פברואר 2018: בין אתרי חורבת חנות

פברואר 2018: בין אתרי חורבת חנות

צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
יש כאן חניון עם שולחנות פיקניק, שממנו יוצאים שבילי טיול מסומנים לאתרים רבים, גולת הכותרת של האתר הם כנסייה, גת ובריכת אגירה קדומות, שנחשפו בחפירה ארכיאולוגית, ואפילו אפשר לישון כאן בלילה. חורבת חנות שבהרי ירושלים

פעם חיברה הדרך לחורבת חנות (חירבת אל חאן) בין נמלי עזה ואשקלון לבית לחם וירושלים, ויש החושבים שאפילו הקיסר הרומי אדריאנוס צעד לירושלים בדרך הקדומה הזו. היום עובר הכביש המודרני באותו התוואי. מה מחכה לכם בחורבת חנות?

החאן הממלוכי

עם הגיעכם למקום, תבחינו במרכזו בקירות אבן של מבנה – הם שייכים לאחד החדרים של החאן הממלוכי שהיה פעיל כאן במאות 16-13 לספירה. ההנחה היא שהחאן הזה היה פופולארי בקרב עולי הרגל לירושלים. לאורך השנים נערכו במקום חפירות ארכיאולוגיות שחשפו, בשנת 1985, רצפת פסיפס, ומאוחר יותר, בשנים 2016-2015, את הקריפטה (חלל תת קרקעי) של הכנסייה, רצפת פסיפס נוספת, בית גיתות גדול, שבו הופק התירוש והפך ליין, ובריכת אגירת מים גדולה ומרשימה שככל הנראה שימשה גם לאגירת מי שתייה וגם להשקיה.
רוצים לבקר בקבר גוליית? ממש ליד בריכת האגירה תוכלו לראות גל אבנים גבוה – שבעה מטרים גובהו – ועליו כמה עצי אורן. לפי המסורת, מדובר בקברו של גוליית – שגל האבנים שעליו צמח כה גבוה בשל מנהגם של עוברים ושבים להשליך עליו אבנים.
קטע מרצפת הפסיפס. צילום: יעקב שקולניק

המנזר והכנסייה

בתוך אתר חורבת חנות נמצאו כנסייה וגת, שככל הנראה היו חלק ממנזר שפעל במקום בתקופה הביזנטית, שמטרתו הייתה לתת שירות לעולי הרגל הנוצרים שהיו בדרכם לירושלים.
בצדה המזרחי של הכנסייה נחשפה כאמור קריפטה, אך כעת היא מכוסה משיקולים בטיחותיים. רצפת הפסיפס של אולם המבוא של הכנסייה ושל האולם המרכזי שלה היא מראה שאסור לפספס. היא מעוטרת במדליונים שבהם תיאור של בעלי חיים ובצורות גיאומטריות, שעברו השלמה. בחלקה המזרחי של הרצפה התגלתה כתובת הקדשה ביוונית, ששוחזרה.
תצלום אוויר של הגת. צילום: מיקי דוידוב ושמוליק פרירייך, רשות העתיקות

לאן אפשר להמשיך?

אם תרצו להאריך את טיולכם ליותר מיום אחד, תוכלו לישון בחורבת חנות – שהיא מקום מאושר ללינת לילה, ולצאת מכאן לכמה מסלולים: דרך הקיסר; עין מטע ועין תנור; חורבת בית עיטאב; נחל המערה ועוד.