופית. צילום: יעקב שקולניק