אפריל 2021: יער שווייץ מעל הכינרת

יער שוויץ, מעל הכנרת. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
הצטרפו אלינו לטיול ברכב בדרך נוף יפהפייה, שאורכה 6 ק"מ. במהלך הדרך תוכלו לעצור במצפורים ובחניונים שמהם נשקפים נופים מרהיבים של הכנרת התכולה שלנו, של העיר טבריה ושל הרי הגולן.
נטיעות יער שווייץ, ששטחו, כיום, כ-3,000 דונם, החלו כבר בימי המנדט הבריטי ב-1927 כדי לשמור על הקרקע מפני שיטפונות וסחף בעת גשמים עזים, שגרמו בעבר לאובדן חיים. לאחר קום המדינה קק"ל לקחה על עצמה את הטיפול ביער, הסדירה בו מערכי ניקוז ונטעה, בסיוע הקהילה היהודית בשווייץ, עצים מותאמים למדרון התלול הזה – שנמשך מרמת פוריה לטבריה ועד לכינרת. בשל תרומתה של הקהילה בשווייץ שמסייעת רבות להקמת היער ולפיתוחו, נקרא היער בשם זה. מעל דרך הנוף עובר "שביל ישראל" וגם שביל האופניים צופה כנרת. מומלץ להגיע לכאן בשעות אחר הצהריים, אז השמש מאירה על מימי הכינרת והרי הגולן. המסלול בדרך הנוף החווייתית הזו הוא חד כיווני. שימו לב שהכביש צר ומותר לעצור רק בחניות המוסדרות ליד המצפורים והחניונים. יש לנסוע כאן בזהירות רבה!

מצפורים וחניון ביער

מסלולנו מתואר מדרום (כניסת אכסניית פוריה על כביש 7677) לכיוון צפון.
מצפה שאול אורון – ממוקם ממש ליד אכסניית פוריה, צמוד לכביש 7677. המצפה, שממנו תוכלו להביט על עמק הירדן, הכנרת, הגולן והחרמון, הוקם לזכרו של סמ"ר שאול אורון, שנהרג במבצע צוק איתן בשג'אעיה שבעזה ב-20.7.2014.
ספסל צופה נוף – סעו עוד 2.35 ק"מ ממצפור שאול אורון. במפגש הדרך, שפונה שמאלה למחצבת פוריה, תוכלו לנוח בפינה אינטימית על ספסל בצל עץ איקליפטוס.
מצפור יער שווייץ – במצפור הדרומי שביער, שכעת סגור לרגל עבודות, יש סככות תצפית וספסלי ישיבה. מומלץ לנוע לאורך הרחבה הארוכה כדי לגלות מבין העצים את חלונות הנוף המרהיב. במצפור ישנם גם שני פסלים שנוצרו מאבן שחורה.
חניון נופש גוטמן – נמצא מול המצפור, בצל חורשת עצי איקליפטוס, ממערב לדרך הנוף. כאן תוכלו ליהנות משולחנות פיקניק ומתקני שעשועים לילדים. בחניון תוכלו גם לראות את עצי הבָּכוּת ששייכים למין שיטה משתלשלת. אלו עצים עם ענפים משתלשלים בצבע כסוף ופרחים צהובים, שעמידים ליובש, ולכן מתאימים מאוד לתנאי הסביבה שביער.
מצפור דו-מפלסי – המשיכו עוד כקילומטר מצפון למצפור יער שווייץ ותגיעו למצפור דו-מפלסי, שכולל שני מפלסי תצפית, שמהם נשקף נוף לכינרת, לגולן ולגליל.
מצפה שאול אורון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

נקודות עניין נוספות בדרך הנוף

מצפור תלת-כיווני – סעו צפונה והגיעו לצומת. במקום יש דרך העפר שיורדת ימינה (לכיוון מזרח), ומובילה להר ברניקי. אורך הדרך התלולה כ-900 מ', והיא מתאימה לרכב 4X4.
אם תפנו שמאלה בדרך הסלולה תגיעו לאחר כ-100 מ' למצפור התלת-כיווני. במצפור שלוש מרפסות תצפית עם סככה מעליהן, ומכל אחת מהן נשקף נוף שונה. כדאי מאוד לעבור ביניהן בשבילים סלולים, שנגישים גם לאנשים עם מוגבלויות, ולזכות בנופים עוצרי נשימה.
מצפור קרל לוץ – נמצא במדרון שמעל למצפור התלת-כיווני. כדי להגיע אליו חנו במצפור התלת-מפלסי וצעדו כ-300 מ' במעלה דרך עפר עד שתגיעו אליו (אי אפשר להגיע עם הרכב בשל מחסום שקיים במקום). המצפור מנציח את זכרו של חסיד אומות העולם, קרל לוץ, שהציל ממוות עשרות אלפי יהודים הונגרים במהלך מלחמת העולם השנייה. לוץ מונה בשנת 1935 לסגן הקונסול השווייצרי בפלשתינה (ארץ ישראל) וכך נפגש לראשונה עם הרעיון הציוני. הוא אהב להסתובב בארץ ולצלם. אז גם הגיע, לראשונה, ליער שווייץ מבלי לדעת שבעתיד יונצח פה כחסיד אומות עולם. בשנים 1945-1942 שימש כסגן הקונסול השווייצרי בבודפשט. עם תחילת תפקידו סייע לעלייתם של עשרות אלפי יהודים לארץ. בשנות המלחמה הקשות הכין כתבי חסות ליהודים בעיר ושיכן אותם בבתים ששכר וכן ב"מפעל הזכוכית" – בניין משרדים שהפך למרכז לקליטת יהודים. לקראת סוף המלחמה, כשהדיפלומטים פונו מהעיר, סירבו קרל ואשתו לעזוב והסתתרו באומץ עם קבוצת יהודים במרתף בית עזוב עד להגעת הצבא האדום, ששחרר את היהודים לחופשי.
לסרטון ודף שיח על פעילותו של קרל לוץ, לחצו כאן»
חניון קסטנבוים – החניון שבו שולחנות נגישים לאנשים עם מוגבלויות, נמצא ליד המבואה הצפונית של היער, מעט מזרחית לה.
דרך הנוף של היער מסתיימת ברחוב מעלה קק"ל שבטבריה עילית.
מצפור קרל לוץ. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שביל אופניים צופה כינרת והר ברניקי

בדרך העפר נמצא קטע משביל לרוכבי אופני הרים, שיצרה קק"ל. אורך השביל כ-142 ק"מ והוא כולל גם קטעים תלולים, שמיועדים לרוכבי אופניים בעלי מיומנות רכיבה גבוהה וכושר גופני גבוה. הקטע של שביל האופניים שעובר ביער שווייץ נח לרכיבה, סלול ברובו ומסומן בעיגולים צבעוניים על סלעי בזלת. בשביל זה עובר גם קטע של "שביל ישראל".
אם תרצו תוכלו לשלב ביקור גם בהר ברניקי, שנראה היטב מיער שווייץ. אל ההר אפשר להגיע גם ברכב פרטי מטבריה. בהר תראו שרידי חומה שהקיפה את טבריה והגיעה גם אל פסגת ההר, שבו נבנו מנזר וכנסייה, ששרידיה נחשפו במקום, ותזכו לתצפית מרהיבה על העיר טבריה. כדי להגיע לשם סעו לדרום טבריה ומרחוב הגליל, הרחוב הראשי של טבריה, עלו ברחוב הנוטר לרחוב השילוח. פנו ימינה וטפסו מיד ברחוב טולדנו המתעקל שמאלה ומטפס עד שתגיעו לדרך עפר. סעו כ-1.5 ק"מ, עד לרחבת החניה הקטנה שליד שרידי המנזר בהר ברניקי.
המצפור הדו-מפלסי. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל