חברי הנהלת JNF אוסטרליה ביקרו בישראל

האורחים סיירו בארץ במטרה לעקוב אחר התקדמות הפרויקטים השונים שהם מסייעים בקידומם ברחבי הארץ וחנכו פרויקטים שקק"ל הקימה בסיועם ובתמיכת ידידיה באוסטרליה.

בוצה מצומצמת של בכירי JNF אוסטרליה, ובראשם המנכ"ל דן ספרינגר ונשיאת JNF ומלבורן, אוסטרליה רונית פריד, הגיעו לישראל ב-9 באוקטובר 2018 במטרה לבקר פרויקטים של קק"ל שהם מסייעים בהקמתם, לאתר פרויקטים חדשים שיוכלו לתמוך בהם, והעיקר - לחנוך פרויקטים שהקמתם התאפשרה הודות לסיוע ידידי קק"ל באוסטרליה והסתיימו בהצלחה בתקופה האחרונה.

להלן מידע מפורט על הפרויקטים החדשים שנחנכו במסגרת הביקור.

אתר שבע תחנות על גדות הירקון
אתר שבע טחנות הוא מבנה היסטורי של טחנות קמח על גדות הירקון. הטחנות הוקמו בתקופה העותומאנית, על שרידי טחנות קדומות יותר. שחזור מבנה הטחינה התאפשר הודות לתמיכה מעזבונם של סטיבן וריטה גרסטל מסידני, אוסטרליה. לדברי מנכ"ל JNF אוסטרליה דן ספרינגר, "אנחנו ב-JNF מסתכלים לעבר העתיד, אבל חלק חשוב ממשימתנו הוא גם שימור ההיסטוריה והמורשת".
 
ת פני האורחים מאוסטרליה קיבל מנהל החטיבה לגיוס משאבים בקק"ל רוני ויניקוב, שאמר כי "שבע טחנות הוא אחד מתוך רשימה ארוכה של פרויקטים שבוצעו בתמיכת שותפינו מאוסטרליה".

ויניקוב הזכיר שהאתר ממוקם רק 500 מטר מהמקום שבו קרס גשר המכביה לפני 21 שנה, והוסיף כי במקום להתמלא בכעס ותסכול, JNF אוסטרליה לקחה על עצמה לנקות את הנהר, שגרם נזק כה רב". באסון גשר המכביה בשנת 1997 נהרגו ארבעה מחברי המשלחת האוסטרלית, שנפלו לתוך נהר הירקון המזוהם בפתיחת משחקי הספורט, ורבים נוספים נפצעו.

ראש הטקס בקק"ל אנדי מיכלסון אמר לאורחים כי, "כשמסתכלים היום על מי הירקון הנקיים מבינים עד כמה משמעותית השותפות עם JNF אוסטרליה. בעזרתכם אנו יכולים להמשיך לקדם פרויקטים מסוג זה".

ואכן, החיים חזרו לנחל וסביב אתר שבע טחנות ניתן לראות את מי הירקון זורמים בשלווה, לשמוע את פכפוך המים, ליהנות מצמחיית הנחל הירוקה ומשפע עופות המים ובעלי החיים שבסביבה.

פארק הירקון משתרע על פני כ-3,500 דונם לאורך הירקון, בלב האזור האורבני של תל אביב וגוש דן. הפארק מציע למבקרים מגוון פעילויות בטבע, שבילי הליכה ורכיבת אופניים, מוקדי בילוי ואתרי מורשת. זוהי הריאה המרכזית של תושבי תל אביב והסביבה.

מנגנון טחנת הקמח המשוחזרת כולל מגלשת מים, שמסובבת גלגל כפות, והגלגל מסובב את אבן הריחיים. לפי דעת המומחים בעבר אפשר היה לטחון כאן כארבעים ק"ג קמח בשעה. כיום אפשר ללמוד על הטכנולוגיה העתיקה ועל ההיסטוריה של המקום דרך התבוננות במנגנון המשוחזר וקריאת שלטי ההסבר מאירי העיניים.

את הפרויקט תכננה האדריכלית תמר בן טובים שהסבירה לנוכחים על ייחודיותו של האתר. לדבריה, "המקום הזה משלב היסטוריה, טבע, מים ותיירות, ושאיפתנו היתה ליצור תכנית שמחברת בין כל הרכיבים הללו".

מרכז מדע לילדים ונוער בחצבה שבערבה התיכונה
בנייתו של המרכז, שהוקם בסיוע JNF מלבורן, אוסטרליה וקק"ל, הושלמה ובשבועות הקרובים צפויה להתחיל בו הפעילות לילדי האזור. לדברי מנהל מרכז המדע עודד קינן, "הערבה מובילה את החדשנות במדע, בטכנולוגיה ובחקלאות, וכעת נוכל להעביר זאת גם לילדינו. בערבה נמצאים החוקרים הטובים ביותר והתלמידים הטובים ביותר, והמרכז החדש יאפשר לנו לחבר ביניהם".
 
תלמיד כיתה ט' אופיר בוזגלו הוא אחד התלמידים המצטיינים, שמתעניין במיוחד במדפסות תלת מימד. הנער סיפר לאורחים מאוסטרליה כי "אני אוהב מדע שמאפשר לי להבין את העולם. אני בטוח שיהיה כיף ללמוד פה".

לדברי נשיאת JNF מלבורן, אוסטרליה רונית פריד, "חזון שמתממש מזכיר את נס הלידה. אני בטוחה שהמרכז החדש יתרום לחינוך מדעי, יקדם את המחקר הסביבתי, יגביר את המודעות הסביבתית ויעניק לבני הדור הצעיר הזדמנות להפוך למנהיגים בתחומים אלה".

בצמוד למרכז המדע הולכות ונבנות בימים אלה מעבדות חדישות, שישמשו את חוקרי מרכז המעד והפיתוח מו"פ ערבה. זהו פרויקט משותף של JNF באוסטרליה ובקנדה. חוקרי המו"פ סיירו בין חדרי המעבדה שעדיין נמצאים בבנייה עם האורחים מאוסטרליה, שאי אפשר היה להתעלם מהתרגשותם לקראת הקמת המעבדות החדשות.

אמפיתאטרון בפארק תמנע
ביקורם של ראשי JNF אוסטרליה בישראל הסתיים בפארק תמנע, אחד מאתרי הטבע הבולטים בדרומה שלמדינת ישראל. הפארק, שקק"ל היתה בין מקימיו, ממוקם בלב הערבה הדרומית ומציע למבקרים בו חוויה היסטורית וגיאוגרפית בנוף קדומים, ומפגש עם העולם המצרי הקדום, האלים ותהליכי הפקת הנחושת העתיק.

האורחים הגיעו לפארק כדי להתרשם משלבי הבנייה הסופיים של האמפיתיאטרון ובמת המופעים שמוקמים בו בסיוע מהעיזבון של לילי ואלכסנדר אנטן. נשיאת JNF מלבורן, אוסטרליה רונית פריד סיפרה שבני הזוג אנטן היו אוהבי ישראל ובעלי מחויבות עמוקה לחברה בכלל ול-JNF בפרט.
 
בפארק תמנע נערכים מדי שנה שישה פסטיבלים קבועים ומאות אירועים נוספים. כיום המופעים נערכים על במות זמניות, כשהצופים יושבים על הקרקע. האמפיתיאטרון החדש הצופה לאגם, יכיל כ-3,000 מקומות ויאפשר לקהל הצופים ליהנות מהמופעים בתנאים ראויים בהרבה.

ראש המועצה האזורית חבל אילות חנן גילת אמר לאורחים מאסוטרליה כי "מבקרי הפארק יזכו לחוויה ייחודית, המשלבת את נופי הערבה עם מיטב התרבות הישראלית. פיתוח מתאפשר לא רק הודות לרוח החלוצית של תושביו, אלא גם הודות לתמיכת JNF אוסטרליה".

מנהלת פארק תמנע חגית גל סקרה את העבודות המתקדמות באמפיתיאטרון ואמרה: "במשך שנים חיכינו לרגע הזה, שהוא חלום שמתגשם".

את הטקס באמפיתיאטרון נערך הנחה ראש הטקס בקק"ל אנדי מיכלסון, וסגן מנהל מרחב דרום בקק"ל ערן אטנר ציין במהלכו שהפרויקטים ש-JNF אוסטרליה תומכת בהם מאפשרים למשוך תושבים חדשים לערבה, והוסיף כי "אין ספק שהאמפיתיאטרון החדש ייתן דחיפה גדולה לפארק תמנע".

בסיום סיורם של בכירי JNF אוסטרליה בפארק תמנע ובישראל באופן כללי, מנהלת JNF מלבורן, אוסטרליה אילנה מייזלס היטיבה לסכם את חוויותיהם של המשתתפים בו: "התרגשתי לראות את פירות העבודה הקשה שלנו. בכל מקום שביקרנו בו, היה מחמם את הלב לגלות איך השותפויות שיצרנו משפיעות על הקהילות השונות".
רונית פריד ודן ספרינגר מ-JNF אוסטרליה לקראת חשיפת שלט ההוקרה בטקס חנוכת האתר. צילום: יואב דביר