יער עמינדב ויד קנדי

עמינדב - חוות הגתות. צילום: עדי טנא, קקל
עמינדב - חוות הגתות. צילום: עדי טנא, קק"ל

ירושלים - הרים סביב לה. אחד מהם הוא רכס שלמון-שורק המתנשא ממערב לבירה. קק"ל נטעה ברכס את יער עמינדב – יער גדול המשתרע על פני כ-7,000 דונם. העצים הנטועים מצטרפים אל עצי החורש הטבעי שברכס ויחד הם יוצרים את השטח הפתוח הגדול ביותר בקרבת ירושלים.
קק"ל פרצה ברכס שלמון-שורק דרכי נוף עבירות לרכב פרטי, הפורשות בפני המטיילים את הנופים המרהיבים של הרי ירושלים. תמצאו כאן גם חניוני נופש, שבילי הליכה ברגל ומסלולי רכיבה על אופניים. בחניון המרכזי ביער, ליד חורבת סעדים, הכשירה קק"ל שביל טיול לאנשים בעלי מוגבלויות. היער עשיר באתרים ובהם מעיינות שכבה וטראסות חקלאיות מהיפות בישראל. במעבה היער פזורים שרידי עבר כגון גִתות, בתי בד וכבשני סיד.
הדרכים, החניונים ופיתוח היער נעשו בתרומת ידידי קק"ל בארצות הברית, בגרמניה, באנגליה ובישראל.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    שער יד קנדי: נוסעים למושבים אורה ועמינדב (כביש 3877). יד קנדי נמצא כחצי קילומטר ממערב לכניסה לעמינדב.
    שער אבן ספיר: כניסה מכביש הגישה למושב אבן ספיר. דרך עפר טובה, מסומנת בסימון שבילים אדום, עולה לחורבת סעדים. 
    שער נחל שורק: דרך עפר מסומנת שחור עולה מכביש 386 בין סימני ק"מ 12-11, ליד תחנת משנה גדולה של חברת החשמל.
    שער גשר רפאים: דרך עפר מסומנת אדום, עולה מכביש 386 ליד מסילת הברזל (סימן ק"מ  7). הדרך עוברת בנחל רפאים ומתאימה לרכב 4X4 ולרוכבי אופניים.
  • שעות פתיחה

    יד קנדי:
    השערים פתוחים בימים ראשון עד שישי בשעות 08:00 - 16:00. בשבת סגור.
    בשעות אחרות אפשר להיכנס לאתר ברגל, אך המבנים עצמם סגורים.

  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • משך המסלול-

    2-3שעות
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    ההר וירושלים
  • אתרים נוספים בסביבה-

    שמורת חורבת סעדים, מנזר יוחנן המטביל, סטף, תל צובה, שמורת הר הטייסים, פארק עצמאות ארה"ב ויער הקדושים.
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני לינת לילה,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מסלולי אופניים,מצפורים,ארכיאולוגיה

הודעות למטיילים

סגירת יד קנדי
אתר יד קנדי סגור לכניסת מבקרים בשל עבודות בינוי ושיקום עד להודעה חדשה. העבודות כוללות: הקמת מוקד יער עמינדב ושיקום האנדרטה


שביל המעיינות

ניקבת עין חנדק על שביל המעיינות סגורה לקהל עקב סכנת התמוטטות.

מידע נוסף
בחניון יד קנדי קיימים שירותים מונגשים. השירותים פעילים בכל ימות השבוע, כולל שישי, שבת וחג בין השעות 08:00-16:00.

גיאוגרפיה

רכס שלמון-שורק הוא שלוחה בהרי ירושלים, החלק המערבי של הרכס שהמושבים אורה ועמינדב בנויים עליו. הרכס נמצא בין נחל שורק בצפון ונחל רפאים בדרום - הנחלים שיוצרים את הנפתולים העמוקים ביותר בהרי ירושלים. שני הנחלים נפגשים למרגלותיה המערביים של שלוחת שורק.

יד קנדי, 823 מ' מעל פני הים, הוא המקום הגבוה ביותר ביער. מכאן ומערבה הולכת שלוחת שלמון-שורק ומשתפלת מערבה, עד שהיא נוחתת אל מקום מפגש הנחלים, ליד גשר רפאים (כביש 386), כ-450  מ' מעל פני הים. עמדה זו של הרכס מבטיחה נקודות תצפית יפות על סביבותיו.

רכס שלמון-שורק, כשאר הרכסים בהרי ירושלים, בנוי בעיקרו סלעי גיר ודולומיט, סלעים קשים שנוטים להיסדק. דרך סדקים אלה מחלחלים מי גשם למעבה האדמה. בין השכבות הבונות את הרכס נמצאת גם שכבת חוואר רכה, הבנויה גרגרים קטנים. קל לזהות אותה על פי צבעה הצהבהב. שכבת החוואר, הקרויה בשפת הגיאולוגים בשם "חוואר מוצא", אטימה יחסית למים. מי הגשם המחלחלים בין סלעי הגיר נעצרים וזורמים על פני השכבה האטימה לחלחול. כאשר שכבת חוואר מוצא נחשפת, בדרך כלל בגלל התחתרות של נחל, נוצר מעיין. המים נאספים מאגן ניקוז קטן ועל כן כמות המים השופעת ממעיינות הרי ירושלים מעטה יחסית.
חניון הטרסה
חניון הטרסה

אתרים ביער

אנדרטה יוצאת דופן המנציחה את ג'ון פיטצג'רלד קנדי, הנשיא ה – 35 של ארצות הברית, שנרצח ב– 22 בנובמבר 1963 בגיל 46. האנדרטה עשויה בדמות גזע עץ כרות, המסמל את חייו הגדועים של הנשיא. מול הכניסה לאנדרטה, שגובהה 7.2 מ' נמצאת רחבה גדולה המשמשת להתכנסות באירועים חגיגיים.  האנדרטה, יצירתו של האדריכל דוד רזניק, נחנכה ב – 4 ביולי 1966 .

חלק גדול מקסמו של המקום מקורו באתר שהוא שוכן בו - ראש הר מבודד המתנשא מעל סביבתו. כדאי להקיף את האנדרטה ברגל וליהנות מהתצפית המרהיבה על הרי ירושלים והר חברון ."חלון" לנוף מעניק מבט גם על מישור החוף באזור אשדוד. שביל להולכי רגל, מסומן בסימון שבילים כחול יורד מיד קנדי לחורבת סעדים.

אנדרטת יד קנדי
אנדרטת יד קנדי

הידעת? משימה לילדים

היכנסו לאולם האנדרטה של יד קנדי וספרו את מספר העמודים הבונים את הגזע הגדוע. מה מספר העמודים ומה מייצג המספר?

תשובה: באנדרטה יש 51 עמודים הנושאים כל אחד סמל של מדינה ממדינות ארצות הברית, כולל מחוז קולומביה שבו נמצאת הבירה וושינגטון. שני עמודים נוספים בונים את פתח האנדרטה והם נושאים את סמלי קק"ל (53 עמודים סך הכול).

חורבת סעדים היא שמורת טבע זעירה. העילה העיקרית להכרזתו של המקום שמורת טבע היא עצי האלון המצוי הצומחים במקום, שזכו להגיע לממדים גדולים, תופעה נדירה במין עץ זה. עוד צומח בשמורה עץ חרוב קשיש, מרשים בממדיו.

בשטח הפתוח ניצב גם  עמוד אבן כבד. נראה כי אבן זו הייתה חלק מבית בד ששכן במערה סמוכה, שבה נמצאו חלקים נוספים של בית בד ובהם ממל - גלגל אבן ששוכב על הקרקע ועליו כתשו את הזיתים לפני שסחטו מהם שמן. כדי להגיע למערה יש לצעוד מעט צפונה ולרדת כמה מטרים במדרון שמתחת למצבה המנציחה את זכרו של סרן שלמה מלאכי, שנפל במלחמת ששת הימים.

אנדרטת קלידי הפסנתר

אנדרטת קלידי הפסנתר מוקדשת לזכרו של הפסנתרן הדגול ארתור רובינשטיין (1887-1982) . רחבת החניה של האתר נמצאת סמוך לכביש הגישה ליד קנדי, בצדה הצפוני של הדרך היורדת משער יד קנדי לחורבת סעדים.  מרחבת החניה יש לצעוד כ-100 מ' לאנדרטה. השביל נגיש לאנשים עם מוגבלויות.

הפסל ישראל הדני עיצב את האנדרטה בדמות קלידי פסנתר הפורצים אל הנוף המרשים של הרי ירושלים. ה"פסנתר" עשוי אבני שיש ולצדו נמצאת מצבה צנועה הנושאת את שמו של ארתור רובינשטיין ומציינת את יום הולדתו ואת יום מותו. בשנת 1969 נטעה קק"ל ביער עמינדב חלקה לכבודו של ארתור רובינשטיין. היער ניטע בסיוע התזמורת הפילהרמונית הישראלית ואגודת הידידים של התזמורת.

אנדרטת קלידי הפסנתר
אנדרטת קלידי הפסנתר

חניון סעדים נמצא ממערב לחורבת סעדים, בחורשה הקרויה על שם קדושי קהיר. החורשה מוקדשת לזכרם של חברי רשת מודיעין ישראלית שפעלה בקהיר בשנת 1954. פעילות הרשת נחשפה ואחדים מחבריה הוצאו להורג.
מהחניון יוצא שביל טיול מעגלי סלול להולכי רגל, באורך קילומטר, המתאים גם לאנשים עם מוגבלויות. השביל מוצל כולו ולאורכו מוצבים ספסלים. הוא עובר ליד חניון הספורט ושב בחזרה לנקודת המוצא. ליד נקודת המוצא של השביל נמצאים שרידי כבשן סיד – מבנה אבן שקוע בחלקו באדמה ובתוכו שרפו סלעי גיר כדי להופכם לסיד.

הטיול בשביל מעניק הזדמנות להכיר כמה ממיני העצים והשיחים הצומחים בר בהרי ירושלים ובהם אלון מצוי, אשחר ארצישראלי, לוטם שעיר, סירה קוצנית ועוד רבים אחרים. בחורף תיהנו כאן מפריחה נאה של רקפות, כלניות ושלל מיני צמחים נוספים. 

חניון סעדים משמש גם חניון לילה ואתר הלינה העיקרי בהרי ירושלים לתנועות הנוער. החניון עמוס בדרך כלל בסופי שבוע ובחגים.

לוטם מרווני
לוטם מרווני

חניון נופש פעיל יער עמינדב

החניון נמצא כחצי קילומטר ממערב לחניון סעדים, בצד הדרך המסומנת בסימון שבילים אדום. קק"ל הקימה כאן חניון נופש פעיל גדול ובו מגרש כדורסל, מתקני כושר גופני ומתקני שעשועים לילדים. בחניון יש גם ברזי מים ומתקנים למנגל.

השביל המעגלי הנגיש לאנשים עם מוגבלויות, שיוצא מחניון סעדים, מגיע לחניון הנופש הפעיל ואפשר לנצלו לטיול קצר בין עצי היער.

שבילי טיול

דרכי היער עבירות לרכב פרטי, אך בחורף הדרכים עשויות להיות בוציות וחלקות. סעו בזהירות ובהתאם לתנאי הדרך.

חוות הגִתות

נקודת מוצא וסיום: חניית חוות הגִתות (ראו בהמשך). 
אורך המסלול: כקילומטר.
דרגת קושי: קל.

הדרך לחוות הגִתות עבירה לרכב פרטי, אך לא לאוטובוס. כדי להגיע למקום יש לנסוע משער יד קנדי בעקבות סימון השבילים השחור עד "צומת פישר" - צומת דרכים שלוח מידע עם מפת היער מוצב בו. בצומת יש להמשיך היישר לפנים ומיד לפנות ימינה (מתחת לעמוד מתח גבוה) בעקבות סימון ירוק. הדרך מאגפת את רכס שורק ממערב ועולה לעבר רחבת חניה קטנה, כמעט בראש הרכס. קק"ל הכשירה כאן חניון קטן ואינטימי.

מרחבת החניה עולה שביל מסומן כחול לצד שלוש גיתות עתיקות, חצובות בסלע. גת היא משטח שבו דורכים ענבים כדי להפיק מהם תירוש, המותסס ביקב ליין. הגת השלישית, העליונה, היא המרשימה ביותר. זוהי גת גדולה, בעלת משטח שממדיו 5.7X7.4 מ'. סחיטה נוספת של הענבים, לאחר הדריכה הראשונה, התבצעה באמצעות קורת עץ שהקצה שלה נקבע בשקע מלבני החצוב בדופן המערבית של משטח הדריכה.

ליד הגת נמצאים שרידי בית בד. נראה כי הגיתות ושאר המתקנים החקלאיים שבמקום היו שייכים לחוות שפעלו במקום מהתקופה הישראלית הקדומה עד לתקופה הביזנטית.

השביל ממשיך לפסגת ההר (715 מ'). כאן, סמוך לגל אבנים בנוי (רוגם) יש תצפית מרשימה לכל העברים. מסביב פזורים שרידי מבנים, שנותרו מן הסתם מבתי החוות לדורותיהם. משם שב השביל ויורד בחזרה לרחבת החנייה.

שביל המעיינות

נקודת מוצא: רחבת החניה של חורבת סעדים. 
נקודת סיום: רחבת החניה, כ-100 מ' משער אבן ספיר במעלה הדרך המסומנת אדום. 
אורך המסלול: כ-3 ק"מ (סימון ירוק). 
דרגת קושי: בינוני.

הערות:
1. יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול. בימי חול אפשר לצאת מהאזור בתחבורה ציבורית מבית חולים הדסה.
2. אפשר לשוב מעין תמר בשביל המסומן כחול וליצור מסלול מעגלי.
3.  השביל "הירוק" נמשך לכיוון עין חנדק, סטף וצובה. אפשר לתכנן טיול רגלי ארוך בשביל הזה (יש לדאוג לרכב מאסף).

המסלול
מרחבת החניה של חורבת סעדים צועדים כמה צעדים מזרחה וליד חלקה קטנה של עצי הארז יורדים בדרך העפר (סימון ירוק).  לאחר כ-100 מ' מגיעים לצומת. דרך העפר פונה ימינה וצבעה משתנה לכחול (מי שישוב ברגל מעין תמר יצעד בדרך הזו). אנו נמשיך בשביל המסומן ירוק.
נצעד בין טרסות יפות – עדוּת לחקלאות הררית קדומה. לאחר כחצי קילומטר נגלה סדרה של מערות קטנות חצובות בסלע צהבהב ורך, שמתוכן יוצאות נקבות בנויות בחלקן. ליד המערה הראשונה שמקדמת את פנינו אף נמצאת אבן ובה חצובה מעין שוקת עגולה, ששימשה להשקיית עדרי צאן. מי המעיינות נאספו לשתי בריכות הבנויות משמאל לשביל. אחת הנקבות, שאורכה כ– 15 מ' השתמרה היטב. היא יוצאת ממערה בדופן ההר, עוברת מתחת לשביל ויוצאת בצדו השני. כל המעיינות האלה יבשים עתה. 

זה המקום לשים לב לסלע הצהבהב - חוואר מתצורת מוצא – סלע שיוצר שכבה אטומה העוצרת את מי הגשם המחלחלים בשכבות הסלע שמעליה (ראו מסגרת נפרדת).

השביל ממשיך לרדת במדרון שייערה קק"ל. כחצי קילומטר מעינות עמינדב מתעקל השביל ימינה וחושף את הנוף המרהיב של הרי ירושלים. למרגלותינו נראים מושב אבן ספיר ומעליו בית החולים הדסה עין כרם. מעבר לערוץ הגדול של נחל שורק נראים הר איתן וסטף, הר טייסים ויישובים רבים המנקדים את ההרים.

האזור משתקם משתי שריפות גדולות שהשתוללו בו בשנת 2014 בגלל רשלנות של מטיילים. קק"ל מבססת את שיקום היער על תהליכים טבעיים של חידוש החורש הטבעי ונביטת עצי אורן מזרעים שהופצו מאצטרובלים שנפתחו באש.

תחנתנו הבאה היא עינות עוזי (עין אבו ע'זי).  אלה הם שני מעיינות הנובעים זה בצד זה, בשולי היער. אחד המעיינות נובע בכל ימות השנה ומזרים את מימיו לבריכה נאה.

מכאן נמשיך על פי הסימון הירוק מזרחה, לצד גדתו הדרומית של ואדי יוסף – גיא גדול היורד הלאה מכאן לעין חנדק. הטרסות החקלאיות בגיא נשמרו בצורה נפלאה. כ– 300 מ' מעינות עוזי נובע עין תמר, מעיין קטן ונחמד המוקדש לזכרה של תמר נתן, שנהרגה בשנת 1996 בטיול בבוליביה. המעיין נובע מתוך גומה לתוך בריכה מהתקופה הביזנטית. חלקים מהטיח המקורי עודם מצפים את דופנות הבריכה. מטיילים חדי עין יוכלו להבחין בחללים עגולים קטנים החצובים בדופן המזרחי של הבריכה. חוקרים אחדים העלו את הסברה שהחללים הללו שימשו אתרים להשרצת דגיגים. אם כך הוא, יש להניח שהבריכה שימשה בתקופה הביזנטית כאתר גידול דגים. במקום נמצאו שרידים של מבנה ציבורי גדול מהתקופה הביזנטית, אולי כנסייה או מנזר.

עין תמר נובע כל השנה. אפשר לשכשך רגליים בבריכה וליהנות משני שולחנות פיקניק הניצבים בצל עצי אלון (אפשר לשוב מכאן לנקודת מוצא במדרגות העולות אל השביל המסומן כחול). שביל המעיינות, המסומן ירוק, יורד מכאן לאורך שכבת החוואר הצהבהבה, שהיא הבסיס לכמה מעיינות (יבשים) נוספים. לקראת סיום השביל "הירוק" פוגש דרך עפר רחבה.

 200 מ' שמאלה במורד הדרך נמצאת נקודת הסיום של המסלול. לפני סיום אפשר להמשיך בשביל שממול, מעבר לדרך, ולהגיע לאחר כ– 100 מ' לעין שריג, עוד בריכה מלאה מים השוכנת בצל עצי ערבה.

שבילי אופניים

מחניון קדושי קהיר (חניון סעדים) ניתן לצאת לכמה מסלולי אופניים מסומנים, ברמות שונות.

שביל השמיניה

הרכיבה בדרכים רב תכליתיות משותפות לרכב, להולכי רגל ולרוכבי אופניים, לאורך רכסי שלמון-שורק, בעקבות סימוני שבילים שחור ואדום. אורך השביל כ – 10 ק"מ.  אפשר לקצר ולרכוב חצי שמינייה (5 ק"מ).

שביל הרכסים (IMBA)

מסלול הכולל סינגל אתגרי. המסלול יוצא מחניון סעדים ויורד בתלילות לאורך 5.5 ק"מ לערוץ נחל רפאים (סימון שבילים כחול).  הדרך חזרה נעשה במעלה דרכי יער.
אופניים בעמינדב
אופניים בעמינדב

קק“ל למען הקהילה

תחנת מידע ביד קנדי

כשירות לקהילה מפעילה קק"ל דרך קבע בהרי ירושלים שלוש תחנות מידע – מוקד מידע בר גיורה (בר בהר), סטף ויד קנדי. בתחנות המידע יש מים לשתייה, שירותים רטובים נגישים ושולחנות פיקניק. המטיילים יכולים להצטייד בתחנות בדפי מסלול, לעיין במפה מפורטת ולהסתייע בעצה טובה מאנשים המכירים את השטח.

תחנת המידע ביד קנדי נמצאת בחלל שמתחת לאנדרטה. כאן גם נמצא תצלום אוויר ענק המתאר היטב את הסביבה. מכיוון שיד קנדי הוא אנדרטה, אין במקום שולחנות פיקניק. אפשר להיעזר בחניון הקרוב, מול חורבת סעדים, מרחק שתי דקות נסיעה מיד קנדי.

שעות פעילות תחנת המידע: א'-ה' ושבת 9:00 -16:00.

משחק ניווט לכל המשפחה

משחק הניווט חוויער מתאים לכל המשפחה ולקבוצות והינו חוויה מאתגרת ומגבשת עם ערך מוסף.
התוכן בעמוד זה עודכן בתאריך 19.9.2022.
הצילומים בעמוד זה באדיבות: יעקב שקולניק, יוסי זמיר, מלכה ברקאי וארכיון הצילומים של קק"ל.
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.