יער שוויץ

מצפור יער שוויץ. צילום: יובל גסר צילומי אוויר

יער שווייץ נמצא בשוליים המערביים של השבר הסורי-אפריקני, במדרון התלול היורד מרמת פוריה לטבריה ולכנרת. שטח היער הוא כ-3,000 דונם והוא משתרע בין טבריה עילית בצפון ואכסניית פוריה בדרום. היער ניטע בסיוע הקהילה היהודית בשווייץ ומכאן שמו. לרווחת המטיילים הכשירה קק"ל ביער דרך נוף, מצפורים, מסלולי טיול, חניוני פיקניק ומתקני משחק לילדים.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    מכיון דרום: מכביש פוריה-כרת (כביש 7677) פונים צפונה בכניסה לאכסניית פוריה. הכניסה ליער נמצאת בסמוך לאכסנייה.

    מכיון צפון: מכביש 77 פונים דרומה לטבריה עילית בשדרות ספיר. לאחר כ-100 מטר, במעגל התנועה הראשון, פונים שמאלה ברחוב שקד, שמשנה את שמו בהמשך למעלה קק"ל ומגיע לכניסה ליער.

    המלצה: כדאי לטייל ביער שווייץ בשעות אחר הצהריים כאשר השמש מאירה על הכנרת והגולן.
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל תחתון - גלבוע
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    דרך הנוף, עין פוריה (עין קדש).
  • אתרים נוספים בסביבה-

    חצר כנרת, המושבה כנרת, בית עלמין כנרת, אום ג'וני, אתרי טבריה, חצר ראשונים בדגניה א', גן לאומי חמת טבריה, קבר רבי מאיר בעל הנס, בית המוטור וקבר הפרדה בובה, אתר ירדנית.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני לינת לילה,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי אופניים,מצפורים

הודעות למטיילים

חניון גוטמן בדרך נוף יער שוויץ נסגר לאלתר לקליטת קהל. החניון יוקם במקום אחר על דרך הנוף. הודעה בדבר מיקומו החדש ופתיחתו תימסר בהמשך.

על היער

יער שווייץ מכסה את המדרון התלול היורד מרמת פוריה לטבריה ולכנרת. שיאי המתלול מתנשאים לגובה של יותר מ-400 מטר מעל לכנרת, דבר המבטיח למטיילים נופים מרהיבים לעבר האגם, הגולן, החרמון והרי הגליל. העיר טבריה, הממוקמת למרגלותיו הצפוניים של היער, נראית כמו על כף היד ממש.

קק"ל סללה ביער, ששטחו כ-3,000 דונם, דרך נוף באורך כשישה קילומטרים. הדרך עבירה לכל רכב ובצדה נמצאים מצפורים וחניוני נופש ובהם מתקני שעשועים לילדים. בצד הדרך הוכשר שביל טיול רגלי, העובר בין המצפורים. במדרון שמעל לדרך הנוף עוברת דרך נוספת, שבה עובר תוואי "שביל ישראל" ושביל האופניים צופה כנרת. היער ניטע בסיוע הקהילה היהודית בשווייץ ומכאן שמו.

הנסיעה בדרך הנוף שביער היא חוויה מיוחדת. עם זאת, יש לנהוג בזהירות רבה, משום שהדרך צרה למדי. החניה מותרת רק ברחבות החניה שליד החניונים והמצפורים.

פינת מרגוע ביער שווייץ. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

במקרים קיצוניים עשויים חלקים מהמדרון התלול המתנשא מעל לכנרת לקרוס ולסכן את מי שנמצא למרגלותיו. קריסה כזו כבר התרחשה בשנת 1934. גשם עז גרם למפולת בוץ גדולה שהציפה את טבריה והביאה למותם של 25 מתושבי העיר. הנטיעות במדרון ההר נועדו, בראש ובראשונה, לשמור על הקרקע מפני סחיפה. אגף הייעור של שלטונות המנדט החל בנטיעות כבר בשנת 1927. בשנת 1941 הכריזו שלטונות המנדט על היער כאזור מיוחד על פי פקודת הסחף. מאוחר יותר קיבלה על עצמה קק"ל את המשימה. עד שלהי שנות ה-50 של המאה ה-20 ניטעו בעיקר עצי איקליפטוס המקור ושיטה כחלחלה. לגיוון היער ניטעו גם עצי אלה אטלנטית, חרוב מצוי, שיזף מצוי ואורן ירושלים. העצים לא התפתחו היטב מסיבות רבות כגון אי-התאמה לתנאי האקלים והקרקע, שריפות, כריתה ורעייה לא מבוקרת.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 שינתה קק"ל את המצב ביער. ראשית, הוסדר מערך הניקוז שנועד להגן על הקרקע מפני סחיפה בעת גשם. הניקוז מתבסס על ערוצי זרימה שהיו קיימים ועל הדרכים ביער, שתוכננו כתעלות הטיה. שיפוע הרוחב של הדרך מופנה כלפי ההר. בכל 200 מטר בערך נבנה "מעבר אירי" בעל תעלה מסורגת, שמפנה את מי הנגר בצורה מוסדרת למדרון המדופן באופן שמונע סחף.

נבחרו מיני עצים מותאמים יותר לסביבה ובראשם טטרקליניס מרובע – עץ מחט קטן שמוצאו במערב הים התיכון, בעיקר בצפון אפריקה. סימן ההיכר של העץ הוא האצטרובל, שלו ארבעה קשקשים בלבד. חידוש נוסף הייתה נטיעת השיח הגדול כסיה, שמאז צומח ביער בהצלחה. עוד ניטעו מינים מיוחדים של איקליפטוס ועצי שיטה וכן עצי חורש ים-תיכוני שכבר ניטעו במקום בעבר.

לצפייה במפת היער

אתרים ומסלולי הליכה

לפניכם הצעה למסלול בדרך נוף יער שווייץ – מדרום לצפון. נגיע לאכסניית פוריה, בכביש 7677, נחלוף על פני הכניסה לאכסניית פוריה ונמשיך בדרך הסלולה. נחלוף על פני מרכז נטיעות קטן של קק"ל ובו עצי יער נטועים ונגיע למצפור יער שווייץ.

מצפור יער שווייץ
- המצפור הגדול ביער שוויץ הינו אתר משמעותי לאורך הדרך והוא נבנה כנקודת תצפית למטיילים ב-1986 בתרומת קק"ל שוויץ. לאורך השנים שופץ ושודרג האתר ושינה את פניו בהתאם לצרכי המטיילים ותנאי השטח, ולאחר שהפך לאתר לא בטיחותי פורק וביוני 2022 הסתיים תהליך עבודה של 3 שנים ובמקום נבנה מצפור מרחף, הנותן את התחושה של תצפית בין שמיים וארץ. המצפור בנוי על כלונסאות נטועות בקרקע והוא מחופה אבן בזלת מקומית, מקורה בפרגולה עם חיתוכי עלי אקליפטוס המאפיינים את יער שוויץ.

מצפור דו-מפלסי - נמצא כקילומטר מצפון למצפור יער שווייץ. המצפור כולל שני מפלסי תצפית המשקיפים על מרחבי הכנרת, הגולן והגליל.

מצפור תלת-כיווני - נסיעה צפונה מביאה אותנו לצומת. דרך העפר היורדת ימינה (מזרחה) מובילה להר ברניקי (ראו בהמשך). הדרך, שאורכה כ-900 מטר, תלולה מאוד ומתאימה לרכב 4X4 ולהולכי רגל.

דרך סלולה יוצאת מהצומת שמאלה ומגיעה לאחר כ-100 מטר למצפור התלת-כיווני. זהו מצפור המחולק לשלוש סככות תצפית, שכל אחת מהן מעניקה נקודת מבט שונה על הנוף. בין מרפסות התצפית עוברים שבילים סלולים ונגישים לאנשים עם מוגבלות. מהמצפור הצפוני ניתן לראות את אזור צפת ולמרגלותיו גם את הר ברניקי המתנשא מעל טבריה. ממול נראה הגולן ובימי חורף נאים אף החרמון.

נסיעה בת כ-1.3 ק"מ צפונה מביאה את המטיילים לרחוב מעלה קק"ל שבטבריה עילית ולקצה דרך הנוף.

תצפית מיער שווייץ. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
תצפית מיער שווייץ. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

בדרך העפר העוברת במקביל לדרך הנוף ומעליה (ממערב) עובר קטע משביל האופניים צופה כנרת שיצרה קק"ל. השביל הוא מסלול רכיבה המיועד לאופני הרים, המקיף את הכנרת דרך ההרים שסביבה ומעניק לרוכבים תצפיות מרהיבות לעבר האגם. אורכו של שביל צופה כנרת כ-142 ק"מ והוא כולל קטעי סינגל וקטעים תלולים הדורשים כושר גופני גבוה ומיומנות רכיבה גבוהה. כדי למצות את מלוא ההנאה מהשביל כדאי לרכוב בו בנחת ולבקר גם באתרים שבקרבתו. מומלץ להקדיש למסע ארבעה ימים ולרכוב בניגוד לכיוון השעון.

קטע השביל העובר ביער שווייץ סלול כמעט כולו ונוח מאוד לרכיבה. השביל מתחיל בשדרות ספיר שבטבריה עילית, חוצה את היער במורד ומגיע לאכסניית פוריה. ניתן לרכוב משדרות ספיר לאכסניית פוריה ולשוב ברכיבה בדרך הנוף בחזרה לנקודת המוצא. השביל מסומן בעיגולים צבעוניים על סלעי בזלת.

אורך הדרך בכל כיוון כשישה קילומטרים. באותו שביל ממש עובר גם קטע משביל ישראל.

הכנרת הניבטת מיער שווייץ.  צילום: דרור ארצי
הכנרת הניבטת מיער שווייץ. צילום: דרור ארצי

עין פוריה נמצא מעט מדרום ליער שווייץ והדרך אליו נוחה ועבירה לרכב פרטי. קק"ל ניקזה את המדרון הבוצי ששכן כאן ועתה מי המעיין זורמים לבריכה נחמדה, השוכנת בין עצי דקל. בצל הפרגולה הסמוכה למעיין מוצבים שני שולחנות פיקניק הצופים על הכנרת.

הכניסה לדרך המובילה למעיין נמצאת בכביש 7767, כ-900 מטר ממערב לכניסה הדרומית ליער שווייץ. דרך סלולה ברובה ומשולטת חושפת את נופי דרום הכנרת ומגיעה למעיין לאחר 1.6 ק"מ. הדרך עבירה לרכב פרטי.

כחצי ק"מ מצפון למעיין מתנוסס תל קדש. המקום מזוהה עם קדש נפתלי המקראית, אחת מערי המקלט של ישראל ועירו של השופט ברק בן אבינעם, שיצא מכאן עם 10,000 איש למלחמה ביבין מלך חצור (שופטים פרק ד').

בסמוך למעיין נערך בראשית שנות ה-20 של המאה ה-20 ניסיון התיישבות של קבוצה שקראה למקום "הר כנרת". החלוצים, צעירי ציון משפטובקה שבאוקראינה, עסקו בעיקר בסיקול השדות בהר ובעקירת סדריות (עצי שיזף). תמורת עבודתם קיבלו שכר מקק"ל, אך תנאי החיים הקשים הביאו לנטישת המקום.

הר ברניקי נראה היטב מיער שווייץ. גם מי שאיננו בעל רכב שטח יוכל להגיע למקום ברכב פרטי מטבריה. ההר, השוכן למרגלות היער, מעניק מבט מרהיב על טבריה.

במאה השישית לספירה ציווה הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס להקיף את טבריה בחומה. החומה שבנה לא זו בלבד שהקיפה את בתי המגורים של טבריה, אלא גם טיפסה במדרון ההר התלול וכללה בתחומיה את פסגת הר ברניקי, המתנוססת לגובה של כ-190 מטר מעל הכנרת ושרידיה ניכרים בהר.

נראה כי הסיבה למאמץ האדיר הזה היא המנזר והכנסייה שניצבו בפסגה המזרחית שבראש ההר. מהכנסייה ניתן היה להשקיף על "ארצו של ישו" – האזור שבו ישו הנוצרי פעל, הטיף את תורתו וביצע נסים רבים המתוארים בברית החדשה.

הכנסייה, ששרידיה נחשפו במקום, זכתה לשם "כנסיית העוגן" משום שמתחת למזבח שלה התגלתה אבן בזלת בדמות עוגן, שמשקלה כחצי טון. נראה כי האבן נחשבה בתקופה הביזנטית לחפץ מקודש שנקשר בפעילותו של ישו בכנרת.

שרידי כנסיית העוגן בהר ברניקי.  צילום: יעקב שקולניק
שרידי כנסיית העוגן בהר ברניקי. צילום: יעקב שקולניק
מבנה הכנסייה שנראה כיום במקום נבנה במחצית השנייה של המאה השמינית, תחת שלטון האסלאם. זו הייתה כנסייה גדולה שאורכה עמד על 28 מטרים. הכנסייה נבנתה במתכונת של בזיליקה – אולם תווך ושתי סיטראות משני צדדיו. התקרה נתמכה בשני טורים של עמודים, שבעה זוגות עמודים בכל טור, ששרדו באתר יחד עם הכותרות שלהם.

ההר נקרא על שמה של ברניקי, בתו יפת-התואר של אגריפס הראשון, נכדם של הורדוס ושל מרים החשמונאית. המצביא הרומאי טיטוס, שלימים נעשה קיסר רומא, לא עמד בפני קסמה ויופייה, התאהב בה ולקח אותה עמו לרומא. כשנבחר לקיסר נאלץ להחזירה ליהודה, משום שהעם הרומאי לא רצה לראות בממלכתו מלכה יהודיה. העובדה שלהשתלשלות אירועים מרתקת זו אין קשר להר שמעל טבריה לא הפריעה לתושבי המקום לקרוא להר בערבית על שמה: קצר בנת אל-מלכ (ארמון בת המלכה).

על מנת לטפס על ההר נוסעים לדרומה של טבריה ומרחוב הגליל, הרחוב הראשי של טבריה, עולים ברחוב הנטור לרחוב השילוח, פונים ימינה ומטפסים מיד ברחוב טולדנו המתעקל שמאלה ומטפס עד לדרך עפר. הדרך העבירה לכל רכב מעפילה כ-1.5 ק"מ במרומי ההר, עד לרחבת החניה הקטנה שליד שרידי המנזר בהר ברניקי.

אתרים מונגשים



בחניון עין פוריה הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל מקביל לתעלת המים והמעיין
  • ספסל תצפית מעל בריכת המעיין


בחניון התלת-מפלסי הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • ספסלים
  • תצפית
  • שבילים
  • שילוט


בחניון לילה ומצפור קארל לוץ הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל
  • ספסל
  • כרטיס טווחים

הכירו את סיפורו של קרל לוץ, חסיד אומות העולם

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

יער שוויץ ואתריו שוקמו ופותחו בסיוע ידידי קק"ל בשוויץ. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.