יער בית קשת

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
יער בית קשת משתרע על המורדות המזרחיים של הרי נצרת, שמהם נשקפים הנופים המרהיבים של הגליל התחתון ועמק יזרעאל. היער משתרע על פני כ-25 אלף דונם, ומצוי בו שריד מפואר של יער אלון התבור שכיסה בעבר שטחים נרחבים בצפון הארץ. קק"ל הכשירה ביער דרך נוף באורך 18 ק"מ, שילטה את הדרך, פיתחה לידה חניונים לבילוי בחיק הטבע, פרצה שבילי טיול להולכי רגל ולרוכבי אופניים, והכשירה מצפורי נוף לרווחת המטיילים.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    לדרך נוף יער בית קשת יש שלוש כניסות:

    מצפון: כ-1.4 ק"מ ממערב למחלף גולני (כביש 77), על פי השילוט לדרך ולמחנה שמשון.
    מדרום: מדרך הגליל שבנצרת עילית, המסתעפת מדרך החטיבות.
    ממזרח: משער קיבוץ בית קשת.
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל תחתון - גלבוע
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    חניון יוליאנה, מצפה תורען, בית היערן, מצפור אלוני בית קשת, האלון הקשיש, תל גובל, מצפור התבור.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    הר הקפיצה, יער לביא, אתר חטיבת גולני, בית הביטחון בבית קשת, מוזיאון ארכיאולוגי עין דור, דרך נוף הר תורען, מוזיאון חצרות האיכרים בכפר תבור, בית בן גוריון ברחוב הראשונים באילניה (סג'רה), המרכז למורשת הבדווית בשיבלי, אתרי נצרת, אתרי כפר כנא, הר תבור.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מסלולי אופניים,מצפורים,ארכיאולוגיה

הודעות למטיילים

החל מתאריך 21.7.2024 ועד להודעה חדשה, דרך נוף יער בית קשת מכיוון נוף הגליל/תע״ש (טיילת צרציל) תיסגר לכניסת רכבים החל מהשעה 19:00 בערב ועד השעה 07:00 בבוקר. הולכי רגל יכולים לעבור.

על היער

יער בית קשת מעניק צבע ירוק למדרונות המזרחיים של הרי נצרת, היורדים אל רמות הבזלת של מזרח הגליל התחתון. בקו המגע שבין שתי יחידות הנוף עובר כביש כפר תבור-מחלף גולני (כביש 65).

היער, המשתרע על פני 25 אלף דונם, הוא יער מגוון. ניטעו בו עצי מחט ובהם מיני אורן, ברוש ואף עצי ארז. בין העצים הנטועים טיפחו יערני קק"ל את עצי החורש הטבעי ובמיוחד את חלקות יער אלון התבור, עץ ששלט בעבר במרחב זה.

קק"ל סללה ביער דרך נוף המקשרת בין אזור צומת גולני להר דבורה ולנצרת עילית. אורכה כ-18 ק"מ. חלק נוסף של הדרך, שאורכו כחמישה קילומטרים, מתחבר אליה משער קיבוץ בית קשת. הדרך עבירה לרכב פרטי. חלקים ממנה סלולים אספלט וחלקים אחרים עשויים מצע כבוש. קק"ל הציבה שלטים בדרך, ולצדה הקימה חניונים לבילוי בחיק הטבע, פרצה שבילי טיול רגליים והציבה מצפורים המשקיפים לעבר הנוף המרהיב.

רוכבי אופניים ביער בית קשת. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
בסמוך ליער נמצאת חוות השומר (חוות סג'רה), שאדמותיה נרכשו בידי יהודים בשנת 1890. בשנת 1900 הפך המקום לחוות הכשרה ולמטה ארגון השמירה "בר גיורא". האגרונום אליהו קראוזה, מנהל החווה בשנים 1913-1901, טיפח את יער אלוני התבור בעזרתם של איכרי המושבה אילניה (סג'רה). הוא גזם ודילל את העצים, והגזם שימש לתעשיית הפחמים. בשנת 1944 רכשה קק"ל את אדמות החווה, המשמשת כיום מחנה צבאי.

יוסף וייץ, לימים מנהל מינהל פיתוח הקרקע של קק"ל, שהחליף את קראוזה בתפקידו, לקח חלק בשמירה על יער האלונים בימי מלחמת העולם הראשונה, עת הורגש בארץ ישראל מחסור בדלק והשימוש בעץ גבר. בסופו של דבר רוב העצים נכרתו והפכו לאדני מסילת ברזל, או שעלו באש דוודי הקטרים שהסיעו רכבות לחזית הדרומית.

בשנות ה-40 של המאה ה-20 החלה קק"ל במלאכת שיקום היער. הנטיעות נמשכו עד ראשית שנות ה-70 ובסך הכול ניטעו כ-20 אלף דונם יער וטופח חורש טבעי בהיקף של כ-10,000 דונם. כך נוצר גוש רצוף של יער נטוע וחורש טבעי במזרח הרי נצרת.

מסלולי טיול ואופניים

אתרים לאורך דרך הנוף

להלן פירוט אתרי דרך הנוף ביער - מצפון לדרום:


חניון יוליאנה

החניון הצפוני ביער בית קשת שוכן בצל חורשת עצי אורן הצנובר. החניון מנציח את זכרה של יוליאנה, מלכת הולנד (2004-1909).

מצפה תורען

מצפור השוכן כ-1.6 ק"מ מדרום לחניון יוליאנה, בראש המעלה התלול שגובהו 327 מטר. שביל קצר יורד מרחבת החניה הקטנה אל נקודת התצפית. המצפה משקיף על רכס תורען ובקעת תורען, שבה עברה הדרך הרומית שהוליכה מעכו לעמק הירדן.

חניון בית היערן
החניון המרכזי ביער. שולחנות הפיקניק פזורים כאן לאורך כ-500 מטר. בסמוך לחניון נמצא צומת דרכים וממנו יוצאת דרך סלולה לבית היערן.

בית היערן ומצפור בית היערן
בית היערן הוא בית אבן קטן המספר על ראשית נטיעת היערות באזור. היו אלה אנשי "מצפה הגליל" – ארגון התיישבות מוסדית שאנשיו ישבו בשנות ה-40 של המאה ה-20 במשכנם הזמני בחוות סג'רה. עבודה לא הייתה בנמצא והמתיישבים סבלו חרפת רעב, עד שנציגם אזר עוז ונסע לירושלים לבקש תעסוקה מראש מחלקת הקרקעות והייעור בקק"ל דאז יוסף וייץ.
בית היערן ביער בית קשת. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

וייץ הכיר היטב את החווה מהימים שבהם כיהן בה כמנהל. הוא נענה למתיישבים ולאחר סיור בשטח בשנת 1944 קבע כי יש לייער את המרחב שבין התבור לכביש נצרת-טבריה. אלה היו הנטיעות הראשונות של קק"ל בגליל התחתון. לקראת הנטיעה נבנה "בית הקרן הקימת", ששימש כמחסן לכלי עבודה ולשתילים. כאן נאספו אנשי מצפה הגליל למנוחה קלה על כוס קפה, ורקמו את חלומם להקים יישוב משלהם. הדבר עלה בידם והם הקימו את מושב שדה אילן, הצופה על היער שנטעו.

בית הקרן הקימת נקרא כיום בית היערן. שביל סלול להולכי רגל, באורך כ-700 מטר (הלוך ושוב), מוליך מבית היערן אל מצפור בית היערן. המצפור צופה על רמות הבזלת של הגליל התחתון.

מצפור אלוני בית קשת
המצפור נמצא בצד דרך הנוף, כ-900 מטר מדרום לצומת שבחניון בית היערן, ומהווה נקודת תצפית מרהיבה לעבר יער אלוני בית קשת. זהו המקום להתוודע אל עצי אלון התבור שצומחים בסמוך למצפור ממש. אלון התבור הוא עץ נשיר חורף המותאם לתנאים יובשניים יותר מאשר האלון המצוי. הוא מסתגל למגוון סוגי קרקע: בזלת, הקרקעות הקלות של מישור החוף, קרקעות טרה-רוסה אדומות וקרקעות רנדזינה בהירות המצויות ביער בית קשת.

עצי אלון התבור יוצרים במצפור תצורת צומח של "יער פארק" – יערות פתוחים שבהם העצים צומחים במרווחים גדולים אלה מאלה. עובדה זו מאפשרת את התפתחותם של מיני צמחים חד-שנתיים רבים, הפורחים באביב בשלל צבעים.

מצפור ביער בית קשת. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

נחל השבעה
העיקול החריף של הדרך, כ-900 מטר מדרום למצפור אלוני בית קשת, חוצה את ערוץ נחל השבעה, היורד לעבר קיבוץ בית קשת. בסמוך לעיקול נטעה קק"ל עצי ארז. הנחל נקרא על שם שבעה חברי קיבוץ בית קשת שנפלו בימי מלחמת העצמאות במארב שטמנו ב-16 במארס 1948 אנשי השבט הבדווי ערב א-זביח, שחיו בסביבה. מפקד הכיתה היה עלי בן צבי, בנו של יצחק בן צבי, לימים נשיאה השני של מדינת ישראל. מהכיתה שמנתה שמונה לוחמים נותר בחיים לוחם אחד בלבד.

האלון הקשיש

עץ גדול הצומח בצד הדרך, מוקף בספסל אבן למנוחה.

שביל הטרשים

מהאלון הקשיש יוצא שביל קצר להולכי רגל, העולה מערבה ומטפס כ-50 מטר במעלה המדרון אל קבוצת טרשים בולטים, הבנויים סלעי דולומיט ומדגימים היטב את תהליך הבלייה הכימית של הסלעים. הבלייה מתרחשת כאשר מי הגשם מחלחלים בקרקע, סופחים פחמן דו-חמצני ויוצרים חומצה פחמתית. החומצה ממיסה לאט-לאט את הסלעים ויוצרת את נוף הטרשים.

תל גובל

תל גובל, המתנשא מול האלון הקשיש בצדה המזרחי של דרך הנוף, מזוהה עם העיר המקראית אזנות תבור, שציינה את גבול שבט נפתלי ושבט יששכר: "ושב הגבול ימה אזנות תבור ויצא משם חוקוקה... (יהושע י"ט 34). במאה הרביעית לספירה מציין אבסביוס בישוף קיסריה בספרו אונומסטיקון יישוב בעמק יזרעאל בשם אזנות. בסקר ארכיאולוגי נמצאו בתל, המשתרע על שטח של 10 דונם, חרסים מהתקופה הישראלית (המאה השמינית עד המאה העשירית לפני הספירה) ומהתקופה הרומית. בסמוך לתל גובל מתחברת לדרך הנוף הדרך הבאה מבית קשת.

מצפור התבור

מהאלון הקשיש ממשיכה דרך הנוף וחולפת על פני נחל אזנות ונחל דבורה ומגיעה למצפור התבור. זוהי נקודת מבט מופלאה לעבר ההר המזדקר אל על בתלילות מדהימה. למרגלותיו נראים היישובים שיבלי ודבוריה, המזוהה כדברת – אחת מערי הלוויים בנחלת שבט יששכר.
לפי המסורת הנוצרית, בדבוריה המתינו תשעת השליחים בעת שישו עלה להר תבור למעמד ההִשתנוּת (טרנספיגורציה), שבו לקחו חלק אליהו הנביא ומשה. במעמד זה זהרו בגדיו של ישו כשלג.

אורנים וארזים
במרחק כ-1.5 ק"מ מסתעפת מדרך הנוף דרך 4X4 היורדת לדבוריה. ליד ההסתעפות נמצאים עצי אורן קשישים, ששרדו מיער העצים שנטעה בשנות ה-20 של המאה ה-20 מחלקת הייעור של המנדט הבריטי. באותם ימים ניטעו בהר דבורה עצי אורן ירושלים ואורן הצנובר, שמרביתם אינם קיימים עוד איתנו.

מומלץ לעצור גם במרחק כ-250 מטר בהמשך הדרך ולפנות שמאלה בשביל קצר המגיע לאחר כ-100 מטר לחלקה יפה של עצי ארז שנטעה קק"ל.

הר דבורה

מדרך הנוף מסתעפת דרך טובה, העולה דרומה לפסגת הר דבורה. שם ההר ושמו של נחל ברק המנקז אותו מנציחים את דבורה הנביאה ואת ברק בן אבינעם, שפעלו באזור התבור כנגד סיסרא, שר צבאו של יבין מלך חצור (ספר שופטים פרק ד').

הר דבורה בולט מחומת המתלול של הרי נצרת ולכן הדרך לפסגתו מעניקה לעוברים בה הזדמנות ליהנות מתצפיות מרהיבות על התבור ועמק יזרעאל. בשנות ה-30 של המאה ה-20 החלה מחלקת הייעור של המנדט הבריטי לייער את המורדות הצפוניים של ההר. יערני קק"ל המשיכו את המלאכה משנת 1945 ואילך במורדות הר תבור וביער בית קשת. מראש ההר ניתן לרדת ברגל בשביל ישראל.

יער צ'רצ'יל

בעיקול הדרך מוצב קיר בולט שקצהו העליון מעוגל, המנציח את ראש ממשלת אנגליה וינסטון צ'רצ'יל (1874-1965) לבקשתם של יהודי בריטניה שבתרומתם ניטע היער. מול קיר ההנצחה הכשירה קק"ל חניון ובו מתקני כושר גופני.

מיער צ'רצ'יל ממשיכה דרך הנוף ומשתלבת בדרך הגליל, מרחובות נצרת עילית.

דרך הבשורה

דרך הבשורה היא נתיב טיולים רגלי שאורכו 62 ק"מ. השביל יוצא מהר הקפיצה, עובר למרגלות הרי נצרת וביער בית קשת, יורד לכנרת דרך קרני חיטין ומסתיים בכפר נחום שלחוף הכנרת. סימון השביל – יצירה של קק"ל, החברה הממשלתית לתיירות (חמ"ת) ומשרד התיירות – עוצב בעמודים הבנויים אבני בזלת המושחלות על עמוד מתכת, זו מעל זו. העמודים נושאים סמל עוגן ואת הכיתוב The Gospel Trail (דרך הבשורה).

דרך הבשורה ביער בית קשת. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

אתרים מונגשים



בבית היערן הונגשו המתקנים הבאים:

    1. חניות.
    2. רחבת שולחן פיקניק.
    3. שביל הליכה עד לתצפית על הר התבור.
    4. בתי אחיזה.
    5. רחבות ספסלים למנוחה.


      בחניון האלון הקשיש הונגשו המתקנים הבאים:

        1. חניות.
        2. שביל הליכה.
        3. רחבת שולחן פיקניק.
        4. רחבת ישיבה בצל האלון.


          בשביל התבור הונגשו המתקנים הבאים:

            1. שביל הליכה באורך 200 מטר מבית היערן עד לתצפית התבור.
            2. שולחן פיקניק.


              בחניון צ'רצ'יל הונגשו המתקנים הבאים:

                1. חניות.
                2. שביל הליכה.
                3. ספסלי ישיבה במתקן המשחקים והאמפי.
                4. רחבת שולחנות פיקניק.


                  בחניון הר דבורה הונגשו המתקנים הבאים:

                    1. חניה.
                    2. שביל.
                    3. רחבת שולחנות פיקניק.


                      בחניון לאודר מילק בטורען הונגשו המתקנים הבאים:

                        1. חניות.
                        2. שולחן פיקניק.
                        3. ספסלי ישיבה לתצפית על הנוף.
                        4. שביל הליכה מעגלי.


                          בפינת ההדרכה במשתלת גולני הונגשו המתקנים הבאים:

                            1. חניה.
                            2. שירותים.
                            3. רחבת ישיבה מוצלת.
                            4. ספסל.

                סרטון - מסלול נגיש לכל ביער:

                תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

                יער בית קשת פותח בסיוע ידידי קק"ל ברחבי העולם, ובמיוחד בסיוע ידידיה באוסטרליה שתרמו לשיקום חניון בית היערן. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

                בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
                למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.