זיכרון גנטי
מכירים את הרגע הזה בו אתם פוסעים לתוך יער ו"פתאום" חשים רגיעה?
אז קודם כל, דעו שאתם לא לבד ויש לכך אפילו הסבר מדעי.
חוקרים טוענים שלכל בני האדם, כמו גם לבעלי חיים אחרים, יש "זיכרון גנטי". ומהו אותו זיכרון? ובכן, שאלתם את עצמכם פעם מדוע יש למשל גזעי כלבים שתמיד שמחים לשחק ב"לך תביא" ויכולים שעות לרוץ אחרי חפץ שהשלכתם להם בעוד גזעים אחרים מעדיפים "אתגרי ריח"?
ובכן, הסיבה לכך שגם גורים של גזעי כלבים מסוימים, שלא אומנו מעולם, יעדיפו סוג מסוים של פעילות, קשורה לשינויים אבולוציוניים שהם עברו. במהלך אלפי שנים של אילוף ו"הינדוס" תכונות גנטיות שביצע האדם, הוא יצר גזעים שמתמחים בסוג מסוים של יכולות ומבנה פיזי. כל גור שנולד, נושא בתוכו את אותו "זיכרון גנטי" שגורם לו להתנהג בצורה מסוימת.
גם לנו, בני האדם, יש זיכרון גנטי. ותופתעו לדעת, שהאף שכיום כולנו, כמעט בלי יוצא מן הכלל, יצורים בעלי מאפיינים אורבניים מוחלטים, אנחנו עדיין נושאים עמוק בתודעתנו, את ה"זכרונות" שלנו מהימים בהם חיינו עמוק בלב הטבע הפראי. ולא, יקחו עוד כמה אלפי שנים עד שאותו זיכרון ידעך ונהפוך לעכברי עיר מושלמים... אז בינתיים, שווה לכם לנצל את אותו זיכרון וליהנות מהיתרונות הבריאותיים שהוא מקנה לנו.
עצים מים ושמיים
דמיינו את התרחיש הבא – אתם מזמינים לעצמכם איזה עיסוי במלון, מגיעים לבושים בחלוק, נשכבים, לוקחים נשימה ואז... המטפל מפעיל את מוסיקת הרקע ו... אתם שומעים צפירות של מכוניות, צעקות של אנשים, צלצולי טלפון ומהדורות חדשות.
אז יש סיבה מדוע תרחיש כזה לא יקרה לעולם ובכל מקום בו רוצים לייצר אווירה רגועה ונינוחה, יושמעו צלילי רוח העוברת בעצים, גלים, ציוץ ציפורים ומים מפכים. הוא שאמרנו – הזיכרון הגנטי שלנו, זה שמחבר אותנו למקום השורשי שלנו – הטבע, פשוט מרגיע אותנו.
נקדים ונאמר שעצים, יוצרים כמה תופעות סביבתיות שתורמות ליצירת סביבה נעימה:
1. עצים כיידוע מייצרים חמצן כחלק מתהליך הפוטוסינתזה שלהם. אז נכון, לרוב ריכוז החמצן ליד עצים לא יהיה שונה מהותית מריכוזו במקומות אחרים, אבל אין ספק שאיכות האוויר בסביבתם תהיה טובה הרבה יותר מזו שתנשמו ליד אוטובוס...
2. אם כבר הזכרנו אוטובוס... אז עוד אחת מהתכונות הנהדרות של עצים, היא יכולתם לשמש כפילטרים לזיהום אוויר, לכן שוב, כעקרון, איכות האוויר באזור בו יש עצים, תהיה טובה יותר.
3. עצים מנמיכים את הטמפרטורה – אנחנו לא מדברים רק על צל, אלא על היכולת של העצים (וצמחים באופן כללי), להנמיך את הטמפרטורה בסביבתם, מה שכמובן יוצר סביבה נעימה יותר.
4. עצים משמשים גם כקיר אקוסטי – אם תיכנסו ליער הנמצא בסמוך לכביש סואן, תגלו שככל שתעמיקו לתוך היער, תפחת עוצמת הרעש (כמובן ביחס לשטח פתוח באותו מרחק).
בקיצור – צאו ליערות
לדאבון הלב, כולנו חווים מעת לעת תקופות מאתגרות בין אם מדובר בכאלו הקשורות למעגלי החיים הקרובים ובין אם באירועים בארץ וברמה הגלובאלית. כך או כך, אנחנו חייבים מעת לעת לאזן את עצמנו באמצעות הפוגות רגיעה ואין מקום טוב יותר לעשות את זה מאשר ביער.
אז אם אתם מרגישים מוצפים, מתוחים, חרדים או עצבניים, קחו את עצמכם וסורו ליער הקרוב, מצאו לכם פינה שקטה (רחוקה מאיזו משפחה צוהלת עם רמקולים בווליום גבוה), נטרלו כל הפרעה חיצונית (כן, כבו את הטלפון!!!), שבו בנוח, עצמו עיניים והתרכזו בנשימה (סרעפתית!!!). מהר מאד תרגישו שתחושת רוגע מזדחלת לגופכם.
העצים, השקט וה"זיכרון הגנטי" יורידו את לחץ הדם, יאטו את קצב פעימות הלב ויגרמו לגופכם להפחית הפרשת קורטיזול (הורמון הסטרס) ובמקומו להציף את מחזור הדם שלכם בחמצן ובחומרים כמו דופמין, סרטונין וחומצה גאמא-אמינובוטירית (GABA) הידועה כ"הורמון הרוגע".
אנו ממליצים בחום לנסות לא להשתמש במוסיקה ולעשות מאמץ (למרות שזה לא תמיד קל בהתחלה...) "להתחבר" לצלילים והאווירה שהטבע מייצר. אתם תגלו שאם תתנו לזה קצת זמן ותתרגלו, תצליחו להתחבר ל"זיכרון הגנטי" וליהנות מתחושת רוגע נהדרת.
בהצלחה!
צילום: Jegeni worku