אפריל 2019: בשביל המערות

הכניסות למערות הקבורה בחורבת חרמש, החצובות בצורת קשת. צילום: יעקב שקולניק
האביב כבר כאן ואתם מוזמנים להצטרף לטיולנו ביער קרן כרמל, שכולל מסלול מעגלי באורך 2.5 ק"מ עם תצפית נוף מרהיבה, מערות קבורה מרתקות, המון ירוק מסביב ופריחה בשלל גוונים
נתחיל את טיולנו בחניון שער כרמל, שבו משובצים שולחנות רבים בין טרשים טבעיים. בעונות החורף והאביב החניון מעוטר בפריחה מגוונת ומרהיבה. סעו מהקצה המזרחי של החניון בדרך שמתאימה לכל סוגי הרכב ומסומנת בירוק עד שתגיעו לחניון חורבת חרמש, שזכה לשדרוג משמעותי על ידי קק"ל. בחניון תמצאו שולחנות ושבילים לאנשים עם מוגבלויות. יש שם פינת ישיבה עגולה ומיוחדת בצל אלון, שמסביבה יכולים להסב כ-15 אנשים. נמצאת שם גם פינת האצטרובל, שכוללת שלושה שולחנות פיקניק, שמונחים בצלם של שלושה עצים גדולים מסוג אורן הצנובר. אלו העצים שמניבים את הפיניונס, הצנובר המפורסם והטעים למאכל.

מערות קבורה בחורבת חרמש

חניתם? בואו וצאו לדרך. שובו כמה צעדים מערבה עד שתראו את שלט ההכוונה "לשביל המערות", שמסומן כולו בצבע אדום. לאחר 100 מ' תגיעו לרחבה גדולה. במצוק שמעליה חצובות חמש מערות קבורה שבהן אולמות קטנים עם דרגשים. פתחי המערות נחצבו בצורת קשתות. אלו הן מערות חורבת חרמש (ח'ירבת אל-חראמיש). משערים שהמקום שימש כאחוזת קבר של משפחה מבוססת, שגרה שם בסוף התקופה הרומית או בתקופה הביזנטית. האזור משופע בפריחה לפי עונות השנה.

איך קברו פעם? בתקופה הישראלית היו חוצבים מערות משפחתיות רבועות ובהן משכבים ששימשו להנחת הגופות. אחרי שנה היו אוספים את עצמות הנקברים לחלל אחד. בתקופה ההלניסטית קברו במערות כוכים שבהן היה כוך לכל נפטר. במקביל היו גם מערות שבהן היו גומחות קבורה עם מסגרת מקושתת, שכללו שוקת להנחת הגופה שכוסתה בלוח אבן, ונקראו קברי ארקוסוליה. אחרי שנה היו מעבירים את כל העצמות לקבורה משנית מרוכזת, וכך אפשר היה לנצל את כוכי הקבורה שוב.
כאן הכניסה לשביל המערות. צילום: יעקב שקולניק

פשוט יפהפיות בכרמל

המשיכו עם השביל שמתעקל בין שולחנות פיקניק שעשויים אבן, ממשיך בחלקת ברושים ואחר כך בחלקת עצי אורן. אחרי שתטפסו קצת תגיעו לדרך רחבה ומסומנת ירוק. המשיכו בשביל שמסומן בצבע אדום, שנכנס היישר ליער. הגיעו לדרך עפר וטפסו ביער התלול עד שתגיעו למצפור קרן הכרמל השלו, שבו כמה מדרגות עץ ושני ספסלים המשקיפים על הנוף הנפלא. זה הזמן לנוח מעט מהעלייה, ליהנות מהטבע המלבב ולהשקיף על היישובים שנמצאים מסביב. מהמצפור המשיכו בשביל עד שתגיעו למקבץ נוסף של מערות קבורה. שימו לב לשלט המזהיר מפני כניסה למערות וגדר הפלסטיק המקיפה את האזור. הכניסה למערות אלה אסורה ומסוכנת!

עם הסימון האדום המשיכו בשביל שמתעקל ונמצא במגמת ירידה. כעת תעברו בין טרסות, עצי בוסתן וגלי אבנים שהיו שייכים לתושבי כפר דרוזי, אום א-זינאת, שנוסד במאה ה-17 והפך לכפר מוסלמי לאחר שתושביו נטשו אותו. הכפר ננטש סופית במהלך מלחמת יום העצמאות. פירוש שם הכפר הוא אם או מקום היפהפיות, כנראה מכיוון שבנות הכפר היו יפות תואר. היום תראו שם פריחה יפהפייה וססגונית שמלווה את השביל. המשיכו עד שתגיעו לכרם שבו נמצאים עצי זית קשישים. אם התעייפתם תוכלו לנוח על ספסל שנמצא במקום. נותרו לכם עוד כמה צעדים אחרונים במורד המדרון עד שתשובו לחניון חורבת חרמש, ותסיימו את המסלול בדיוק במקום שממנו התחלתם את הטיול.
תנוחו! נוף מקסים ממצפור נוף קרן הכרמל. צילום: יעקב שקולניק