יער עירון

מגדל צופי האש. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

יער עירון מלווה את האגף המזרחי של כביש נחל עירון (ואדי ערה). ליד היישוב  חריש נשארה חלקת יער יפהפייה של עצי בר מעורבים ביער נטוע. קק"ל סימנה ביער שבילי טיול. יש גם חניון פיקניק ונקודת תצפית הר אמיר, ליד היישוב קציר. מנדט הבריטי. החורש הטבעי, עצי אלון התבור הקשישים והיערות שנטעה קק"ל, מעניקים מקלט למגוון רחב של צמחים ובעלי חיים. קק"ל סימנה ביער שבילים מעגליים קצרים לכל המשפחה ושביל המתאים למיטיבי לכת.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    נקודת מוצא מחריש: נוסעים ממערב לכיוון חריש (כביש 611), חולפים מעל כביש 6 ופונים ימינה בפנייה הראשונה (דרך ארץ). במעגל התנועה הראשון פונים ימינה לרחוב אשל ומיד ימינה במעגל תנועה נוסף (רחוב גפן). במעגל התנועה הבא פונים שמאלה לרחב החניה הגדולה שליד תחנת משנה (תחמ"ש) חריש של חברת החשמל. 
    נקודת מוצא ממחצבת ורד: כ-800 מ' ממזרח למרכז מחלף עירון (כביש 65) פונים דרומה לפי השילוט המכוון למחצבת ורד. נוסעים כחצי קילומטר לכיוון המחצבה ופונים ימינה ליד מתקן מקורות וחונים ברחבת החניה שליד המתקן, סמוך ליער.

  • עלות כניסה

    הכניסה לאתר אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    מנשה-שרון
  • אתרים מיוחדים ביער-

    תצפית הר אמיר
  • חניוני פיקניק-

    חניון יער עירון
  • אתרים נוספים בסביבה-

    נחל נרבתא ועמק נחל עירון (ואדי ערה)
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה

אופי היער

מקומו הגיאוגרפי של יער עירון מקנה לו חשיבות אקולוגית רבה. היער נמצא ב"מחלף אקולוגי", צומת של מסדרונות אקולוגיים המקשרים את רמת מנשה והכרמל עם השומרון ויהודה מצד אחד ואת השומרון ועמק יזרעאל עם מישור החוף מצד שני. 

העיר חריש, שנוסדה בלב היער ממש, אכן הקטינה מאוד את שטחו, אך דווקא על רקע זה חשוב לשמר את צוואר הבקבוק שנשאר. בישראל המתפתחת נותרו מדרום ומצפון לכאן רק "איים ירוקים", קטנים כל אחד מכדי לקיים אוכלוסיות חיוניות של צמחים ובעלי חיים. במצב הזה עולה מאוד חשיבותם של המסדרונות האקולוגיים שביניהם, המאפשרים מעבר של אוכלוסיות ומעניקים להם אוויר לנשימה. 

היער הקטן, שעוטף את חריש, טרם נחקר דיו, אך כבר בסיור חטוף אפשר להיווכח שהוא ראוי לעמוד בזכות עצמו, גם בלי העילה של המסדרון האקולוגי. קחו למשל את האלונים שצומחים בו. ביער מתקיימים, לזה לצד זה אלון התבור, אלון מצוי ואלון התולע. זוהי תופעה נדירה למדי בישראל וכאן היא זוכה ל"שיא גינס" ממש – הנקודה הדרומית ביותר בעולם ששלושת מיני האלון האלה צומחים יחד. נקודת המפגש של מיני האלונים ממחישה את המגוון הגדול של הצמחייה באזור.

אלון התבור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
תופעה מעניינת נוספת היא התפתחות שיחים ועצי בר כתת־יער מפותח בצל עצי היער המחטני הנטוע. ייתכן שהסיבות לכך הן הצפיפות המועטה יחסית של עצי היער, שהידלדל מעט בשל פעילות מזיקים, שריפות ונזקים אחרים. תורמת לכך גם הגישה היערנית העדכנית של קק"ל, המעודדת התחדשות טבעית של צמחיית בר והעדפת נטיעה של עצים רחבי עלים על עצי מחט.

ערכי טבע מיוחדים ביער

בסקר שערך מכון דש"א ("דמותה של ארץ") ביער שעוטף את חריש מציינים את חשיבותו של היער וגם את ערכי הטבע המיוחדים שבו. בחלק המזרחי של היער, ב"קניון הנמרים" שבערוץ נחל נרבתה, פורחת באפריל מישויה פעמונית – צמח נדיר בישראל בעל פרח לבן, גדול ומרהיב עין. זהו המקום הדרומי ביותר בעולם שהמישויה צומחת בו.

צמח נדיר אחר הצומח בערוץ הוא העץ בוקיצה שעירה (אולמוס שעיר). זהו עץ נשיר הצומח במקומות שבהם יש זרימה של מים לפחות במשך כמה חודשים. שוב, נחל נרבתה מציין את המקום הדרומי ביותר בישראל ואם כך הוא, זהו גם המקום הדרומי ביותר בעולם שהבוקיצה צומחת בו בר.

יש גם עופות. בסקר זואולוגי שערכה קק"ל במהלך הקיץ האחרון, התגלו ביער של ח'ירבת חפור וסביבותיו קינון של נץ מצוי, של עקב עיטי ושל חיוויאי – שלושה עופות דורסים. עקב עיטי הוא עוף יציב, שנמצא בישראל בסכנת הכחדה בישראל.. בנוסף, בתחילת הקיץ נצפו עשרות איות צרעים, עקבים מזרחיים ועיטי חורש שניצלו את היער למנוחת לילה במהלך הנדידה צפונה.

יער עירון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על פי ממצאי הסקר, ביער חיות שלוש קבוצות של צבאים. ביער חי גם דלק הסלעים, טורף נדיר בישראל שאורך גופו כחצי מטר, בעל פרווה חומה וזנב שעיר ארוך. מצלמות שהוצבו ביער גילו מבחר נאה של יונקים ובהם  צבאים, חזיר בר, תן זהוב, שועל מצוי, דרבן הודי ונמייה מצויה. ידוע גם על צבוע שמשוטט בסביבה.

התצפיות הללו מלמדות שהיער העוטף את חריש הוא בית גידול חשוב למינים רבים, ובכך  מתפקד כעוגן טבעי חיוני. על היער מאיימים לחצי פיתוח כבדים מצד היישובים השכנים וחשיבותו כמסדון אקולוגי חשובה מאין כמוה לקיומם.

אתרים מרכזיים

אורך – 5.5 ק"מ. משך הטיול: 2-3 שעות. שביל מעגלי למיטיבי לכת.

השביל, מסומן כחול, עולה דרך כרם זיתים קשישים, חוצה את דרך היער הראשית (סימון שחור) וממשיך בשביל המסומן כחול לחורש מפותח ולמגדל צופי האש (אבו זיע'אן). מהמגדל השביל חולף על פני היציאה לכפר אום אל-קוטוף, עובר בחורש שמעל מחצבת ורד וחוצה את דרך היער הראשית (סימון שחור). המשך השביל, המסומן כחול, מבקר באלוני התבור הקשישים ובחרוב הגדול ושב לדרך היער הראשית (סימון שחור). פונים ימינה במעלה הדרך הראשית (סימון שחור) ושבים בעקבות הסימון השחור עד לנקודת המוצא.

שביל מעגלי קצר באורך כ-1.5 ק"מ. מתחילים כמו בשביל היער (סימון כחול) וכשמגיעים לדרך העפר המרכזית פונים ימינה בעקבות הסימון השחור ויורדים לנקודת המוצא.

שביל מעגלי קצר באורך כקילומטר. השביל יוצא ממבואת המחצבה (סימון שחור) ומיד פונה ימינה בשביל היער (סימון כחול), עובר בין אלוני התבור הגדולים עד לחרוב הגדול ויורד בדרך היער הראשית (סימון שחור) בחזרה לנקודת המוצא. 

החניון נמצא מחוץ למסלולים הרגליים, ליד הכניסה למחצבת ורד. זהו חניון ארוך, מקביל לכביש 65. לאורך כחצי קילומטר הציבה קק"ל כמה מקבצי שולחנות פיקניק ובהם שולחנות נגישים. החניון נהנה משילוב של עצי יער נטועים ועצי בר. בקצה החניון יש שולחן אבן שנמצא בצל עץ מרשים של אלון התבור.

גישה לחניון: כ-800 מ' ממזרח למרכז מחלף עירון (כביש 65) פונים דרומה לפי השילוט המכוון למחצבת ורד. כדי להגיע לחניון יש לפנות מיד שמאלה, אך בשל מחסום הפרדה בכביש יש להמשיך לכיוון המחצבה, לפנות לאחור במקום בטוח ולשוב לפנייה (ווייז: יער עירון).

תצפית הר אמיר מעניקה מבט יפה על חלקים ניכרים מיער עירון ועל היישוב חריש. אבל זה עוד כלום. העמדה של התצפית במדרון המערבי של רכס הר אמיר, גבוה מעל נחל נרבתא ועמק נחל עירון (ואדי ערה),  עושה את המקום לנקודת תצפית נהדרת. מכאן נראים היטב פסגות השומרון שליד שכם ומרחבי מישור החוף שבין גוש דן עד חוף הכרמל.

קק"ל הציבה באתר שולחנות פיקניק ושלט פנורמי ובעזרתו אפשר לזהות חלק ניכר מהמראות של המצפור. בינתיים העצים הצעירים אינם מטילים צל רב, אך כאשר יגדלו המצב ישתפר. המצפור משמש נקודת יציאה למסלול טיול רגלי לקניון הנמרים וליער אום ריחן (מסלול זה עובר בחלקו מעבר לקו הירוק).

גישה: פונים מכביש נחל עירון (כביש 65) לכיוון קציר ומעט לפני היישוב מגלים מימין חניון קק"ל ופרגולת תצפית. האתר נגיש לאנשים עם מוגבלות.

מתצפית הר אמיר יורדים לנחל נרבתה ולעין ברטעה (מעיין תפוס). לאחר כ-2.5 ק"מ השביל מגיע לקניון הנמרים – קניון צר בנחל באורך כ-400 מ'. בחודש מאי פורחת בנקיק מישויה פעמונית, המצמיחה פרח גדול ולבן, נדיר בארצנו. בחורף ובאביב תמצאו כאן את שפע הפרחים המאפיין את החורשים הפתוחים שלנו ובשאר ימות השנה -  עצי יער שנטעה קק"ל ועצי חורש טבעי. לאחר הבילוי חוזרים באותה דרך חזרה, תוך התגברות על הפרש גבהים של כ-80 מ'.

הטיול מתאים למיטיבי לכת.

אזהרה: חלק מהמסלול עובר מעבר לקו הירוק.

אפשרות אחרת, למיטיבי לכת: להתחיל את השביל ביער אום ריחן, בשביל המסומן כחול ולסיים בתצפית הר אמיר. אורך המסלול כ-10 ק"מ.

יער קהילתי ערה-ערערה

בשנת 2019 השיקה קק"ל, בשיתוף מועצה מקומית ערה-ערערה ותלמידי בתי הספר היסודיים שביישובים, את היערות הקהילתיים באזור. חלק מהיער הקהילתי, בכתף הצפונית של נחל עירון, נקרא יער אל-רוחה. חלקת יער בצדו המזרחי של כביש 6 נקראת יער דהרת.  קבוצת גננות הוכשרה להדרכת פעילות גני הילדים ביערות והן מלמדות אותם בשטח על היער והסביבה. בנוסף, ביערות מתקיימים אירועים קהילתיים, פעילויות ניקיון יזומות ושמירה על היער מפני שרפות.

מסלולי טיול ואופניים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.