היום השישי

לאחר חמישה ימים בצפון ובמרכז, התקיים חלקו השני של כנס החינוך העולמיבדרום הארץ, אל מול נופי הנגב ומדבר יהודה. כמאה מחנכים ישראלים מאזורי פריפריה הצטרפו לחלק זה של הכנס.

היום החל בטקס משותף במרכז השדה והנוער של קק"ל ביער יתיר. מנהלת מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל פתחה את היום ואמרה כי "אנו מקיימים פה מפגש רב-תרבותי שיוצר אחדות ושילוב. מעבר להעצמת המורים ברמה החינוכית, מטרתנו היא ליצור תקשורת ושותפות גם ברמה האישית".

מרכז השדה ויהער ביתיר מציע מגוון חוויות בשטח, טיולים ופעילות לידיעת הארץ. מנהל המרכז, יואב סעד ציין שיותר מ-80,000 חניכים השתתפו בפעילויות מאז פתיחתו לפני כשנה. למחנכים אמר: "לא משנה מאיפה הגעתם, ישראל היא המכנה המשותף לכולנו".
 
מנהל אגף החינוך של קק"ל סימון אלבז, אמר כי "נטיעת עץ בישראל, באדמת הנגב, במרכז חינוכי – היא אירוע סמלי ביותר. אולי דרך מפגשי המחנכים נרחיב את גשר שיתוף הפעולה בינינו".

לאחר דברים אלה, יצאו כולם לנטוע עצים ביער. "נטיעת עץ היא הדרך הכי משמעותית להתחבר לאדמת ישראל", אמר פדריקו קרמנצ'וזקי מארגנטינה, והמורה לביולוגיה מפריז סימון דרעי ששמחה גם היא על ההזדמנות לנטוע עץ הוסיפה כי "אני מתעניינת במיוחד בנופים, בטבע ובאקולוגיה בישראל. הגעתי לכנס במטרה ללמוד דברים חדשים, כדי להעביר אותם לתלמידיי".

יער יתיר מתפרש על פני 30,000 דונם וכולל למעלה מארבעה מיליון עצים. זהו היער הנטוע הגדול ביותר במזרח התיכון. בעבר נהגה קק"ל לנטוע בעיקר אורנים, אבל כיום הדגש הוא על מינים מקומיים, תוך התייחסות למכלול השירותים האקולוגיים שהיער מספק. שיטות קציר מי נגר שיערני קק"ל פיתחו, תורמים לאיגום מי השטפונות, מונעים סחף קרקע ומאפשרים ליער לשרוד באזור המדברי היבש. נציגים מכל העולם באים ללמוד ממומחיותם של יערני קק"ל במלחמה במידבור.

מנהלת מחלקת הגנים בגוש עציון ברכה שפלר אמרה כי "הרעיון להפגיש בין אנשי חינוך מישראל ומהעולם הוא מקסים. מרשים לראות מורים שהגיעו מכל כך הרבה מקומות, וכבר התחלנו לחשוב על שיתופי פעולה נוספים".

המשתתפים המשיכו לאתר סוסיא הקדומה, שם חוו מקרוב את חיי היומיום של היהודים בארץ ישראל בתקופת התלמוד. בנוסף למבנה בית הכנסת המפואר עם הפסיפסים המיוחדים הם התרשמו משרידי המבנים בעיירה היהודית הקדומה, מהמקוואות, מבתי הבד ומהגתות, ממנהרת המילוט, מהמערות, מהכתובות, מהעיטורים ומהסמלים היהודיים. בראש כולם ניצב.

חברי הקבוצה האמריקאית יצאו במקביל לביקור בוואדי עתיר – חווה לחקלאות אקולוגית ותיירותית שהוקמה בשיתוף עם הקהילה הבדואית בנגב ובסיוע JNF ארה"ב וידידי קק"ל בהולנד. החווה משלבת בין החקלאות הבדואית המסורתית לבין טכנולוגיות חדשניות.

האמריקאים ביקרו גם בפארק נחל באר שבע, וגילו כיצד חצר אחורית מוזנחת ומזוהמת הפכה לפארק ירוק ויפהפה. הפארק משתרע על פני 4,500 דונם לאורך שמונה ק"מ, וכולל מדשאות ירוקות, נוי מטופח, אמפיתיאטרון לאירועים, מרכז ספורט, אגם מלאכותי ואתרי מורשת. הקמת הפארק התאפשרה הודות לסיוע ידידי קק"ל בעולם, והוא מחולל שינוי באיכות החיים של התושבים, בתרבות הפנאי ובכלכלת העיר.
בסיום הביקור באתרים השונים, יצאו המשתתפים למסע ג'יפים חווייתי בנופים המרהיבים של מדבר יהודה. קולות השמחה, ההתרגשות והצחוק הדהדו ברחבי המדבר.

המורה לעברית מפריז יואל אבסיאוביץ' סיכם ואמר: "אנחנו עוברים במהלך הכנס מסלולים חדשים, תכנים מעניינים וחוויות מיוחדות, שתיירים לעולם לא היו יכולים להיחשף אליהם".

בערב נהנו המשתתפים ממופע הומור בתנ"ך, המבוסס על שילוב יוצא דופן בין מוזיקת רוק אנד רול, טקסט מקראי ומופע סטנד אפ בהשתתפות השחקן גיל קופטש, הזמרת מיקה קרני ולהקת Promised Band.
משתתפי הכנס נוטעים ביער יתיר. צילום: יואב דביר