מאמרים מאת צוות המדען הראשי

על דנ"א ואופטימיות: המחקר שהתחקה אחר עקבות הדו-חי הנדיר באגמון החולה (נובמבר 2024)

כולם כבר יודעים שמשבר האקלים מאיים על מינים בסיכון. מחקר מרתק באגמון החולה מתחקה אחר נוכחות עגולשון שחור-גחון –  מין של דו-חי שכמעט נכחד מעל פני כדור הארץ. אז מה אפשר ללמוד מטיפת מים אחת? מדוע דנ"א סביבתי (eDNA) נחשב לכלי מחקרי מהפכני? ולמה יש לחוקרים סיבה טובה לאופטימיות?

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

בז מצוי, חוחית וצב יבשה נפגשים במרכז האקלום שבאגמון החולה (נובמבר 2024)

ואם הכותרת הזו נשמעת כמו התחלה של סיפור – אתם בהחלט צודקים. והסיפור הזה עושה "צדק זואולוגי" עם בזים, חוחיות וצבי יבשה, שהיו המטופלים העיקריים במרכז האקלום בשנת 2023. זהו סיפורו של המקום שנחשב כ"מודד הדופק" למצב חיות הבר בעמק החולה. ויש גם נתונים מעניינים על הסיבות ל"אשפוזים" – מירי ועד דריסה.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

המקל, הגזר והלייזר: טכנולוגיה מתקדמת ובינה מלאכותית מתגייסות להרחיק עגורים בעמק החולה (נובמבר 2024)

העגור הוא אמנם אחד מכוכבי הנדידה האהובים על מטיילים וחובבי צפרות, אבל מדי חורף גורמים העגורים לנזקי חקלאות קשים בעמק החולה. בהתחלה הרחיקו אותם בשיטת "המקל והגזר", אבל כעת, שיחת היום בעמק היא קרני לייזר, בינה מלאכותית ומצלמות מתקדמות. אז כיצד זה קורה בפועל - ואיך כולם מרוויחים מהעניין (כולל העגורים)?

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

האכלת שקנאים: קול קורא לנדוד למצפור ויקר (נובמבר 2024)

מדי סתיו, מתחדש פרויקט האכלת השקנאים במצפור ויקר שבמאגר משמר השרון. אז למה בכלל להאכיל אותם? וגם: כמה עובדות מפתיעות על העוף הגדול ביותר שנודד בשמי ישראל.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

קק"ל מגיבה לאתגרי האקלים והסביבה: מחזון למיזמים משני מציאות (נובמבר 2024)

כיצד משלבים בין ההתמודדות עם משבר האקלים לבין חזונה של קק"ל לקדם מנועי צמיחה בפריפריה בישראל? הנה כמה דוגמאות מרתקות ופורצות דרך לאופן שבו אפשר וראוי לעשות זאת.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

דיגום בריכות חורף (יולי 2022)

ניטור בריכות חורף הוא עסק רציני למדי, ומה שנקרא בעבר ״שלוליות חורף״ שודרג לרמת ״בריכה״ בשל חשיבותם של מקורות מים עונתיים אלה הן לחי ולצומח והן לאדם. השנה, בעת ניטור שגרתי, נתקלו עובדי קק״ל בשני חברים מפתיעים מאוד, ש״עשו בריכות״ בבריכת החורף הודיה, לא רחוק מאשקלון.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

מצייצים ולא בטוויטר: על חוגי הצפרות של "כנפי קק״ל" (יולי 2022)

אם יש לכם ציפור קטנה בלב ואהבה גדולה לטבע, חוגי הצפרות של "כנפי קק״ל" מציעים לילדים ולמבוגרים מגע עם החוץ שיעיף אתכם אל השמיים. מאנטומיה של ציפורים ועד לזיהוי הזמרה המיוחדת לכל מין – החוג הזה יגרום לכם לפרוש כנפיים אל עולמן של חיות מופלאות, המהוות השראה לכולנו.

כתבה מאת: ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל

התאקלמנו: על מרכז האקלים החדש של קק״ל (יולי 2022)

פעם ״שינוי האקלים״ נתפש כמו מושג מרוחק ומעורפל, שרק ״מחבקי עצים״ נתנו לו חשיבות כלשהי, ואילו כיום המציאות טופחת על פנינו ומוכיחה שהתמורות האקלימיות המתחוללות בעולם הן ממשיות מאין כמוהן וקריטיות לכולנו. לאור זאת, הקמת מרכז האקלים של קק״ל הייתה רק עניין של זמן.

כתבה מאת: ליאור גוטסמן פישר

על שפת ים כנרת אקסלרטור ירוק רב תפארת (יולי 2022)

האקסלרטור הכפול "מאיץ קק"ל כנרת" – שיתוף פעולה בין מרכז כנרת לחדשנות (KIC) וקק״ל – מאיץ הן סטודנטים ובוגרים והן סטארטאפים שרוצים לעשות טוב לכדור הארץ, כל זאת באמצעות מענקים, סיוע מקצועי ושלל כלים שעוזרים ליזמים צפוניים לצבוע את חיינו בירוק.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

תנו לחיות לזלול: על מספוא, מגוון ביולוגי, אקלים קיצוני ותחנת מחקר ייחודית (יולי 2022)

פרופ׳ מרסלו שטרנברג עורך ניסויים על השפעת בצורת קיצונית על גידולים שונים, כדי להבטיח שלמרעה העתידי יהיה די מספוא ללחך לשובע ולדבורים יהיה די צוף מפרחים. במעבדת השטח שהוא מנהל בהרי יהודה בתמיכת קק״ל, הוא בודק את השפעות הבצורת על הצומח והחי ועל הקולינריה של הצאן הישראלי, מאות שנים קדימה.

כתבה מאת: פרופ' מרסלו שטרנברג

בראש מעיינינו: בקיץ הקרוב תשתכשכו עם סלמנדרות

אל המעיין בא גדי, בא גדי קטן, והמשימה של קרן קיימת לישראל היא גם לדאוג שהגדי הקטן וחיות הבר שחיות ביער וזקוקות למי המעניינות ימשיכו ללגום מים צלולים ולחיות לצד המעיינות ובתוכם, וגם לוודא שאתם תוכלו לטבול בו את כפות הרגליים בהנאה בימי הקיץ הלוהטים.

כתבה מאת: ד"ר אורית סקוטלסקי

מדוע עתידנו תלוי בעצים, ואיך טבריה וצפת מוכיחות זאת? (יוני 2022)

עובדה: יערות אגן הכנרת מאזנים את סך כל פליטות הפחמן הדו-חמצני של תושבי טבריה וצפת. לאור הנתונים, הדבר הכי טוב שישראל יכולה לעשות עבור עצמה היא להתפנק בעוד שטחים מיוערים. קחו את חפירה וצללו אל כתבה שעושה כבוד לעצים ולסביבות הלחות.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל

לא מדע בדיוני: מה הקשר בין להקות עגורים באגמון החולה לקרני לייזר? (יוני 2022)

מי ש״קק״ל״ מתקשרת לו עם קופסת תרומות כחולה מפח, שבשנות השישים נמצאה בכל בית, כדאי שיחליף דיסקט: בפתח המאה ה-21, קק״ל היא ארגון שמשתמש בחזית הטכנולוגיה כדי לשמור על כל מה שירוק, כחול וחום. המקרה של העגורים הנודדים ואגמון החולה הוא דוגמה מאלפת לכך.

כתבה מאת: ירון צ'רקה, צפר קק"ל

מאגרי מים בישראל: ליהנות מכל טיפה (נובמבר 2020)

המאמר מציג את סיפורם של מאגרי המים שקק"ל הקימה בישראל, המאפשרים לאגום מי שיטפונות, להשיב מי קולחים מטופלים להשקיה חקלאית ולקיים חקלאות בת קיימא תוך התמודדות עם משבר המים שהולך ומחמיר.

כתבה מאת: המדען הראשי ד"ר דורון מרקל ומנהל אגף הנדסה בקק"ל יוסי שרייבר

פיתוח חיסון לנגיף הקורונה COVID-19 במכון מיגל בקרית שמונה והקשר לקק"ל (יוני 2020)

המאמר מציג את מכון מחקר מיגל בקרית שמונה ואת החיסון לנגיף הקורונה שמפתחים בו. כמו כן מוצג במאמר הקשר של קק"ל למיגל ואת הדרך שבה קק"ל מסייעת למיגל לקדם את פיתוח החיסון.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל

חשיבות העצים והיערות בעולם ובישראל ככלי להתמודדות עם משבר האקלים (ינואר 2020)

עצים ויערות יכולים להאט, לסייע ולמלא תפקיד חשוב במאבק לעצירת משבר האקלים. המאמר עוסק בהיותה של פעילות הפוטוסינתזה (הטמעה) של העצים והיערות הכלי היעיל ביותר (ובישראל כמעט הכלי היחיד) לקליטה וקיבוע של CO2.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל